unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017.

”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution. Du som man har en maktposition och du upprätthåller systemet så fort du inte aktivt motarbetar det. Det är män som måste göra något eftersom det är männens roll i samhället som är den mest destruktiva.”

Det är budskapet i Linea Mateis projekt Schyssta killar, som består av en mansstaty med kläder som pryds av budskap. Schyssta Killar är skapt för att rikta fokus till män, som individer och som grupp. En grupp vars överrepresentation inom brottsstatistiken vi bör tala om allt mer än vi gör, tycker Linea Matei.

– Verket skall vara en öppning för egen reflektion och samtal med andra.

Schyssta Killar handlar om att schyssta män och killar inte enbart kan ta avstånd från vad en anser dåligt med mansrollen, utan att en aktivt måste göra något.

– Män måste engagera sig för en mer jämställd situation i samhället, inom sitt privatliv, arbete, hobbyer, organisation, både som individ och tillsammans med andra män, kvinnor och icke-binära. Samtal och arbete kan ibland kännas tryggare och lättare i relation till fler, därför är bland annat MÄN en super bra organisation att utforska.

Linea Matei berättar att schyssta Killar väcktes i en frustration av att själv vara kvinna i ett patriarkalt samhälle och att ha diskriminerats och förminskats.

– Redan som liten fick jag omfamna mina vänner för att män utsatt dem. Det här är något vi måste få ett stopp på. Mäns överrepresentation inom brottsstatistiken är inte okej. Jag önskar att Schyssta Killar långsiktigt kan bidra till att gruppen kvinnor och icke-binäras liv blir lättare genom att verket öppnar upp för diskussion med fokus på mäns engagemang, känslor och överrepresentation inom brott. Jag hoppas att vi, han, hon och hen kan göra samhället till en plats där vi alla (oavsett kön) vågar röra oss utan att bli rörd utan vår vilja, eller få samma lön för samma arbete.

Citatrutor på en skjorta i närbild.

…….

Om Linea Matei:
Linea Matei arbetar inom många fält, allt ifrån konstprojekt, textil design, workshops, inredning och kostym. Hon har precis varit kostymassistent åt Evelina Hedin för tio kortfilmer genom Amphi produktionsförlag för Matchofabriken. Nu arbetar hon med kommande projekt, varav ett utav dem är ett utforskande i mötet och vänskapen mellan hennes mamaia (farmor på Rumänska) och mormor. För att se mer av Linea Matei gå in på www.lineamatei.com, och följ Linea på @lineamatei och @linea_matei på Instagram.

Killfragor_logo_ny

Sökes: Projektledare Killfrågor

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag drygt 20-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018. Årmötet 2018 hålls i Göteborg,…

Läs vidare

Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor. Våra ryska partners har mycket att…

Läs vidare

MannenMytenpodd1

MÄN släpper ny podcast!

I vår nya podcast nördar vi ner oss i manlighet! Svante och Shahab, projektledare för Mannen Myten, programleder varannat avsnitt med kunniga och engagerade gäster. Avsnitt 1: Mannen som offer. I det allra första avsnittet av Mannen Mytens podcast går…

Läs vidare

MÄNRoslagen

Albin startade MÄN Roslagen

”Kvinnor har länge tagit striden, och det är dags att också fler män ställer sig upp och ansluter sig i kampen för ett mer jämställt och öppet samhälle, något som alla mår bra av och har nytta av! Jag söker…

Läs vidare

_DSC0571

Alán Ali ny ordförande för MÄN

Alán Ali, frilansföreläsare och konsult, valdes idag till ny styrelseordförande för riksorganisationen MÄN vid årsmötet på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. – Jag känner mig oerhörd hedrad över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra med min kompetens till…

Läs vidare

Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1549

Vision och MÄN anordnar storträff #eftermetoo

Den 8 maj träffar MÄN 30 medlemmar ur fackförbundet Vision för öka kunskapen om maskulinitetsnormer och bidra med metoder för att motverka sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. Fackförbundet Vision var en av de organisationer som tidigt kontaktade MÄN i…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

Bli informatör inom projektet Pappor i världen!

Gå vår informatörsutbildning ”Pappor i världen” den 26–27 maj och var med på höstens nationella föreläsningsturné! Du får lära dig om hur MÄN arbetar med jämställt föräldraskap och pappagrupper i Sverige och internationellt. Du får chansen att lära känna våra…

Läs vidare

Budskapsbilder-med valkoppling-01

MÄN deltar i kampanjen #hjärtavärlden

Pressmeddelande #hjärtavärlden 51 organisationer mobiliserar inför valet Idag lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna…

Läs vidare