unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017.

”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution. Du som man har en maktposition och du upprätthåller systemet så fort du inte aktivt motarbetar det. Det är män som måste göra något eftersom det är männens roll i samhället som är den mest destruktiva.”

Det är budskapet i Linea Mateis projekt Schyssta killar, som består av en mansstaty med kläder som pryds av budskap. Schyssta Killar är skapt för att rikta fokus till män, som individer och som grupp. En grupp vars överrepresentation inom brottsstatistiken vi bör tala om allt mer än vi gör, tycker Linea Matei.

– Verket skall vara en öppning för egen reflektion och samtal med andra.

Schyssta Killar handlar om att schyssta män och killar inte enbart kan ta avstånd från vad en anser dåligt med mansrollen, utan att en aktivt måste göra något.

– Män måste engagera sig för en mer jämställd situation i samhället, inom sitt privatliv, arbete, hobbyer, organisation, både som individ och tillsammans med andra män, kvinnor och icke-binära. Samtal och arbete kan ibland kännas tryggare och lättare i relation till fler, därför är bland annat MÄN en super bra organisation att utforska.

Linea Matei berättar att schyssta Killar väcktes i en frustration av att själv vara kvinna i ett patriarkalt samhälle och att ha diskriminerats och förminskats.

– Redan som liten fick jag omfamna mina vänner för att män utsatt dem. Det här är något vi måste få ett stopp på. Mäns överrepresentation inom brottsstatistiken är inte okej. Jag önskar att Schyssta Killar långsiktigt kan bidra till att gruppen kvinnor och icke-binäras liv blir lättare genom att verket öppnar upp för diskussion med fokus på mäns engagemang, känslor och överrepresentation inom brott. Jag hoppas att vi, han, hon och hen kan göra samhället till en plats där vi alla (oavsett kön) vågar röra oss utan att bli rörd utan vår vilja, eller få samma lön för samma arbete.

Citatrutor på en skjorta i närbild.

…….

Om Linea Matei:
Linea Matei arbetar inom många fält, allt ifrån konstprojekt, textil design, workshops, inredning och kostym. Hon har precis varit kostymassistent åt Evelina Hedin för tio kortfilmer genom Amphi produktionsförlag för Matchofabriken. Nu arbetar hon med kommande projekt, varav ett utav dem är ett utforskande i mötet och vänskapen mellan hennes mamaia (farmor på Rumänska) och mormor. För att se mer av Linea Matei gå in på www.lineamatei.com, och följ Linea på @lineamatei och @linea_matei på Instagram.

Välkommen på aktivisthelg: #eftermetoo!

Efter #metoo: Hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN? Medlems- och aktivisthelg i Stockholm 27-28 januari. I samband med #metoo har MÄNs medlemsantal vuxit snabbare och mer än någonsin tidigare. MÄN bjuder nu in er till en helg där vi…

Läs vidare

Vi söker fem modiga företag till pilotsatsning

Genom rörelsen #metoo har kvinnor och icke-binära i bransch efter bransch vittnat om erfarenheter av sexism och trakasserier på sina arbetsplatser. Många män har hört av sig till organisationen MÄN med frågan; kan jag ha bidragit till det lidande som…

Läs vidare

Gåvokorten

Ge ett gåvokort i julklapp!

I år kan du för första gången köpa och ge bort ett snyggt, roligt och tänkvärt gåvokort från MÄN till jul! En speciell julklapp till den som redan har allt. MÄN har i samarbete med de fantastiska illustratörerna Elin Lucassi…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

”Ett steg i rätt riktning”

I dag presenterades slutbetänkandet från Utredningen om en modern föräldraförsäkring, som socialminister Annika Strandhäll uppdrog i februari 2016. På en pressträff på morgonen inledde socialministern med att beskriva föräldraförsäkringen som central i det svenska välfärdsbygget. Men i dagens föräldraförsäkring så är…

Läs vidare

ska%cc%88rmavbild-2016-11-16-kl-15-21-36

Köp MÄN-produkter

Stöd MÄNs arbete för en jämställd värld utan våld! Ett konkret sätt är att sprida vårt budskap genom att köpa produkter i vår webbshop. Vi har allt från sköna hoodies och mössor till t-shirts och tygkassar. Till webshoppen.

Läs vidare

stoppavald_0

Debatt: Så stoppar vi mäns och killars våld

Efter #metoo kan ingen undgå  att se hur utbrett det sexuella våldet är. Vi som arbetar med frågorna varje dag ser en ökad medvetenhet om mäns våld mot kvinnor som ett mycket kostsamt och allvarligt samhällsproblem. Allt fler inser att vi…

Läs vidare

Utskrift

Nu startar En vecka fri från våld!

Under vecka 49 går vi samman under paraplyet ”En vecka fri från våld”. Under veckan kommer det arrangeras nätverksträffar, erfarenhetsutbyten, filmvisningar och lanseringar på olika platser i landet. Veckan avslutas med en stor nationell konferens i Stockholm. Det är dags…

Läs vidare

Inbjudan MVP-nätverksträff 31 januari 2018[1]

MVP-nätverksträff den 31 januari 2018

Nu bjuder MÄN och Unizon in till den årliga nätverksträffen för dig som utbildats i MVP-programmet. MVP-programmet finns nu på närmare 20 skolor i 13 kommuner och stadsdelar. Det är fortfarande ett arbete under utveckling och vi vet att vi…

  • Datum: 2018-01-31
  • Tid: 09:30
  • Plats: Stockholm. Lokal meddelas senare.

Läs vidare

delningsbar_bild_ 2

Be the MVP

Den 25 november, på internationella dagen mot våld mot kvinnor, lanserade MÄN filmkampanjen Be the MVP. MÄN har tillsammans med engagerade unga och den digitala kommunikationsbyrån Pronto skapat två interaktiva kortfilmer om våld och kränkningar. I filmerna får den som tittar testa…

Läs vidare

Bild1

Debatt: Dags för männen att ta ansvar

Efter #metoo och de omfattande offentliggörandena av de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för har frågan kring mäns ansvar dragits till sin spets. Nu är det dags att agera. Organisationerna MÄN och Zonta International vill uppmana #allamän att engagera sig och…

Läs vidare