IMG_1255

Årets första medlemshelg: ”Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog!

Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?”. Det som diskuterades var exempelvis – vad kan jag som aktivist och medlem göra? Och hur organiserar vi oss bäst för att fånga upp varje medlems engagemang?

Vi ställde några frågor till Elis Larsson, föreningsutvecklare på MÄN, som var med under helgen:

Vad tar du med dig från helgens träff?

– I varje kontakt jag har med MÄNS medlemmar slår det mig hur smarta och kloka de är. Under helgen blev det också tydligt att frågan inte är OM vi kommer att fortsätta att växa, utan om HUR vi växer på ett så bra och hållbart sätt som möjligt.

MÄN har ju fått hundratals nya medlemmar under det senaste halvåret. Hur har det påverkat organisationen tycker du?

– Jag tycker att det arbete vi har lagt ner på att bygga och utveckla våra strukturer börjar ge resultat. Det är ett utvecklingsarbete som är pågående, och viktigt för att hela organisationen ska kunna växa på ett bra sätt. Medlemmarna är en avgörande del av MÄN och ju bättre vår organisation fungera, desto bättre kan vi påverka samhället. Jag känner också, i och med det ökade antalet medlemmar, att vi kan driva våra frågor med en avsevärt större kraft.

Hur var stämningen under helgen?

– Väldigt positiv! Jag upplevde det som att alla på plats tyckte att det var bra att träffas och är peppade på att fortsätta med vårt arbete med att förändra och förändras.

Du säger ”förändra och förändras”. Vad innebär det i relation till medlemsarbetet tänker du?

– Att vi arbetar med både vad jag kallar ”utåtvänd” och ”inåtvänd” aktivism. Vi måste alltid ”börja med oss själva” men vi vill också ta oss ut och påverka opinionen, säga ifrån eller ta bra diskussioner med folk i vår omgivning. Det kan vara pressat och jobbigt att stå upp för det du själv tror på om du känner dig ensam om det. Därför är det så viktigt att vi inom MÄN arbetar aktivt med att bygga trygga och varma rum där alla kan känna sig välkomna.

Vi frågade också ett par medlemmar om varför just de var engagerade, och vad de tar med sig från medlemshelgen?

– Jag har varit feministiskt engagerad väldigt länge. Nu är det dags att ta tag i maskulinitetsfrågorna. Jag vill stärka mig själv, våga ingripa och säga ifrån, säger Hjalmar Eriksson, engagerad i MÄN Stockholm.

– Jag tar med mig alla personerna och perspektiven, att se bredden men ändå att vi har ett gemensamt mål.

– Jag tar med mig mycket på ett personligt plan. Att jag inte är ensam. Jag går stärkt härifrån. Det var väldigt roligt att diskutera i smågrupper. Det var också bra att blicka inåt och utåt, säger Holger Perring, MÄN Malmö-Lund.

Under helgen pratades det mycket om just medlemmarnas möjligheter till engagemang, samt så genomfördes en workshop i motionsskrivning med en efterföljande diskussion om viktiga ideologiska frågor.

Vill du veta mer om helgens diskussioner, eller kanske bli medlem?
Kontakta oss gärna! 

Killfragor_logo_ny

Sökes: Projektledare Killfrågor

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag drygt 20-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018. Årmötet 2018 hålls i Göteborg,…

Läs vidare

Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor. Våra ryska partners har mycket att…

Läs vidare

MannenMytenpodd1

MÄN släpper ny podcast!

I vår nya podcast nördar vi ner oss i manlighet! Svante och Shahab, projektledare för Mannen Myten, programleder varannat avsnitt med kunniga och engagerade gäster. Avsnitt 1: Mannen som offer. I det allra första avsnittet av Mannen Mytens podcast går…

Läs vidare

MÄNRoslagen

Albin startade MÄN Roslagen

”Kvinnor har länge tagit striden, och det är dags att också fler män ställer sig upp och ansluter sig i kampen för ett mer jämställt och öppet samhälle, något som alla mår bra av och har nytta av! Jag söker…

Läs vidare

_DSC0571

Alán Ali ny ordförande för MÄN

Alán Ali, frilansföreläsare och konsult, valdes idag till ny styrelseordförande för riksorganisationen MÄN vid årsmötet på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. – Jag känner mig oerhörd hedrad över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra med min kompetens till…

Läs vidare

Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1549

Vision och MÄN anordnar storträff #eftermetoo

Den 8 maj träffar MÄN 30 medlemmar ur fackförbundet Vision för öka kunskapen om maskulinitetsnormer och bidra med metoder för att motverka sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. Fackförbundet Vision var en av de organisationer som tidigt kontaktade MÄN i…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

Bli informatör inom projektet Pappor i världen!

Gå vår informatörsutbildning ”Pappor i världen” den 26–27 maj och var med på höstens nationella föreläsningsturné! Du får lära dig om hur MÄN arbetar med jämställt föräldraskap och pappagrupper i Sverige och internationellt. Du får chansen att lära känna våra…

Läs vidare

Budskapsbilder-med valkoppling-01

MÄN deltar i kampanjen #hjärtavärlden

Pressmeddelande #hjärtavärlden 51 organisationer mobiliserar inför valet Idag lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna…

Läs vidare