ordforandesokes

MÄN söker ordförande och styrelseledamöter

Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Vi söker nu en ny ordförande som kan leda MÄN vidare och framåt under en tid när vi fortsätter växa och våra frågor står högt på agendan.

MÄN är en ideell, feministisk organisation som startade 1993 för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vi arbetar både nationellt och internationellt, där vi är en del av det globala nätverket MenEngage Alliance. I dagsläget har föreningen cirka 1500 medlemmar, ett kansli med 27 medarbetare och en omsättning på cirka 30 miljoner.

På årsmötet i april är det dags att välja styrelse, och vi söker både nya styrelseledamöter och ny ordförande för organisationen.

Som MÄNs ordförande är du organisationens huvudsakliga talesperson och ansikte utåt. Du driver våra frågor gentemot beslutsfattare och leder styrelsens arbete. Du är förtroendevald av våra medlemmar och håller löpande kontakt med medlemsorganisationen. Ordförandeuppdraget är ett arvoderat förtroendeuppdrag, i dagsläget på motsvarande 50 procent, och mandatperioden löper på två år i taget.

Vi letar efter en ordförande som: 
  • Är en kommunikativ person som ser lösningar.
  • Kan på ett moget och balanserat sätt ta diskussioner, debatter och vara ansiktet utåt. 
  • Walk the talk: förändring börjar med en själv. Du ser mäns ansvar, engagerar dig och tar ansvar för ditt agerande i nära relationer och samhälle i stort. 
  • Kan i samarbete med andra staka ut vägen för att ta organisationen till nästa nivå. 
Ledamöter till styrelsen

Vi söker också ett antal styrelseledamöter som på ideell basis vill driva organisationen framåt tillsammans med andra. Styrelsen består av ordförande och åtta ledamöter. Styrelsen leder organisationen mellan årsmötena och arbetar strategiskt för att driva föreningen i den riktning som medlemmarna bestämt.

Vi söker ledamöter som har kunskaper i organisationsutveckling och styrelsearbete. Det är också till fördel om du har fördjupad kunskap i sakfrågor såsom maskulinitet, hbtq, våldsprevention, mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, normkritik och mänskliga rättigheter.
I år söker vi aktivt efter personer som:
  • har gedigen erfarenhet av organisationsutveckling. Föreningen MÄN har vuxit konstant i medlemmar, resurser och verksamhet i 10 års tid. Nästa utmaning är att fortsätta utveckla verksamheten i en stabil och hållbar riktning.
  • är uppdaterad och är ajour med den akademiska och politiska diskursen i sakfrågor som är relevanta för föreningen MÄN. Vi ser därför gärna att du har kan ha erfarenhet av frågorna från myndigheter, föreningar eller forskning.
  • har kunskap om ekonomi, finansiell planering och vill utveckla organisationens samarbete med externa aktörer.
Alla ledamöter ska läsa och ställa sig bakom MÄN:s idéplattform och vår etiska policy. 

Nominera kandidater till ordförande och styrelseledamot innan den 15 mars 2018. Du nominerar genom att fylla i det här formuläret. 

Relevanta kandidater kommer att fortlöpande kontaktas av valberedningen för djupintervjuer.

Då vi har 90-konto som medför särskilda krav på ledamöterna, kommer det att göras en kreditupplysning om du blir aktuell för att bli invald.

Vid frågor om processen, tips om kandidater eller andra klokheter går det bra att kontakta Eva Maria “Evis” Sköld, sammankallande för valberedningen. 0767-74 06 00 eller evamaria.skold@gmail.com
MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare