luis-920x480-1

Män – det är hög tid att vi organiserar oss mot våldet!

I helgen gick Bråvallafestivalen av stapeln. Och med den fick vi på nytt det bedrövande sommartecknet sexuellt ofredande av kvinnor på festival. Vi män har både ansvaret för, och möjligheterna till, att stoppa detta, skriver Luis Lineo, ordförande i organisationen MÄN.

Att årets festivalsommar startar med samma upprörande nyhet om sexuella övergrepp på tjejer som förra året är sorgligt och helt oacceptabelt.  Liksom året innan kommer också följdfrågan om förövarna. Vad har de som begår dessa övergrepp gemensamt? Svaret är att den överväldigande majoriteten är män. Av olika åldrar och olika bakgrunder. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå 2015) så är förövaren en man i 97 procent av fallen av sexuella övergrepp.

Vi är övertygande om att det inte är ett medfött beteende för män att våldta utan att det är något vi delvis lär oss. Därför arbetar vi på MÄN med att förändra manlighetsnormer. Vi vill förändra de destruktiva normer och strukturer som begränsar män själva och som i förlängningen leder till våld och övergrepp.

Studier, bland annat från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF, visar att könsnormer är centralt när unga killar utövar våld. Med våldet lever de upp till normer för maskulinitet som styrka, aggressivitet och makt. Den egna manligheten förstärks genom att ta avstånd från och nedvärdera det som anses omanligt och/eller kvinnligt. Att tafsa blir ett sätt att manifestera sin manlighet och sin (hetero)sexualitet. Killar upplever att omgivningen har starka förväntningar på att de ska vara manliga. Dessa förväntningar leder till åsikter och handlingar som legitimerar sexuellt våld. 13 procent av killarna anser att en kvinna är delvis ansvarig om hon blir våldtagen när hon är full.

Varje dag sker 100 våldtäkter i Sverige enligt uppskattningar från Brå. Viktigt att komma ihåg är att dessa sexuella övergrepp sker överallt, året om, och betydligt oftare i hemmet än på festivaler. De allra flesta våldtäkter och misshandelsfall sker av en man som den utsatta har någon form av relation till. Den kan vara en pojkvän, en kompis, en kollega. Förövarna finns också i vår närhet. De är våra söner, bröder, pappor, våra kompisar.

Länge har det varit kvinnor som uppmärksammat och tagit ansvar för det sexuella våldet som män orsakar. Nu måste vi män ta vårt ansvar och göra allt vi kan för att stoppa övergreppen. Vi kan förändra den stereotypa bilden av manlighet som leder till att män utövar våld och begår övergrepp. Vi måste tillsammans visa att det är helt oacceptabelt att män utsätter kvinnor för trakasserier och övergrepp. Vare sig de är på festival eller hemma hos sig själva.

Vi i MÄN arbetar varje dag med att förändra de normer som formar oss som pojkar och män. I skolor och på arbetsplatser använder vi oss av våldsförebyggande metoder baserade på forskning. Vi pratar om könsnormer, beteenden och våld med elever och lärare, politiker och tjänstemän. Vi har en chatt för unga killar, Killfrågor.se, där de får stöd och hjälp att ifrågasätta destruktiva normer. Vi bjuder in män till samtalsgrupper, Killsnack, om hur det är att vara man idag.

Vi män kan välja att bli en del av lösningen. Vi kan bli aktiva åskådare som tydligt säger ifrån när när vi hör sexistiska skämt och när vi ser män trakassera kvinnor. Sexuellt våld behöver inte vara en del av manligheten.

Så vår uppmaning denna sommar till alla män är – organisera er! Att gå med i rörelsen MÄN är ett sätt. Varmt välkomna att förändra – och förändras – tillsammans med oss.

Luis Lineo
Ordförande MÄN

Artikeln har publicerats i Upsala Nya Tidning den 6 juli.

Här kan du blir medlem i MÄN. 

Foto: James Booth

Ledig tjänst: Volontärstöd på deltid

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag ett drygt 20-tal personer, med olika nationella och…

Läs vidare

Konferens: Våldsprevention 2017

VÅLDSPREVENTION 2017 - TILLSAMMANS FÖR ATT STOPPA MÄNS OCH KILLARS VÅLD Den 7-8 december bjuder Unizon, MÄN, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Länsstyrelserna in till Våldsprevention 2017 – Tillsammans för att stoppa mäns…

Läs vidare

UMEÅ: Bokcirkel om antologin Våld till vardags

Den 13 september startar MÄN Umeå en studiecirkel där deltagarna läser och diskuterar utifrån antologin ”Våld till vardags”(Redaktörer: Ulf Krook, Mats Söderlund, Peter Fröberg Idling). Boken handlar om kvinnors erfarenhet av det manliga våldet i vardagen. Det är oftast män…

  • Datum: 2017-09-13
  • Tid: 18:30
  • Plats: Kungsgatan 42, Umeå.

Läs vidare

MÄN i Umeå: Tjänar män på jämställdhet?

Välkommen till MÄN Umeås månadsmöte den 14 september med tema jämställd politik med ett år kvar till valet. Vad innebär en jämställd politik? Vad är målet med en jämställd politik? Hur utformas den? Hur kommer det sig att jämställdhet ses…

  • Datum: 2017-09-14
  • Tid: 18:30
  • Plats: Cafe Lindell, Universitet

Läs vidare

man-person-cute-young-kopia

Utbildning i Göteborg för pappagruppsledare

I höst genomför MÄN Göteborg en utbildning för medlemmar och andra intresserade som vill bli pappagruppsledare. Utbildningsdagen pågår mellan kl 9.30-16.30 och kommer att vara en blandning av teori och praktik – ett första steg för att utforma sitt eget…

  • Datum: 2017-10-07
  • Tid: 09:30
  • Plats: MÄNs lokaler, Sockerbruket 3 i Göteborg

Läs vidare

hero_campaign_father

Debatt: Fler pappagrupper ökar jämställdheten

Pappagrupper ökar mäns uttag av föräldraledighet och därmed jämställdheten. Ändå är det bara nio av landets 290 kommuner som satsar på detta sätt att öka pappors delaktighet.  I Sverige har vi i jämförelse med övriga världen en fantastisk föräldraförsäkring. Föräldrar…

Läs vidare

robinjonsson

”Män – engagera er mot förlossningskrisen!”

Nu är det nog. Stoppa förlossningskrisen. Det är parollen för de protestmarscher som sker i minst 15 städer runtom Sverige i dag. MÄN jobbar aktivt för ett jämställt föräldraskap och har ett nära samarbete med barnmorskor över hela landet. Robin…

Läs vidare

MÄN Skåne

Utbildning för nya medlemmar

I höst arrangerar MÄN flera medlemsutbildningar runt om i landet. Utbildningen är en heldag och vänder sig i första hand till dig som är ny medlem. Våra informatörer leder samtal om genus, normkritik och intersektionalitet. Du kommer också få prova interaktivt material…

Läs vidare

boysliggande

BOYS DON´T CRY

När jag grät senast? Oj det minns jag inte. Väldigt längesen i alla fall. Ibland vill jag gråta men det liksom fastnar på väg upp. Här, i halsen. Det känns vasst liksom. BOYS DON'T CRY är ett nyskrivet verk som…

Läs vidare

Unizon anordnade nationell konferens om porr

Den 7 juni arrangerade Unizon en nationell heldagskonferens med titeln ”Porren – elefanten i rummet”. Några av talarna var professor Gail Dines och Maria Ahlin, föreläsare och författare. Ett flertal anställda och styrelseledamöter från MÄN deltog under dagen. — Det…

Läs vidare