huskurage-400px

”Börja agera med Huskurage!”

Vi vet att mäns våld mot kvinnor och barn är något som framför allt sker i hemmen, bakom stängda dörrar. Vi vet också att kvinnor som dödas av en partner ofta har utsatts för upprepat våld under en längre tid. Nina Rung och Peter Svensson som båda arbetat i flera år med våld och våldsförebyggande metoder startade för fyra år sedan den ideella föreningen Huskurage  – för att ge grannar verktyg att agera.

Huskurage är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa, med målet att förebygga och förhindra våld i nära relation. Policyn handlar om att lyfta fram civilkuraget, eller att ”aktivera åskådaren” enligt metoden MVP som vi arbetar med på MÄN. Att våga knacka på dörren, ställa frågor eller säga till – ja, att visa Huskurage helt enkelt.

Metoden är enkel och består av en policy med tre steg som alla kan agera utefter om de misstänker att en granne far illa.

  1. ring på dörren och fråga hur det står till
  2. vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
  3. ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Vi frågade Nina och Peter – vad är det viktigaste alla behöver veta om Huskurage?

– Det finns några saker som är särskilt viktiga att komma ihåg.
Huskurage är gratis, alla kan införa eller verka för ett införande där vi bor.
Att knacka på och gå därifrån kan räcka för att avbryta våldet och därmed vara en tillräcklig handling för att rädda liv.
Minst 200 000 barn i Sverige lever i hem med våld. Genom att stoppa våldet i hemmen kan vi bryta destruktiva levnadsmönster och livslånga våldsspiraler.

Hur kan jag se till att Huskurage införs där jag bor?

– Lever du som hyresgäst kan föreslå Huskurage till din hyresvärd. Lever du i bostadsrätt eller villaägareförening kan föreslå Huskurage för den sittande styrelsen och motionera inför stämman. Du kan också föreslå att Huskurage antas i den kommun du lever i på ett mer övergripande sätt, som en del i det förebyggande arbetet mot våld i nära relation.

– Också: att införa är superlätt! Ett beslut i styrelsen eller hos hyresvärden, sätta upp information i trapp samt dela till grannarna och sedan börja agera med Huskurage för att rädda och hjälpa barn och vuxna som lever i hem med våld!

Vad har ni fått för respons från bostadsrättsföreningar och hyresvärdar?

– Många uttrycker en ökad stolthet och större gemenskap bland de boende efter införandet. Det har också lett till att grannar har agerat mer av omtanke än misstanke. Hellre knackat på en gång för mycket än en för lite… Vi har också fått veta att orosanmälningarna ökat i kommuner och Polisen vittnar om att grannars agerande har räddat liv.

Lär mer om Huskurage och skriv ut en policy här!

Nina Rung är kriminolog och genusvetare, har varit aktiv inom kvinnojoursrörelsen och har under många år arbetat med frågor som rör våld och kön. Hon arbetade tidigare på Familjevåldsenheten med grovt våld i nära relation. Nina har också suttit som styrelseledamot i MÄNs styrelse. Hon föreläser på heltid sedan 2017 om sexuellt våld och våld samt hur vi kan förebygga det.

Peter Svensson har länge arbetat med våldsprevention inom omsorgen. Som anställd hos MÄN var han med vid införandet av metoden MVP i Sverige. Han har även utbildat Svensk Elitfotboll i uppförandekoden. Han föreläser om normbrytande arbete samt machokultur. Peter har även varit ledamot i styrelsen för MÄN Stockholm.

 

 

 

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare