Efter inez

Män-aktivister i samtal om viktig film

I går söndag visades filmen Efter Inez på Bio Rio i Stockholm. Efter filmen samtalade Robin Jonsson, småbarnspappa och engagerad i MÄN, med journalisten Ann Lagerström och filmens regissör Karin Ekberg.  Vi bad Robin berätta om filmen och sin medverkan:

Varför är filmen viktig?

– Filmen är viktig för att den belyser en situation som är väldigt vanlig, vanligare än dödliga trafikolyckor, men som får otroligt lite uppmärksamhet. Det är dessutom något som ingen pratar om. Det är tabu. Det är när barn dör i magen. Barnet i filmen dör i mammans mage i nionde månaden.

Vi pratade om den tuffa upplevelse och resa som oerhörd sorg innebär. Väldigt många har varit med om liknande fosterdöd i sina närhet och oerhört många har varit med om ”tidiga” missfall, vilket i sig kan vara väldigt traumatiserande.

Hur relaterar den till MÄNs arbete?

– Filmen handlar om paret Denize och Filip. En får se Filip ganska mycket och filmen visar de olika sätt som paret sörjer på. Vi får se Filip stoiskt ta hand om en namngivningsceremoni på sjukhus nån dag efter förlossningen, vi får se honom stoiskt bära kistan med mera.
Han blir en emotionell beskyddare som tar hand om Denize. Han verkar inte få utlopp för sin innehållna sorg och ingen verkar fråga honom hur han mår. Han är väldigt upptagen med hur hon mår. Han vill tillbaka till vardag och jobb men klarar inte av det.

– Filmen belyser hur en normativ mansroll blir destruktiv för mannen själv. Jag med flera har jättestor igenkänningsfaktor kring såna krissituationer. Vi är rädda för att bryta ihop, för att bli ledsna inför andra, rädda för att vi tror att vi blir en belastning. Så vi går in i en beskyddarroll och tar hand om kvinnan.

Vad pratade ni om?

– Min slutkläm i samtalet var att vi (män OCH kvinnor) bör uppmuntra, (och som män leda genom exempel) män vara mångfacetterade, att kunna vara stark en stund, och ”svag” en annan, att bli övertagen av sina känslor.  Att söka stöd och hjälp. Att inte bry sig om vem som ser en gråta. Att våga gråta offentligt, vilket jag själv knappt klarar av. Jag vill betona att det inte är dåligt att vara en beskyddare, eller att sörja själv i skogen, bara nån finns där när en behöver hjälp. Män är oprioriterade i hela förlossningskedjan egentligen.


”Ingen kramade mig när Inez dog”

”Vi vet att män är överrepresenterade när det gäller självmord såväl som olika sorters missbruk. Alltför många män kapslar in sin sorg, så som jag gjorde”, skriver Filip Nordin som förlorade sin dotter innan födseln och vars historia också skildras i dokumentärfilmen Efter Inez.

Läs Filip Nordins text om sorgen efter Inez på Svt Opinion.

 

 

Killfragor_logo_ny

Sökes: Projektledare Killfrågor

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag drygt 20-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018. Årmötet 2018 hålls i Göteborg,…

Läs vidare

Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor. Våra ryska partners har mycket att…

Läs vidare

MannenMytenpodd1

MÄN släpper ny podcast!

I vår nya podcast nördar vi ner oss i manlighet! Svante och Shahab, projektledare för Mannen Myten, programleder varannat avsnitt med kunniga och engagerade gäster. Avsnitt 1: Mannen som offer. I det allra första avsnittet av Mannen Mytens podcast går…

Läs vidare

MÄNRoslagen

Albin startade MÄN Roslagen

”Kvinnor har länge tagit striden, och det är dags att också fler män ställer sig upp och ansluter sig i kampen för ett mer jämställt och öppet samhälle, något som alla mår bra av och har nytta av! Jag söker…

Läs vidare

_DSC0571

Alán Ali ny ordförande för MÄN

Alán Ali, frilansföreläsare och konsult, valdes idag till ny styrelseordförande för riksorganisationen MÄN vid årsmötet på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. – Jag känner mig oerhörd hedrad över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra med min kompetens till…

Läs vidare

Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1549

Vision och MÄN anordnar storträff #eftermetoo

Den 8 maj träffar MÄN 30 medlemmar ur fackförbundet Vision för öka kunskapen om maskulinitetsnormer och bidra med metoder för att motverka sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. Fackförbundet Vision var en av de organisationer som tidigt kontaktade MÄN i…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

Bli informatör inom projektet Pappor i världen!

Gå vår informatörsutbildning ”Pappor i världen” den 26–27 maj och var med på höstens nationella föreläsningsturné! Du får lära dig om hur MÄN arbetar med jämställt föräldraskap och pappagrupper i Sverige och internationellt. Du får chansen att lära känna våra…

Läs vidare

Budskapsbilder-med valkoppling-01

MÄN deltar i kampanjen #hjärtavärlden

Pressmeddelande #hjärtavärlden 51 organisationer mobiliserar inför valet Idag lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna…

Läs vidare