Efter inez

Män-aktivister i samtal om viktig film

I går söndag visades filmen Efter Inez på Bio Rio i Stockholm. Efter filmen samtalade Robin Jonsson, småbarnspappa och engagerad i MÄN, med journalisten Ann Lagerström och filmens regissör Karin Ekberg.  Vi bad Robin berätta om filmen och sin medverkan:

Varför är filmen viktig?

– Filmen är viktig för att den belyser en situation som är väldigt vanlig, vanligare än dödliga trafikolyckor, men som får otroligt lite uppmärksamhet. Det är dessutom något som ingen pratar om. Det är tabu. Det är när barn dör i magen. Barnet i filmen dör i mammans mage i nionde månaden.

Vi pratade om den tuffa upplevelse och resa som oerhörd sorg innebär. Väldigt många har varit med om liknande fosterdöd i sina närhet och oerhört många har varit med om ”tidiga” missfall, vilket i sig kan vara väldigt traumatiserande.

Hur relaterar den till MÄNs arbete?

– Filmen handlar om paret Denize och Filip. En får se Filip ganska mycket och filmen visar de olika sätt som paret sörjer på. Vi får se Filip stoiskt ta hand om en namngivningsceremoni på sjukhus nån dag efter förlossningen, vi får se honom stoiskt bära kistan med mera.
Han blir en emotionell beskyddare som tar hand om Denize. Han verkar inte få utlopp för sin innehållna sorg och ingen verkar fråga honom hur han mår. Han är väldigt upptagen med hur hon mår. Han vill tillbaka till vardag och jobb men klarar inte av det.

– Filmen belyser hur en normativ mansroll blir destruktiv för mannen själv. Jag med flera har jättestor igenkänningsfaktor kring såna krissituationer. Vi är rädda för att bryta ihop, för att bli ledsna inför andra, rädda för att vi tror att vi blir en belastning. Så vi går in i en beskyddarroll och tar hand om kvinnan.

Vad pratade ni om?

– Min slutkläm i samtalet var att vi (män OCH kvinnor) bör uppmuntra, (och som män leda genom exempel) män vara mångfacetterade, att kunna vara stark en stund, och ”svag” en annan, att bli övertagen av sina känslor.  Att söka stöd och hjälp. Att inte bry sig om vem som ser en gråta. Att våga gråta offentligt, vilket jag själv knappt klarar av. Jag vill betona att det inte är dåligt att vara en beskyddare, eller att sörja själv i skogen, bara nån finns där när en behöver hjälp. Män är oprioriterade i hela förlossningskedjan egentligen.


”Ingen kramade mig när Inez dog”

”Vi vet att män är överrepresenterade när det gäller självmord såväl som olika sorters missbruk. Alltför många män kapslar in sin sorg, så som jag gjorde”, skriver Filip Nordin som förlorade sin dotter innan födseln och vars historia också skildras i dokumentärfilmen Efter Inez.

Läs Filip Nordins text om sorgen efter Inez på Svt Opinion.

 

 

allama%cc%88n-1

Gå med i MÄN:s ideella redaktion!

Vill du engagera dig i MÄN och har ett par timmar i veckan att avvara? Kan du filma, klippa, skriva, layouta eller fota? Nu bjuder vi in till det första mötet för vår ideella redaktion. Tillsammans spånar vi på hur…

Läs vidare

Unknown-3

Efter #metoo – MÄN bjuder in #allamän till samtal

Efter #metoo vill många män engagera sig. Många vet inte riktigt hur de ska börja. Samtal är en bra början. Därför bjuder vi in #allamän till samtal i trygga rum. Tisdagen den 31 oktober är du välkommen på ett stort feministiskt…

Läs vidare

seminarium2

Frukostseminarium den 10 november

Kom och träffa Tatiana Moura och Milena do Carmo Santos från organisationen Promundo i Brasilien. De delar med sig av sitt arbete med att engagera män som föräldrar som ett sätt att öka jämställdheten och motverka våld. Det finns inget land…

  • Datum: 2017-11-10
  • Tid: 08:30
  • Plats: Svenska Institutet, Slottsbacken 10, Stockholm

Läs vidare

ska%cc%88rmavbild-2016-11-16-kl-15-21-36

Köp MÄN-produkter

Stöd MÄNs arbete för en jämställd värld utan våld! Ett konkret sätt är att sprida vårt budskap genom att köpa produkter i vår webbshop. Vi har allt från sköna hoodies och mössor till t-shirts och tygkassar. Till webshoppen.

Läs vidare

luis-920x480-1

Män – det är hög tid att vi organiserar oss mot våldet!

De senaste dagarna har allas våra flöden i sociala medier varit fyllda med kvinnors berättelser om sexuella övergrepp, samlade under hashtaggen #MeToo. Vi på MÄN tycker att män måste ta ansvar för det strukturella problem som mäns våld mot kvinnor…

Läs vidare

mvp statister

KILLAR 16-18: STATISTER OCH SKÅDESPELARE SÖKES!

Är du kille mellan 16 och 18 år? Vill du bidra till arbetet för en jämställd värld utan våld? Vi söker nu statister och skådespelare till två kampanjfilmer. I en höstkampanj ska vi på MÄN lyfta MVP, som är ett…

Läs vidare

Utbildning för medlemmar i Göteborg

Den 28/10 har MÄN en medlemsutbildning för nya medlemmar i Göteborg. Våra informatörer leder samtal om genus, normkritik och intersektionalitet. Du kommer att få prova interaktivt material från våra projekt Machofabriken och Fatta Man. Tillsammans pratar vi om strukturer och egna erfarenheter av maskulinitet, våld…

Läs vidare

Nicklas Wennersten, here4u, Sofie Kindahl, MÄN, ministrarna Ibrahim Baylan och Åsa Regnér samt Ditte Lundberg, projektledare En kommun fri från våld i Västerås

MÄN mötte ministrar i Västerås

Igår, onsdagen den 27 september, besökte Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister, och Ibrahim Baylan, energi- och samordningsminister, stadsdelen Bäckby i Västerås för att lära mer om hur stadsdelen arbetar med trygghetsfrågor, samverkan och för att förebygga våld. MÄN:s projektsamordnare…

Läs vidare

imagine_ws_webb

Erbjudande: gratis workshop för ungdomar

Är du lärare eller ledare för en ungdomsverksamhet? Vill du ge din grupp en möjlighet att reflektera över normer och förebygga sexualiserat våld? MÄN ger nu gratis workshops till ungdomar som berör (o)jämställdhet, stereotyper, våld, normer om maskulinitet och relationer.…

Läs vidare

Konferens: Våldsprevention 2017

VÅLDSPREVENTION 2017 - TILLSAMMANS FÖR ATT STOPPA MÄNS OCH KILLARS VÅLD Den 7-8 december bjuder Unizon, MÄN, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Länsstyrelserna in till Våldsprevention 2017 – Tillsammans för att stoppa mäns…

Läs vidare