Efter inez

Män-aktivister i samtal om viktig film

I går söndag visades filmen Efter Inez på Bio Rio i Stockholm. Efter filmen samtalade Robin Jonsson, småbarnspappa och engagerad i MÄN, med journalisten Ann Lagerström och filmens regissör Karin Ekberg.  Vi bad Robin berätta om filmen och sin medverkan:

Varför är filmen viktig?

– Filmen är viktig för att den belyser en situation som är väldigt vanlig, vanligare än dödliga trafikolyckor, men som får otroligt lite uppmärksamhet. Det är dessutom något som ingen pratar om. Det är tabu. Det är när barn dör i magen. Barnet i filmen dör i mammans mage i nionde månaden.

Vi pratade om den tuffa upplevelse och resa som oerhörd sorg innebär. Väldigt många har varit med om liknande fosterdöd i sina närhet och oerhört många har varit med om ”tidiga” missfall, vilket i sig kan vara väldigt traumatiserande.

Hur relaterar den till MÄNs arbete?

– Filmen handlar om paret Denize och Filip. En får se Filip ganska mycket och filmen visar de olika sätt som paret sörjer på. Vi får se Filip stoiskt ta hand om en namngivningsceremoni på sjukhus nån dag efter förlossningen, vi får se honom stoiskt bära kistan med mera.
Han blir en emotionell beskyddare som tar hand om Denize. Han verkar inte få utlopp för sin innehållna sorg och ingen verkar fråga honom hur han mår. Han är väldigt upptagen med hur hon mår. Han vill tillbaka till vardag och jobb men klarar inte av det.

– Filmen belyser hur en normativ mansroll blir destruktiv för mannen själv. Jag med flera har jättestor igenkänningsfaktor kring såna krissituationer. Vi är rädda för att bryta ihop, för att bli ledsna inför andra, rädda för att vi tror att vi blir en belastning. Så vi går in i en beskyddarroll och tar hand om kvinnan.

Vad pratade ni om?

– Min slutkläm i samtalet var att vi (män OCH kvinnor) bör uppmuntra, (och som män leda genom exempel) män vara mångfacetterade, att kunna vara stark en stund, och ”svag” en annan, att bli övertagen av sina känslor.  Att söka stöd och hjälp. Att inte bry sig om vem som ser en gråta. Att våga gråta offentligt, vilket jag själv knappt klarar av. Jag vill betona att det inte är dåligt att vara en beskyddare, eller att sörja själv i skogen, bara nån finns där när en behöver hjälp. Män är oprioriterade i hela förlossningskedjan egentligen.


”Ingen kramade mig när Inez dog”

”Vi vet att män är överrepresenterade när det gäller självmord såväl som olika sorters missbruk. Alltför många män kapslar in sin sorg, så som jag gjorde”, skriver Filip Nordin som förlorade sin dotter innan födseln och vars historia också skildras i dokumentärfilmen Efter Inez.

Läs Filip Nordins text om sorgen efter Inez på Svt Opinion.

 

 

Alexander Redrin med sina tvillingar

Dags att betala in årets medlemsavgift!

Hej medlemmar! Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Tack…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1475

Kallelse till MÄNs årsmöte 2018!

Den 21-22 april är det dags för vårt årliga årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄN:s högst beslutande organ. Där fattar vi tillsammans beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året.…

  • Datum: 2018-04-21
  • Tid: 12:00
  • Plats: Göteborg.

Läs vidare

ordforandesokes

MÄN söker ordförande

Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Vi söker nu…

Läs vidare

Kallelse till årsmöte för MÄN Göteborg

Välkommen bästa medlem till vårt årsmöte den 11 mars kl 17.00. Vi håller till i vår lokal, adress: Sockerbruket 3.

  • Datum: 2018-03-11
  • Tid: 17:00

Läs vidare

man-person-cute-young-kopia

Utbildning för pappagruppsledare

MÄN Göteborg har sedan många år en pappagruppsverksamhet där vi nu behöver fler gruppledare. Tillsammans med barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler anordnar vi träffar för blivande och nyblivna pappor. Utbildningsdagen kommer att vara en blandning av teori och praktik – ett första…

  • Datum: 2018-04-14
  • Tid: 09:30
  • Plats: MÄN Göteborgs lokaler på Sockerbruket 3, Göteborg.

Läs vidare

huskurage-400px

”Börja agera med Huskurage!”

Vi vet att mäns våld mot kvinnor och barn är något som framför allt sker i hemmen, bakom stängda dörrar. Vi vet också att kvinnor som dödas av en partner ofta har utsatts för upprepat våld under en längre tid.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Starta ett #metoo-samtal

Vi i MÄN vill bjuda in #allamän till att sätta igång samtal med varandra. Efter #metoo vill många män engagera sig. Många vet inte riktigt hur de ska börja. Ett sätt har varit att män över hela världen börjat dela…

Läs vidare

IMG_1255

Årets första medlemshelg: ”Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog! Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?".…

Läs vidare

Luis Lineo_rg170921s0248SvV_print

MÄNs ordförande nominerad till Feministiskt initiativs riksdagslista

Idag offentliggjorde valberedningen för Feministiskt initiativ sitt förslag på riksdagslista inför valet 2018. På fjärde plats finns Luis Lineo, ordförande i organisationen MÄN sedan fyra år tillbaka. Detta innebär att Luis inte ställer upp för omval på MÄNs kommande årsmöte…

Läs vidare

stoppavald_0

Debatt: Så stoppar vi mäns och killars våld

Efter #metoo kan ingen undgå  att se hur utbrett det sexuella våldet är. Vi som arbetar med frågorna varje dag ser en ökad medvetenhet om mäns våld mot kvinnor som ett mycket kostsamt och allvarligt samhällsproblem. Allt fler inser att vi…

Läs vidare