_DSC0588

Välkommen växtvärk på MÄNs årsmöte 2018

Medlemmar, lokalgrupper, styrelse, kanslipersonal, revisorer, mötesordförande-, sekreterare och justerare – samtliga jämställdhetskämpar – är samlade. För sista gången tar avgående ordförande Luis Lineo mikrofonen och hälsar alla välkomna. Det är dags för MÄNs årsmöte 2018.

Årmötet 2018 hålls i Göteborg, närmare bestämt Folkhögskolan i Angered samt i Kvinnofolkhögskolans lokaler.  På årsmötets första dag och efter en presentation av samtliga på plats är det dags för Åsiktstorget: en programpunkt där alla deltagarna har chans att föra informella diskussioner kring de olika förslagen och formulera eventuella yrkanden inför de beslut som ska tas under dag två. Diskussionerna är levande och den kollektiva kunskap som finns i organisationens arbete mot våld och för jämställdhet sipprar genom väggarna på Folkhögskolan i Angered.

Dag två inleds med beslut om dagordning och årsmötespraktika. Under dagen ska årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året beslutas. Kvinnofolkhögskolan lokaler bubblar av aktivitet när Luis Lineo gladeligen lämnar ifrån sig mikrofonen till de otaliga röster som vill göra sig hörda och räknas. Propositioner diskuteras och finslipas med hjälp av yrkanden och tre välformulerade motioner presenteras:

Motion 1 – Interndemokrati, en fokusfråga för MÄN

Under 2017 ökade antalet medlemmar i MÄN rejält och organisationen syns i allt större utsträckning i media och debatt. Detta är givetvis enormt glädjande men det ställer också nya krav på organisationens interna struktur och uppbyggnad. Från styrelsen och MÄN Uppsala kom synpunkter hur MÄN ska utveckla hela vår organisation ställt mot dessa symtom för en annars välkommen växtvärk. Under Åsiktstorget lades en grund för en ambitiös plan som sedan förfinades under årsmötet på söndagen.

Elis Larsson, föreningsutvecklare och ansvarig för medlemsstöd:

“Det är tydligt att vi står inför många utmaningar som vi behöver lösa för att växa på ett hållbart sätt. Vi är otroligt glada för alla nya medlemmar och lokalgrupper men det krävs planering för att ge dessa nya krafter förutsättningar att blomma. Organisationsutredningen kommer att utveckla detta under det kommande halvåret.”

Årsmötet beslutade att styrelsen ser över den interna strukturen och skapar riktlinjer som underlättar för lokala medlemmars aktivism och engagemang i föreningen.

Motion 2 – Transinkludering

Flertal studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter och sjukvården. Tillsammans med icke-binära är de en grupp som ofta inte blir sedda, och deras berättelser om sexuella trakasserier och sexuellt våld blir inte hörda. Till MÄNs årmöte lämnade MÄN Malmö/Lund in en motion om transinkludering.

Isabelle Ruberg från MÄNs lokalgrupp i Malmö/Lund:

”MÄNs ambition att engagera män i kampen för jämställdhet och mot våld behöver ha ett tydligt fokus för att nå fram. För att göra detta behövs att vi breddar uttrycket ‘Mäns våld mot kvinnor’, på så sätt bidrar det även till att vi inkluderar personer som definierar sig som transpersoner och icke-binära. Personligen känner jag att i vårt utåtriktade arbete bör arbeta mer normkritiskt och ha ett inkluderande språkbruk vilket även kommer bidra till att transpersoner och icke-binära känner sig sedda. Det är på så sätt vi visar samhället och i arbetet som görs, att vi är en inkluderande organisation som välkomnar alla oavsett hur de identifierar sig.

Årsmötet beslutade att skapa en arbetsgrupp av medlemmar med uppgift att arbeta med transinkluderande frågor samt för att organisationen ska genomsyras av ett icke-binärt perspektiv.

Motion 3 – Bli mer ungdomsinkluderande

Nora Vetterfalk, 16 år och medlem, brinner för att inkludera unga i MÄNs arbete. Medelåldern bland medlemmarna i organisationen är hög men hon tror att MÄNs frågor är något som ungdomar skulle vilja engagera sig i:

“En är väldigt skör när en är ung och det är lätt att tro att en är ensam om sina erfarenheter. Jag vill att unga vuxna ska få bättre förutsättningar att göra klokare val senare i livet. Vi är många som delar samma erfarenheter!”

Årsmötet beslutade att styrelsen undersöker möjligheten att ordna en startaktivitet där MÄN samlar unga som är intresserade av att engagera sig i jämställdhetsfrågor samt undersöka vilka plattformar MÄN kan starta för ungdomar som vill göra skillnad.

Efter fyra år som ordförande gör Luis Lineo den sista överlämningen av mikrofonen till den nyvalda ordföranden Alán Ali som sammanfattar varför årsmötet 2018 blev så lyckat och varför de här frågorna berör:

“Tillsammans fortsätter vi det viktiga arbetet för en förändrad mansroll och en jämställd värld utan våld.”

Läs det fullständiga protokollet från MÄNs årsmöte 2018

Läs om MÄNs nya ordförande

Samtliga ledamöter i MÄNs styrelse

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare

_DSC1464

Sista mötet med projektet En kommun fri från våld

MÄNs projekt En kommun fri från våld avslutades på tisdagen med en nätverksträff där de kommuner och stadsdelar som deltagit i projektet samlades. Nästa steg är att sprida det våldsförebyggande värdegrundsmaterialet MVP och kunskapen om att jobba våldförebyggande på bred…

Läs vidare

IMG_2330_2

Allt annat än ett ja är ett nej

Idag markerar den historiska dag då Sveriges riksdag röstade igenom en samtyckeslag! En fantastisk framgång för allas rätt till sin egen kropp. Samtyckeslagen är en ny lagstiftning gällande sexualbrott som säger att om sex inte är frivilligt är det ett…

Läs vidare

28870286_1690459254342911_7198906237222477640_n

Conference: Engaging Boys and Young Men in the Age of #MeToo

Kom på konferens i Amsterdam om att engagera pojkar och unga män mot sexualiserat våld och trakasserier! Den 13 juni avslutas projektet IMAGINE och vi lanserar våra tips och lärdomar till organisationer i Europa som vill jobba med unga för…

  • Datum: 2018-06-13
  • Tid: 00:00
  • Plats: Hotel Casa Amsterdam
    Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam

Läs vidare