Efter inez

Män-aktivister i samtal om viktig film

I går söndag visades filmen Efter Inez på Bio Rio i Stockholm. Efter filmen samtalade Robin Jonsson, småbarnspappa och engagerad i MÄN, med journalisten Ann Lagerström och filmens regissör Karin Ekberg.  Vi bad Robin berätta om filmen och sin medverkan:

Varför är filmen viktig?

– Filmen är viktig för att den belyser en situation som är väldigt vanlig, vanligare än dödliga trafikolyckor, men som får otroligt lite uppmärksamhet. Det är dessutom något som ingen pratar om. Det är tabu. Det är när barn dör i magen. Barnet i filmen dör i mammans mage i nionde månaden.

Vi pratade om den tuffa upplevelse och resa som oerhörd sorg innebär. Väldigt många har varit med om liknande fosterdöd i sina närhet och oerhört många har varit med om ”tidiga” missfall, vilket i sig kan vara väldigt traumatiserande.

Hur relaterar den till MÄNs arbete?

– Filmen handlar om paret Denize och Filip. En får se Filip ganska mycket och filmen visar de olika sätt som paret sörjer på. Vi får se Filip stoiskt ta hand om en namngivningsceremoni på sjukhus nån dag efter förlossningen, vi får se honom stoiskt bära kistan med mera.
Han blir en emotionell beskyddare som tar hand om Denize. Han verkar inte få utlopp för sin innehållna sorg och ingen verkar fråga honom hur han mår. Han är väldigt upptagen med hur hon mår. Han vill tillbaka till vardag och jobb men klarar inte av det.

– Filmen belyser hur en normativ mansroll blir destruktiv för mannen själv. Jag med flera har jättestor igenkänningsfaktor kring såna krissituationer. Vi är rädda för att bryta ihop, för att bli ledsna inför andra, rädda för att vi tror att vi blir en belastning. Så vi går in i en beskyddarroll och tar hand om kvinnan.

Vad pratade ni om?

– Min slutkläm i samtalet var att vi (män OCH kvinnor) bör uppmuntra, (och som män leda genom exempel) män vara mångfacetterade, att kunna vara stark en stund, och ”svag” en annan, att bli övertagen av sina känslor.  Att söka stöd och hjälp. Att inte bry sig om vem som ser en gråta. Att våga gråta offentligt, vilket jag själv knappt klarar av. Jag vill betona att det inte är dåligt att vara en beskyddare, eller att sörja själv i skogen, bara nån finns där när en behöver hjälp. Män är oprioriterade i hela förlossningskedjan egentligen.


”Ingen kramade mig när Inez dog”

”Vi vet att män är överrepresenterade när det gäller självmord såväl som olika sorters missbruk. Alltför många män kapslar in sin sorg, så som jag gjorde”, skriver Filip Nordin som förlorade sin dotter innan födseln och vars historia också skildras i dokumentärfilmen Efter Inez.

Läs Filip Nordins text om sorgen efter Inez på Svt Opinion.

 

 

unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017. ”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de…

Läs vidare

We are looking for an external evaluator

Call for an external evaluator to one of MÄN’s international projects In order to get recommendations and guidance for developing one of our international projects, it´s implementation and the cooperation between partners, MÄN and our partners seeks to contract an…

Läs vidare

Gåvokorten

Ge ett gåvokort i julklapp!

I år kan du för första gången köpa och ge bort ett snyggt, roligt och tänkvärt gåvokort från MÄN till jul! En speciell julklapp till den som redan har allt. MÄN har i samarbete med de fantastiska illustratörerna Elin Lucassi…

Läs vidare

Utskrift

Nu startar En vecka fri från våld!

Under vecka 49 går vi samman under paraplyet ”En vecka fri från våld”. Under veckan kommer det arrangeras nätverksträffar, erfarenhetsutbyten, filmvisningar och lanseringar på olika platser i landet. Veckan avslutas med en stor nationell konferens i Stockholm. Det är dags…

Läs vidare

23434800_10155047803147543_1730667929852877999_n

Ledigt jobb: Verksamhetsledare Killfrågor

Omfattning: 100 procent. Projektanställning på ett år med möjlighet till förlängning. Tillträde så snart som möjligt. MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra…

Läs vidare

Inbjudan MVP-nätverksträff 31 januari 2018[1]

MVP-nätverksträff den 31 januari 2018

Nu bjuder MÄN och Unizon in till den årliga nätverksträffen för dig som utbildats i MVP-programmet. MVP-programmet finns nu på närmare 20 skolor i 13 kommuner och stadsdelar. Det är fortfarande ett arbete under utveckling och vi vet att vi…

  • Datum: 2018-01-31
  • Tid: 09:30
  • Plats: Stockholm. Lokal meddelas senare.

Läs vidare

delningsbar_bild_ 2

MÄN lanserar interaktiv kampanj

Den 25 november, på internationella dagen mot våld mot kvinnor, lanserade MÄN filmkampanjen Be the MVP. MÄN har tillsammans med engagerade unga och den digitala kommunikationsbyrån Pronto skapat två interaktiva kortfilmer om våld och kränkningar. I filmerna får den som tittar testa…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1576

Bli samtalsledare – workshop 19 november

Efter #metoo har MÄN tagit fram ett samtalsmaterial med utgångspunkt i vår metod ”lilla rummet”. Vi vill få igång självreflekterande, sårbara samtal mellan män, om saker som verkligen betyder något. Har du också blivit engagerad av alla berättelser under #metoo…

  • Datum: 2017-11-19
  • Tid: 10:00
  • Plats: Stockholm. Lokal meddelas till er som anmäler sig.

Läs vidare

SOTWF_svensk_Sida_01

State of the Worlds Fathers – nu på svenska

Det finns inget land i världen där män utför lika mycket obetalt hem- och omsorgsarbete som kvinnor. Globalt tillbringar kvinnor dagligen tre gånger så mycket tid med barn och hem som män gör. Inte heller har jämställdhet mellan män och kvinnors inkomster…

Läs vidare

2017-06-09 14.18.41

Douglas engagerar pappor i Nicaragua.

På söndag är det fars dag här i Sverige. Inför det har vi intervjuat några pappor runt om i världen som på ett eller annat sätt jobbar för jämställdhet och för att engagera män i hem- och omsorgsarbetet. Först ut…

Läs vidare