Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Våra ryska partners har mycket att lära MÄN i det våldsförebyggande, breda arbetet som bedrivs. Under 2017 har regionala resurscenter i nordvästra Ryssland fortsatt att utveckla och lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor, jobba förebyggande med ungdomar och pappor, ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn och ge behandling till förövare.

– Dessa civilsamhällesorganisationer lyckas bygga upp nätverk mellan sig och tvärdisciplinära kontakter och samarbeten med lokala myndigheter och institutioner, trots svåra utmaningar. Det är otroligt inspirerande att se deras arbete och starka engagemang för att stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Vidar Vetterfalk som också arbetar med våra ryska partners.

Känslosamt nätverksmöte

I juni hade vi en stor träff på Vårdinge tillsammans med våra ryska partners, och medlemmar från MÄN och Unizon. På plats var även personer från Manscentrum och från andra länder som MÄN samarbetar med, bland annat Österrike, Belarus och Storbritannien. Många workshops väckte starka känslor. Tårarna kom under ett rollspel om hedersrelaterat våld i en tjetjensk kvinnas liv. Och många blev berörda av en kvinnas berättelse om en tidigare våldsam relation: ”Som en kirurg skar jag bort delar av min personlighet för att göra den jag älskade lycklig. Till slut fanns det inget kvar av mig att skära bort.”

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer.

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer. Foto: Eva Corijn

Bidrar till förändring

Bakom allt enträget arbete våra partners bedriver mot mäns våld mot kvinnor i Ryssland finns många historier om utmaningar och svårigheter. Men också berörande känslor från framsteg och utveckling.

Karin Caspani, internationell handläggare på MÄN, berättar om ett berörande möte mellan våra ryska partners, MÄN och Unizon som ägde rum i slutet av året.

– Vi hade en runda där deltagarna fick dela med sig av berättelser från sitt arbete. Det kändes tungt i början, det är inte jättevanligt att dela med sig av känslor på det här sättet. När vi lyssnar på berättelserna inser vi att vi tillsammans bidrar till en större förändring. En kvinna börjar gråta. Vi blir så stärkta av alla berättelser och all positiv energi.

Karin Caspani, projekthandläggare på MÄN, diskuterar tillsammans med översättare German Ivanov och några av våra ryska kollegor. Foto: Eva Corijn

Kampanj föregick #metoo

Metoo blev inte så stort i Ryssland, berättar Vidar Vetterfalk.

– Ett spännande skäl till det är att de var före på ett sätt. 2016 hade de en jättestor kampanj som startades av en kvinna på ”Vkontakte” som är ryska motsvarigheten till Facebook. Hon skrev #JagSkämsInteAttBerätta, #ImNotAshamedToTell och berättade om våld hon utsatts för av en man. Det blev en explosion och jättemånga började dela sina historier, något som inte gjorts tidigare. En del män kom även in och stöttade kvinnorna som delat.

 

 

 

 

 

 

Killfragor_logo_ny

Sökes: Projektledare Killfrågor

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag drygt 20-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018. Årmötet 2018 hålls i Göteborg,…

Läs vidare

MannenMytenpodd1

MÄN släpper ny podcast!

I vår nya podcast nördar vi ner oss i manlighet! Svante och Shahab, projektledare för Mannen Myten, programleder varannat avsnitt med kunniga och engagerade gäster. Avsnitt 1: Mannen som offer. I det allra första avsnittet av Mannen Mytens podcast går…

Läs vidare

MÄNRoslagen

Albin startade MÄN Roslagen

”Kvinnor har länge tagit striden, och det är dags att också fler män ställer sig upp och ansluter sig i kampen för ett mer jämställt och öppet samhälle, något som alla mår bra av och har nytta av! Jag söker…

Läs vidare

_DSC0571

Alán Ali ny ordförande för MÄN

Alán Ali, frilansföreläsare och konsult, valdes idag till ny styrelseordförande för riksorganisationen MÄN vid årsmötet på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. – Jag känner mig oerhörd hedrad över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra med min kompetens till…

Läs vidare

Luis_Lineo_fotograf_Tony

Min sista ordförandekrönika

2017 blev ett riktigt genombrottsår. Allt det vi mödosamt byggt upp under de senaste åren i form av stabila strukturer på kansliet och i den ideella organisationen sattes på prov då den stora vågen av #metoo-berättelser översköljde oss i oktober.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1549

Vision och MÄN anordnar storträff #eftermetoo

Den 8 maj träffar MÄN 30 medlemmar ur fackförbundet Vision för öka kunskapen om maskulinitetsnormer och bidra med metoder för att motverka sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. Fackförbundet Vision var en av de organisationer som tidigt kontaktade MÄN i…

Läs vidare

Bild från Ryssland_pappaarbete

Bli informatör inom projektet Pappor i världen!

Gå vår informatörsutbildning ”Pappor i världen” den 26–27 maj och var med på höstens nationella föreläsningsturné! Du får lära dig om hur MÄN arbetar med jämställt föräldraskap och pappagrupper i Sverige och internationellt. Du får chansen att lära känna våra…

Läs vidare

Budskapsbilder-med valkoppling-01

MÄN deltar i kampanjen #hjärtavärlden

Pressmeddelande #hjärtavärlden 51 organisationer mobiliserar inför valet Idag lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna…

Läs vidare

Utbildning Belarus 2

MÄN söker tillfällig resurs för rapportering av Sida-projekt (Belarus)

MÄN är en ideell och partipolitiskt obunden riksorganisation som verkar för jämställdhet och mot våld. På kansliet i Stockholm arbetar idag närmare 30 personer, med olika nationella och internationella projekt. Internationella projekt För närvarande driver MÄN två Sida-finansierade projekt, i…

Läs vidare