Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Våra ryska partners har mycket att lära MÄN i det våldsförebyggande, breda arbetet som bedrivs. Under 2017 har regionala resurscenter i nordvästra Ryssland fortsatt att utveckla och lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor, jobba förebyggande med ungdomar och pappor, ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn och ge behandling till förövare.

– Dessa civilsamhällesorganisationer lyckas bygga upp nätverk mellan sig och tvärdisciplinära kontakter och samarbeten med lokala myndigheter och institutioner, trots svåra utmaningar. Det är otroligt inspirerande att se deras arbete och starka engagemang för att stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Vidar Vetterfalk som också arbetar med våra ryska partners.

Känslosamt nätverksmöte

I juni hade vi en stor träff på Vårdinge tillsammans med våra ryska partners, och medlemmar från MÄN och Unizon. På plats var även personer från Manscentrum och från andra länder som MÄN samarbetar med, bland annat Österrike, Belarus och Storbritannien. Många workshops väckte starka känslor. Tårarna kom under ett rollspel om hedersrelaterat våld i en tjetjensk kvinnas liv. Och många blev berörda av en kvinnas berättelse om en tidigare våldsam relation: ”Som en kirurg skar jag bort delar av min personlighet för att göra den jag älskade lycklig. Till slut fanns det inget kvar av mig att skära bort.”

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer.

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer. Foto: Eva Corijn

Bidrar till förändring

Bakom allt enträget arbete våra partners bedriver mot mäns våld mot kvinnor i Ryssland finns många historier om utmaningar och svårigheter. Men också berörande känslor från framsteg och utveckling.

Karin Caspani, internationell handläggare på MÄN, berättar om ett berörande möte mellan våra ryska partners, MÄN och Unizon som ägde rum i slutet av året.

– Vi hade en runda där deltagarna fick dela med sig av berättelser från sitt arbete. Det kändes tungt i början, det är inte jättevanligt att dela med sig av känslor på det här sättet. När vi lyssnar på berättelserna inser vi att vi tillsammans bidrar till en större förändring. En kvinna börjar gråta. Vi blir så stärkta av alla berättelser och all positiv energi.

Karin Caspani, projekthandläggare på MÄN, diskuterar tillsammans med översättare German Ivanov och några av våra ryska kollegor. Foto: Eva Corijn

Kampanj föregick #metoo

Metoo blev inte så stort i Ryssland, berättar Vidar Vetterfalk.

– Ett spännande skäl till det är att de var före på ett sätt. 2016 hade de en jättestor kampanj som startades av en kvinna på ”Vkontakte” som är ryska motsvarigheten till Facebook. Hon skrev #JagSkämsInteAttBerätta, #ImNotAshamedToTell och berättade om våld hon utsatts för av en man. Det blev en explosion och jättemånga började dela sina historier, något som inte gjorts tidigare. En del män kom även in och stöttade kvinnorna som delat.

 

 

 

 

 

 

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare

_DSC1464

Sista mötet med projektet En kommun fri från våld

MÄNs projekt En kommun fri från våld avslutades på tisdagen med en nätverksträff där de kommuner och stadsdelar som deltagit i projektet samlades. Nästa steg är att sprida det våldsförebyggande värdegrundsmaterialet MVP och kunskapen om att jobba våldförebyggande på bred…

Läs vidare

IMG_2330_2

Allt annat än ett ja är ett nej

Idag markerar den historiska dag då Sveriges riksdag röstade igenom en samtyckeslag! En fantastisk framgång för allas rätt till sin egen kropp. Samtyckeslagen är en ny lagstiftning gällande sexualbrott som säger att om sex inte är frivilligt är det ett…

Läs vidare

28870286_1690459254342911_7198906237222477640_n

Conference: Engaging Boys and Young Men in the Age of #MeToo

Kom på konferens i Amsterdam om att engagera pojkar och unga män mot sexualiserat våld och trakasserier! Den 13 juni avslutas projektet IMAGINE och vi lanserar våra tips och lärdomar till organisationer i Europa som vill jobba med unga för…

  • Datum: 2018-06-13
  • Tid: 00:00
  • Plats: Hotel Casa Amsterdam
    Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam

Läs vidare