IMG_1255

Årets första medlemshelg: ”Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog!

Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?”. Det som diskuterades var exempelvis – vad kan jag som aktivist och medlem göra? Och hur organiserar vi oss bäst för att fånga upp varje medlems engagemang?

Vi ställde några frågor till Elis Larsson, föreningsutvecklare på MÄN, som var med under helgen:

Vad tar du med dig från helgens träff?

– I varje kontakt jag har med MÄNS medlemmar slår det mig hur smarta och kloka de är. Under helgen blev det också tydligt att frågan inte är OM vi kommer att fortsätta att växa, utan om HUR vi växer på ett så bra och hållbart sätt som möjligt.

MÄN har ju fått hundratals nya medlemmar under det senaste halvåret. Hur har det påverkat organisationen tycker du?

– Jag tycker att det arbete vi har lagt ner på att bygga och utveckla våra strukturer börjar ge resultat. Det är ett utvecklingsarbete som är pågående, och viktigt för att hela organisationen ska kunna växa på ett bra sätt. Medlemmarna är en avgörande del av MÄN och ju bättre vår organisation fungera, desto bättre kan vi påverka samhället. Jag känner också, i och med det ökade antalet medlemmar, att vi kan driva våra frågor med en avsevärt större kraft.

Hur var stämningen under helgen?

– Väldigt positiv! Jag upplevde det som att alla på plats tyckte att det var bra att träffas och är peppade på att fortsätta med vårt arbete med att förändra och förändras.

Du säger ”förändra och förändras”. Vad innebär det i relation till medlemsarbetet tänker du?

– Att vi arbetar med både vad jag kallar ”utåtvänd” och ”inåtvänd” aktivism. Vi måste alltid ”börja med oss själva” men vi vill också ta oss ut och påverka opinionen, säga ifrån eller ta bra diskussioner med folk i vår omgivning. Det kan vara pressat och jobbigt att stå upp för det du själv tror på om du känner dig ensam om det. Därför är det så viktigt att vi inom MÄN arbetar aktivt med att bygga trygga och varma rum där alla kan känna sig välkomna.

Vi frågade också ett par medlemmar om varför just de var engagerade, och vad de tar med sig från medlemshelgen?

– Jag har varit feministiskt engagerad väldigt länge. Nu är det dags att ta tag i maskulinitetsfrågorna. Jag vill stärka mig själv, våga ingripa och säga ifrån, säger Hjalmar Eriksson, engagerad i MÄN Stockholm.

– Jag tar med mig alla personerna och perspektiven, att se bredden men ändå att vi har ett gemensamt mål.

– Jag tar med mig mycket på ett personligt plan. Att jag inte är ensam. Jag går stärkt härifrån. Det var väldigt roligt att diskutera i smågrupper. Det var också bra att blicka inåt och utåt, säger Holger Perring, MÄN Malmö-Lund.

Under helgen pratades det mycket om just medlemmarnas möjligheter till engagemang, samt så genomfördes en workshop i motionsskrivning med en efterföljande diskussion om viktiga ideologiska frågor.

Vill du veta mer om helgens diskussioner, eller kanske bli medlem?
Kontakta oss gärna! 

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare