huskurage-400px

”Börja agera med Huskurage!”

Vi vet att mäns våld mot kvinnor och barn är något som framför allt sker i hemmen, bakom stängda dörrar. Vi vet också att kvinnor som dödas av en partner ofta har utsatts för upprepat våld under en längre tid. Nina Rung och Peter Svensson som båda arbetat i flera år med våld och våldsförebyggande metoder startade för fyra år sedan den ideella föreningen Huskurage  – för att ge grannar verktyg att agera.

Huskurage är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa, med målet att förebygga och förhindra våld i nära relation. Policyn handlar om att lyfta fram civilkuraget, eller att ”aktivera åskådaren” enligt metoden MVP som vi arbetar med på MÄN. Att våga knacka på dörren, ställa frågor eller säga till – ja, att visa Huskurage helt enkelt.

Metoden är enkel och består av en policy med tre steg som alla kan agera utefter om de misstänker att en granne far illa.

 1. ring på dörren och fråga hur det står till
 2. vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
 3. ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Vi frågade Nina och Peter – vad är det viktigaste alla behöver veta om Huskurage?

– Det finns några saker som är särskilt viktiga att komma ihåg.
Huskurage är gratis, alla kan införa eller verka för ett införande där vi bor.
Att knacka på och gå därifrån kan räcka för att avbryta våldet och därmed vara en tillräcklig handling för att rädda liv.
Minst 200 000 barn i Sverige lever i hem med våld. Genom att stoppa våldet i hemmen kan vi bryta destruktiva levnadsmönster och livslånga våldsspiraler.

Hur kan jag se till att Huskurage införs där jag bor?

– Lever du som hyresgäst kan föreslå Huskurage till din hyresvärd. Lever du i bostadsrätt eller villaägareförening kan föreslå Huskurage för den sittande styrelsen och motionera inför stämman. Du kan också föreslå att Huskurage antas i den kommun du lever i på ett mer övergripande sätt, som en del i det förebyggande arbetet mot våld i nära relation.

– Också: att införa är superlätt! Ett beslut i styrelsen eller hos hyresvärden, sätta upp information i trapp samt dela till grannarna och sedan börja agera med Huskurage för att rädda och hjälpa barn och vuxna som lever i hem med våld!

Vad har ni fått för respons från bostadsrättsföreningar och hyresvärdar?

– Många uttrycker en ökad stolthet och större gemenskap bland de boende efter införandet. Det har också lett till att grannar har agerat mer av omtanke än misstanke. Hellre knackat på en gång för mycket än en för lite… Vi har också fått veta att orosanmälningarna ökat i kommuner och Polisen vittnar om att grannars agerande har räddat liv.

Lär mer om Huskurage och skriv ut en policy här!

Nina Rung är kriminolog och genusvetare, har varit aktiv inom kvinnojoursrörelsen och har under många år arbetat med frågor som rör våld och kön. Hon arbetade tidigare på Familjevåldsenheten med grovt våld i nära relation. Nina har också suttit som styrelseledamot i MÄNs styrelse. Hon föreläser på heltid sedan 2017 om sexuellt våld och våld samt hur vi kan förebygga det.

Peter Svensson har länge arbetat med våldsprevention inom omsorgen. Som anställd hos MÄN var han med vid införandet av metoden MVP i Sverige. Han har även utbildat Svensk Elitfotboll i uppförandekoden. Han föreläser om normbrytande arbete samt machokultur. Peter har även varit ledamot i styrelsen för MÄN Stockholm.

 

 

 

645x200-fem-utr-pol (002) (1)

För en feministisk utrikespolitik!

Idag lanserar vi tillsammans med 17 andra organisationer i CONCORD Sverige Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik. Inför valet 2018 hoppas vi att alla svenska partier ska se vikten och värdet av att Sverige fortsätter att stå upp för global jämställdhet.…

Läs vidare

Alexander Redrin med sina tvillingar

Dags att betala in årets medlemsavgift!

Hej medlemmar! Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Tack…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1475

Kallelse till MÄNs årsmöte 2018!

Den 21-22 april är det dags för vårt årliga årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄN:s högst beslutande organ. Där fattar vi tillsammans beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året.…

 • Datum: 2018-04-21
 • Tid: 12:00
 • Plats: Göteborg.

Läs vidare

ordforandesokes

MÄN söker ordförande och styrelseledamöter

Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Vi söker nu…

Läs vidare

Kallelse till årsmöte för MÄN Göteborg

Välkommen bästa medlem till vårt årsmöte den 11 mars kl 17.00. Vi håller till i vår lokal, adress: Sockerbruket 3.

 • Datum: 2018-03-11
 • Tid: 17:00

Läs vidare

man-person-cute-young-kopia

Utbildning för pappagruppsledare

MÄN Göteborg har sedan många år en pappagruppsverksamhet där vi nu behöver fler gruppledare. Tillsammans med barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler anordnar vi träffar för blivande och nyblivna pappor. Utbildningsdagen kommer att vara en blandning av teori och praktik – ett första…

 • Datum: 2018-04-14
 • Tid: 09:30
 • Plats: MÄN Göteborgs lokaler på Sockerbruket 3, Göteborg.

Läs vidare

ska%cc%88rmavbild-2016-11-16-kl-15-21-36

Köp MÄN-produkter

Stöd MÄNs arbete för en jämställd värld utan våld! Ett konkret sätt är att sprida vårt budskap genom att köpa produkter i vår webbshop. Vi har allt från sköna hoodies och mössor till t-shirts och tygkassar. Till webshoppen.

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Starta ett #metoo-samtal

Vi i MÄN vill bjuda in #allamän till att sätta igång samtal med varandra. Efter #metoo vill många män engagera sig. Många vet inte riktigt hur de ska börja. Ett sätt har varit att män över hela världen börjat dela…

Läs vidare

IMG_1255

Årets första medlemshelg: ”Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog! Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?".…

Läs vidare

Luis Lineo_rg170921s0248SvV_print

MÄNs ordförande nominerad till Feministiskt initiativs riksdagslista

Idag offentliggjorde valberedningen för Feministiskt initiativ sitt förslag på riksdagslista inför valet 2018. På fjärde plats finns Luis Lineo, ordförande i organisationen MÄN sedan fyra år tillbaka. Detta innebär att Luis inte ställer upp för omval på MÄNs kommande årsmöte…

Läs vidare