Efter inez

Män-aktivister i samtal om viktig film

I går söndag visades filmen Efter Inez på Bio Rio i Stockholm. Efter filmen samtalade Robin Jonsson, småbarnspappa och engagerad i MÄN, med journalisten Ann Lagerström och filmens regissör Karin Ekberg.  Vi bad Robin berätta om filmen och sin medverkan:

Varför är filmen viktig?

– Filmen är viktig för att den belyser en situation som är väldigt vanlig, vanligare än dödliga trafikolyckor, men som får otroligt lite uppmärksamhet. Det är dessutom något som ingen pratar om. Det är tabu. Det är när barn dör i magen. Barnet i filmen dör i mammans mage i nionde månaden.

Vi pratade om den tuffa upplevelse och resa som oerhörd sorg innebär. Väldigt många har varit med om liknande fosterdöd i sina närhet och oerhört många har varit med om ”tidiga” missfall, vilket i sig kan vara väldigt traumatiserande.

Hur relaterar den till MÄNs arbete?

– Filmen handlar om paret Denize och Filip. En får se Filip ganska mycket och filmen visar de olika sätt som paret sörjer på. Vi får se Filip stoiskt ta hand om en namngivningsceremoni på sjukhus nån dag efter förlossningen, vi får se honom stoiskt bära kistan med mera.
Han blir en emotionell beskyddare som tar hand om Denize. Han verkar inte få utlopp för sin innehållna sorg och ingen verkar fråga honom hur han mår. Han är väldigt upptagen med hur hon mår. Han vill tillbaka till vardag och jobb men klarar inte av det.

– Filmen belyser hur en normativ mansroll blir destruktiv för mannen själv. Jag med flera har jättestor igenkänningsfaktor kring såna krissituationer. Vi är rädda för att bryta ihop, för att bli ledsna inför andra, rädda för att vi tror att vi blir en belastning. Så vi går in i en beskyddarroll och tar hand om kvinnan.

Vad pratade ni om?

– Min slutkläm i samtalet var att vi (män OCH kvinnor) bör uppmuntra, (och som män leda genom exempel) män vara mångfacetterade, att kunna vara stark en stund, och ”svag” en annan, att bli övertagen av sina känslor.  Att söka stöd och hjälp. Att inte bry sig om vem som ser en gråta. Att våga gråta offentligt, vilket jag själv knappt klarar av. Jag vill betona att det inte är dåligt att vara en beskyddare, eller att sörja själv i skogen, bara nån finns där när en behöver hjälp. Män är oprioriterade i hela förlossningskedjan egentligen.


”Ingen kramade mig när Inez dog”

”Vi vet att män är överrepresenterade när det gäller självmord såväl som olika sorters missbruk. Alltför många män kapslar in sin sorg, så som jag gjorde”, skriver Filip Nordin som förlorade sin dotter innan födseln och vars historia också skildras i dokumentärfilmen Efter Inez.

Läs Filip Nordins text om sorgen efter Inez på Svt Opinion.

 

 

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare