Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.

Det var omöjligt att värja sig mot de tusentals vittnesmål om det sexualiserade våldet och trakasserierna som främst kvinnor utsatts för av män. Dessa berättelser gick in under huden på många av oss och många män fick möjlighet att ta in, reflektera och rannsaka sig själva och sina handlingar. Många män tog också steget och ville göra något åt saken.

Det var här som vår organisation utmanades. Vi fick ta plats i medierna och lyfta vårt arbete med att engagera män och pojkar för förändring, vilket i sin tur ledde till att många hittade till oss och ville göra något direkt. På bara ett par veckor samordnande vi ett antal stora och mindre träffar där män fick möjlighet att mötas och reflektera tillsammans kring det som #metoo lyfte. Det var mycket inspirerande att se hur personal och engagerade medlemmar samarbetade och hjälptes åt för att fånga upp det stora intresset.

Resultaten talar sitt tydliga språk: Vi tredubblade vårt medlemsantal, minst fem nya lokalgrupper startade och vi fick under året över 6500 nya följare i våra sociala medier!

Under året har vi också lagt grunden till att fortsätta växa och nå ut till fler, särskilt till dem som kanske inte ser oss som en självklar organisation att engagera sig i. I vårt nya projekt ”Mannen Myten” har vi valt att fokusera på att samtala med killar på landsbygden och i förorterna. Vi har även startat pappagrupper i Järva-området i Stockholm och samarbetar med organisationer som jobbar med våld i hederns namn.

Allt som allt känner jag mig stolt över det arbete som vår organisation gjort under året, men också under hela den tid som jag varit engagerad. Det är därför med visst vemod som jag skriver denna, min sista ordförandekrönika.

Efter nästan 11 år i organisationen och de sista fyra åren som ordförande, är det dags för mig att lämna över stafettpinnen. Jag kommer fortsätta att vara en engagerad medlem och kämpa för en jämställd värld utan våld på andra arenor. Jag känner i hela kroppen att vi även framöver kommer att vara en viktig organisation för positiv samhällsförändring och att många genombrottsår ligger framför oss.

Luis Lineo

 

Den här krönikan och mer från 2017 finns att läsa i verksamhetsberättelsen.

I helgen håller MÄN årsmöte i Göteborg. Då väljer MÄNs medlemmar en ny ordförande och en ny styrelse.

Killfragor_logo_ny

Sökes: Projektledare Killfrågor

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag drygt 20-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018. Årmötet 2018 hålls i Göteborg,…

Läs vidare

Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor. Våra ryska partners har mycket att…

Läs vidare

MannenMytenpodd1

MÄN släpper ny podcast!

I vår nya podcast nördar vi ner oss i manlighet! Svante och Shahab, projektledare för Mannen Myten, programleder varannat avsnitt med kunniga och engagerade gäster. Avsnitt 1: Mannen som offer. I det allra första avsnittet av Mannen Mytens podcast går…

Läs vidare

MÄNRoslagen

Albin startade MÄN Roslagen

”Kvinnor har länge tagit striden, och det är dags att också fler män ställer sig upp och ansluter sig i kampen för ett mer jämställt och öppet samhälle, något som alla mår bra av och har nytta av! Jag söker…

Läs vidare

_DSC0571

Alán Ali ny ordförande för MÄN

Alán Ali, frilansföreläsare och konsult, valdes idag till ny styrelseordförande för riksorganisationen MÄN vid årsmötet på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. – Jag känner mig oerhörd hedrad över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra med min kompetens till…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1549

Vision och MÄN anordnar storträff #eftermetoo

Den 8 maj träffar MÄN 30 medlemmar ur fackförbundet Vision för öka kunskapen om maskulinitetsnormer och bidra med metoder för att motverka sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. Fackförbundet Vision var en av de organisationer som tidigt kontaktade MÄN i…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

Bli informatör inom projektet Pappor i världen!

Gå vår informatörsutbildning ”Pappor i världen” den 26–27 maj och var med på höstens nationella föreläsningsturné! Du får lära dig om hur MÄN arbetar med jämställt föräldraskap och pappagrupper i Sverige och internationellt. Du får chansen att lära känna våra…

Läs vidare

Budskapsbilder-med valkoppling-01

MÄN deltar i kampanjen #hjärtavärlden

Pressmeddelande #hjärtavärlden 51 organisationer mobiliserar inför valet Idag lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna…

Läs vidare

Utbildning Belarus 2

MÄN söker tillfällig resurs för rapportering av Sida-projekt (Belarus)

MÄN är en ideell och partipolitiskt obunden riksorganisation som verkar för jämställdhet och mot våld. På kansliet i Stockholm arbetar idag närmare 30 personer, med olika nationella och internationella projekt. Internationella projekt För närvarande driver MÄN två Sida-finansierade projekt, i…

Läs vidare