ska%cc%88rmavbild-2016-11-24-kl-15-15-28

“Vi skriker för att få rätt”

“I förskolan fick jag lära mig att viktigast av allt är pojkars behov, tjejers däremot kan alltid vänta eller ges uppskov.
Vi blev påklädda först, mat först, igångsatta först.
Lägg sen till att pojkar dessutom ska vara starkast och störst.
Tjejers behov finns knappt, syns knappt, hörs knappt även om de stod först.
Deras viljestyrka är tärd deras vänta på min tur är lärd, jämlikheten undernärd, Vi lär oss att pojkars behov är viktigare och mer värda, kan det finnas nån kvar som tror att könsroller inte är inlärda?

I skolan lärde jag mig ännu mer om att pojkar är på vissa sätt. Att ramarna är snäva, att tjejigt är fel och att manligt är rätt. Vi boxar å slår, vi springer mer än vi går. Vi skriker för att få rätt och vi tar det vi inte får. När klassens tjejer berättar för vuxna att de blir tafsade på rumpan och klämda på sina bröst. Så är det för att vi pojkar är kära i dom som ska vara deras tröst, och återigen har ingen hört deras röst. Boys will boys och tjejer det är våra grejer. Jag lärde mig också i skolan att den som var vetgirig och fascinerad aldrig skulle kunna få en tjej intresserad.

Nej du måste helst röka, helst kröka och gärna spela helt ointresserad. Tjejer ska man inte låtsas om, var nåt jag av dom äldre fick veta, om jag ignorerade dom & var näst intill elak då skulle dom minsann bli heta. Och vad du än gör bli inte tillsammans med nån som är för på och kär. För huxflux har hon manipulerat dig till någon du inte är. Jag varnar dig, lovar och svär. Men hej det där låter ju bekant. Story of my life inte sant. Att manipuleras till någon eller något jag inte vill vara. För att please:a normer och machokulturen i samhället bara. Om det finns någonting jag önskar nästa generation så är det att leva i frihet från våld och normprestation.

Just därför är det självklart för mig att stödja MÄN. #allaMÄN kan engagera sig mot mäns våld!”

Peter Svensson, medlem och aktivist i MÄN i Stockholm.

 

——
Vill du också dela med dig av din historia om varför du engagerar dig mot mäns våld eller varför du väljer att vara medlem i MÄN. Mejla info@mfj.se och bifoga ett foto. Som tack skickar vi dig en MÄN-t-shirt!

 

 

caleb-jones-rpPvrOQmR2s-unsplash

Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor

Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn. Före förlossningen…

Läs vidare

_DSC1622

MÄN söker ekonomichef

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer. På kansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella…

Läs vidare

Skärmavbild-2019-11-05-kl.-07.28.01

Titta på stormötet på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg bjöd vi in till ett stormöte om #metoo, med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Stormötet bestod av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod…

Läs vidare

_DSC0905

Vi kommer till er fackklubb och håller samtal för #allamän

Är du fackligt engagerad? Tycker du att ni borde adressera frågorna som #metoo-uppropen satte på agendan? Då har vi ett erbjudande för november månad! Tack vare stöd från Postkodstiftelsen kan vi erbjuda ett kostnadsfritt stormöte där vi kommer till er,…

Läs vidare

Photo by Picsea on Unsplash

Svenska föräldraförsäkringen sänke för jämställdheten

Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan. Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Frukostseminarie #Metoo – två år senare

Välkommen på frukostseminarium med MÄN. Vi presenterar resultaten från en nygjord undersökning av mäns attityder efter #metoo, utförd av Sifo på uppdrag av MÄN. Nu har det gått två år sedan #metoo startade och blev till en kraftfull rörelse. Så…

Läs vidare

Facebook event headers bokmässan

Träffa MÄN på Bokmässan

Årets tema för Bokmässan är jämställdhet! MÄN kommer till Bokmässan för första gången och deltar i flera samtal och seminarier med fokus på våldsförebyggande arbete och jämställt föräldraskap. Varmt välkommen på våra programpunkter och till Machofabrikens monter. PROGRAM: 26-29 SEPTEMBER:…

Läs vidare

Men, Masculinity and #MeToo, WEB, v4_Sida_07

Frukostsamtal: MÄN och klimatkrisen

Den 20 till 27 september mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen. De skolstrejkande ungdomarna uppmanar nu vuxenvärlden att göra gemensam sak globalt för att visa de politiska ledarna att vi tar klimatkrisen på allvar, och att…

Läs vidare

EKFFV nätverksträff beskuren

MÄN lanserar utbildning i arbetet för att förebygga våld

Vill du vara med och utveckla det våldsförebyggande arbetet i din kommun? Behöver du stöd för att komma igång eller komma vidare? Nu bjuder MÄN in till en ettårig processinriktad utbildning för att göra just detta. Under året kommer vi…

Läs vidare