unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017.

”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution. Du som man har en maktposition och du upprätthåller systemet så fort du inte aktivt motarbetar det. Det är män som måste göra något eftersom det är männens roll i samhället som är den mest destruktiva.”

Det är budskapet i Linea Mateis projekt Schyssta killar, som består av en mansstaty med kläder som pryds av budskap. Schyssta Killar är skapt för att rikta fokus till män, som individer och som grupp. En grupp vars överrepresentation inom brottsstatistiken vi bör tala om allt mer än vi gör, tycker Linea Matei.

– Verket skall vara en öppning för egen reflektion och samtal med andra.

Schyssta Killar handlar om att schyssta män och killar inte enbart kan ta avstånd från vad en anser dåligt med mansrollen, utan att en aktivt måste göra något.

– Män måste engagera sig för en mer jämställd situation i samhället, inom sitt privatliv, arbete, hobbyer, organisation, både som individ och tillsammans med andra män, kvinnor och icke-binära. Samtal och arbete kan ibland kännas tryggare och lättare i relation till fler, därför är bland annat MÄN en super bra organisation att utforska.

Linea Matei berättar att schyssta Killar väcktes i en frustration av att själv vara kvinna i ett patriarkalt samhälle och att ha diskriminerats och förminskats.

– Redan som liten fick jag omfamna mina vänner för att män utsatt dem. Det här är något vi måste få ett stopp på. Mäns överrepresentation inom brottsstatistiken är inte okej. Jag önskar att Schyssta Killar långsiktigt kan bidra till att gruppen kvinnor och icke-binäras liv blir lättare genom att verket öppnar upp för diskussion med fokus på mäns engagemang, känslor och överrepresentation inom brott. Jag hoppas att vi, han, hon och hen kan göra samhället till en plats där vi alla (oavsett kön) vågar röra oss utan att bli rörd utan vår vilja, eller få samma lön för samma arbete.

Citatrutor på en skjorta i närbild.

…….

Om Linea Matei:
Linea Matei arbetar inom många fält, allt ifrån konstprojekt, textil design, workshops, inredning och kostym. Hon har precis varit kostymassistent åt Evelina Hedin för tio kortfilmer genom Amphi produktionsförlag för Matchofabriken. Nu arbetar hon med kommande projekt, varav ett utav dem är ett utforskande i mötet och vänskapen mellan hennes mamaia (farmor på Rumänska) och mormor. För att se mer av Linea Matei gå in på www.lineamatei.com, och följ Linea på @lineamatei och @linea_matei på Instagram.

645x200-fem-utr-pol (002) (1)

För en feministisk utrikespolitik!

Idag lanserar vi tillsammans med 17 andra organisationer i CONCORD Sverige Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik. Inför valet 2018 hoppas vi att alla svenska partier ska se vikten och värdet av att Sverige fortsätter att stå upp för global jämställdhet.…

Läs vidare

Alexander Redrin med sina tvillingar

Dags att betala in årets medlemsavgift!

Hej medlemmar! Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Tack…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1475

Kallelse till MÄNs årsmöte 2018!

Den 21-22 april är det dags för vårt årliga årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄN:s högst beslutande organ. Där fattar vi tillsammans beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året.…

  • Datum: 2018-04-21
  • Tid: 12:00
  • Plats: Göteborg.

Läs vidare

ordforandesokes

MÄN söker ordförande och styrelseledamöter

Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Vi söker nu…

Läs vidare

Kallelse till årsmöte för MÄN Göteborg

Välkommen bästa medlem till vårt årsmöte den 11 mars kl 17.00. Vi håller till i vår lokal, adress: Sockerbruket 3.

  • Datum: 2018-03-11
  • Tid: 17:00

Läs vidare

man-person-cute-young-kopia

Utbildning för pappagruppsledare

MÄN Göteborg har sedan många år en pappagruppsverksamhet där vi nu behöver fler gruppledare. Tillsammans med barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler anordnar vi träffar för blivande och nyblivna pappor. Utbildningsdagen kommer att vara en blandning av teori och praktik – ett första…

  • Datum: 2018-04-14
  • Tid: 09:30
  • Plats: MÄN Göteborgs lokaler på Sockerbruket 3, Göteborg.

Läs vidare

ska%cc%88rmavbild-2016-11-16-kl-15-21-36

Köp MÄN-produkter

Stöd MÄNs arbete för en jämställd värld utan våld! Ett konkret sätt är att sprida vårt budskap genom att köpa produkter i vår webbshop. Vi har allt från sköna hoodies och mössor till t-shirts och tygkassar. Till webshoppen.

Läs vidare

huskurage-400px

”Börja agera med Huskurage!”

Vi vet att mäns våld mot kvinnor och barn är något som framför allt sker i hemmen, bakom stängda dörrar. Vi vet också att kvinnor som dödas av en partner ofta har utsatts för upprepat våld under en längre tid.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Starta ett #metoo-samtal

Vi i MÄN vill bjuda in #allamän till att sätta igång samtal med varandra. Efter #metoo vill många män engagera sig. Många vet inte riktigt hur de ska börja. Ett sätt har varit att män över hela världen börjat dela…

Läs vidare

IMG_1255

Årets första medlemshelg: ”Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog! Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?".…

Läs vidare