Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa?
Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön bidrar till killars och mäns psykiska ohälsa, samt att Killfrågor.se spelar en avgörande roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd.

Färre killar och unga män söker stöd och hjälp när de mår dåligt jämfört med tjejer, trots att det finns många verksamheter med riktad stödverksamhet till unga. Kunskapen och förståelsen av särskilt killars och unga mäns psykiska ohälsa har fortfarande stora brister. Med denna rapport vill MÄN bidra till att förbättra kunskapsläget på området och fördjupa förståelsen för den psykiska ohälsan hos killar och unga män.

Rapporten baseras på chattunderlag med över tvåtusen chattar från Killfrågor.se, varav cirka en tredjedel av chattarna berört psykisk ohälsa på olika sätt. De vanligaste temana i de chattar som handlar om psykisk ohälsa är våld, familj/familjekonflikter, kärlek, sexualitet, könsidentitet samt vänskap.

Den gemensamma utmaningen för de stödsökande är hur stereotypa normer kring maskulinitet på olika sätt försvårar för dem att sätta ord på sina erfarenheter och att våga berätta om hur de mår. Chattarna vittnar om att många killar och unga män väljer att hålla det smärtsamma för sig själva; de berättar inte för vänner och inte heller för sina föräldrar om hur de mår. Vissa killar förtränger sina känslor, eller uttrycker dem på okonstruktiva sätt, vilket i många fall gör det svårt för omgivningen att förstå eller möta killen på ett fungerande sätt. Därför har Killfrågor.se en viktig roll att spela med sitt fokus på killar och unga män.

– I rapporten kan vi se att Killfrågor.se spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd. Förra året hade vi 8 500 stödsamtal via chatten. Med ett stabilt och ökat stöd i framtiden skulle vi kunna nå ännu fler och även bygga vidare på chattstödet med en möjlighet till återkommande, bokade samtal så att en ännu tryggare relation kan skapas, säger Alán Ali, ordförande för MÄN.

Rapporten visar att Killfrågor.se:

  • erbjuder en stödform som passar killar och unga män
  • spelar en avgörande roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd
  • fyller en viktig funktion för de stödsökandes psykiska hälsa
  • fyller en viktig funktion för killar och unga män som sällan väljer att berätta om sexualiserad utsatthet
  • spelar en viktig roll i att bana väg för killar och unga män att våga visa hur det känns och bryta normer kring maskulinitet som påverkar ens mående negativt

Ladda ner rapporten här

Läs den längre versionen av studien här

 

Rapporten är framtagen med finansiering från Folkhälsomyndigheten.

 

Killfrågor.se är en nationell stödchatt på nätet, som startades av den ideella feministiska organisationen MÄN 2009. Killfrågor.se är en stödchatt för alla som definierar sig som killar och som är 10–20 år. Killfrågor.se stärker killar att söka stöd, prata om känslor och tänka och agera mer jämställt.

 

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Ledigt jobb_EKONIMIASSISTENT

Vi söker en ekonomiassistent

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Ledigt jobb_projektledare

Vi söker en projektledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vårt kansli i…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har IMAGINE-projektet vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa och destruktiva…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare

20171031-bryggarsalen-4X9C1565

Nytt projekt: #Eftermetoo – samtalgrupper för män

I det nya projektet #eftermetoo som nu fått finansiering av Postkodstiftelsen vill vi ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo har skapat. Vi ska genom projektet engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal i form av samtalsgrupper, stormöten och…

Läs vidare

Debatt Foto_TT

Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

DEBATT: I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten. Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida…

Läs vidare

killfragor

Rapportlansering om killars psykiska ohälsa

“Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” MÄN lanserar den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Den baserar sig på en genomgång och analys av vår…

Läs vidare