Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.

Det var omöjligt att värja sig mot de tusentals vittnesmål om det sexualiserade våldet och trakasserierna som främst kvinnor utsatts för av män. Dessa berättelser gick in under huden på många av oss och många män fick möjlighet att ta in, reflektera och rannsaka sig själva och sina handlingar. Många män tog också steget och ville göra något åt saken.

Det var här som vår organisation utmanades. Vi fick ta plats i medierna och lyfta vårt arbete med att engagera män och pojkar för förändring, vilket i sin tur ledde till att många hittade till oss och ville göra något direkt. På bara ett par veckor samordnande vi ett antal stora och mindre träffar där män fick möjlighet att mötas och reflektera tillsammans kring det som #metoo lyfte. Det var mycket inspirerande att se hur personal och engagerade medlemmar samarbetade och hjälptes åt för att fånga upp det stora intresset.

Resultaten talar sitt tydliga språk: Vi tredubblade vårt medlemsantal, minst fem nya lokalgrupper startade och vi fick under året över 6500 nya följare i våra sociala medier!

Under året har vi också lagt grunden till att fortsätta växa och nå ut till fler, särskilt till dem som kanske inte ser oss som en självklar organisation att engagera sig i. I vårt nya projekt ”Mannen Myten” har vi valt att fokusera på att samtala med killar på landsbygden och i förorterna. Vi har även startat pappagrupper i Järva-området i Stockholm och samarbetar med organisationer som jobbar med våld i hederns namn.

Allt som allt känner jag mig stolt över det arbete som vår organisation gjort under året, men också under hela den tid som jag varit engagerad. Det är därför med visst vemod som jag skriver denna, min sista ordförandekrönika.

Efter nästan 11 år i organisationen och de sista fyra åren som ordförande, är det dags för mig att lämna över stafettpinnen. Jag kommer fortsätta att vara en engagerad medlem och kämpa för en jämställd värld utan våld på andra arenor. Jag känner i hela kroppen att vi även framöver kommer att vara en viktig organisation för positiv samhällsförändring och att många genombrottsår ligger framför oss.

Luis Lineo

 

Den här krönikan och mer från 2017 finns att läsa i verksamhetsberättelsen.

I helgen håller MÄN årsmöte i Göteborg. Då väljer MÄNs medlemmar en ny ordförande och en ny styrelse.

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare