unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017.

”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution. Du som man har en maktposition och du upprätthåller systemet så fort du inte aktivt motarbetar det. Det är män som måste göra något eftersom det är männens roll i samhället som är den mest destruktiva.”

Det är budskapet i Linea Mateis projekt Schyssta killar, som består av en mansstaty med kläder som pryds av budskap. Schyssta Killar är skapt för att rikta fokus till män, som individer och som grupp. En grupp vars överrepresentation inom brottsstatistiken vi bör tala om allt mer än vi gör, tycker Linea Matei.

– Verket skall vara en öppning för egen reflektion och samtal med andra.

Schyssta Killar handlar om att schyssta män och killar inte enbart kan ta avstånd från vad en anser dåligt med mansrollen, utan att en aktivt måste göra något.

– Män måste engagera sig för en mer jämställd situation i samhället, inom sitt privatliv, arbete, hobbyer, organisation, både som individ och tillsammans med andra män, kvinnor och icke-binära. Samtal och arbete kan ibland kännas tryggare och lättare i relation till fler, därför är bland annat MÄN en super bra organisation att utforska.

Linea Matei berättar att schyssta Killar väcktes i en frustration av att själv vara kvinna i ett patriarkalt samhälle och att ha diskriminerats och förminskats.

– Redan som liten fick jag omfamna mina vänner för att män utsatt dem. Det här är något vi måste få ett stopp på. Mäns överrepresentation inom brottsstatistiken är inte okej. Jag önskar att Schyssta Killar långsiktigt kan bidra till att gruppen kvinnor och icke-binäras liv blir lättare genom att verket öppnar upp för diskussion med fokus på mäns engagemang, känslor och överrepresentation inom brott. Jag hoppas att vi, han, hon och hen kan göra samhället till en plats där vi alla (oavsett kön) vågar röra oss utan att bli rörd utan vår vilja, eller få samma lön för samma arbete.

Citatrutor på en skjorta i närbild.

…….

Om Linea Matei:
Linea Matei arbetar inom många fält, allt ifrån konstprojekt, textil design, workshops, inredning och kostym. Hon har precis varit kostymassistent åt Evelina Hedin för tio kortfilmer genom Amphi produktionsförlag för Matchofabriken. Nu arbetar hon med kommande projekt, varav ett utav dem är ett utforskande i mötet och vänskapen mellan hennes mamaia (farmor på Rumänska) och mormor. För att se mer av Linea Matei gå in på www.lineamatei.com, och följ Linea på @lineamatei och @linea_matei på Instagram.

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare