luis-920x480-1

Debatt: Män – det är hög tid att vi organiserar oss mot våldet!

De senaste dagarna har allas våra flöden i sociala medier varit fyllda med kvinnors berättelser om sexuella övergrepp, samlade under hashtaggen #MeToo. Vi på MÄN tycker att män måste ta ansvar för det strukturella problem som mäns våld mot kvinnor är.  Det är dags för män att organisera sig mot våldet! Vi återpublicerar därför här nedan en artikel som MÄNs ordförande Luis Lineo skrev efter de sexuella övergreppen och ofredandena av kvinnor på festivaler i somras. Den är tyvärr lika aktuell nu som då.

Idag och igår har MÄN också uttalat sig om vad män bör och kan göra i flera medier, bland andra dessa nedan.

I Nyhetsmorgon på TV4: “Alla kvinnor jag känner vittnar om sexuellt våld i någon form”

I Dagens Arena: »Det är hög tid att män rannsakar sig själva, sina liv, kompisgäng och ofta homosociala sammanhang«, säger Luis Lineo, ordförande MÄN. 

I SVT Kultur: Svante Tidholm: ”Män ska lyssna”

————————————————————

I helgen gick Bråvallafestivalen av stapeln. Och med den fick vi på nytt det bedrövande sommartecknet sexuellt ofredande av kvinnor på festival. Vi män har både ansvaret för, och möjligheterna till, att stoppa detta, skriver Luis Lineo, ordförande i organisationen MÄN.

Att årets festivalsommar startar med samma upprörande nyhet om sexuella övergrepp på tjejer som förra året är sorgligt och helt oacceptabelt.  Liksom året innan kommer också följdfrågan om förövarna. Vad har de som begår dessa övergrepp gemensamt? Svaret är att den överväldigande majoriteten är män. Av olika åldrar och olika bakgrunder. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå 2015) så är förövaren en man i 97 procent av fallen av sexuella övergrepp.

Vi är övertygande om att det inte är ett medfött beteende för män att våldta utan att det är något vi delvis lär oss. Därför arbetar vi på MÄN med att förändra manlighetsnormer. Vi vill förändra de destruktiva normer och strukturer som begränsar män själva och som i förlängningen leder till våld och övergrepp.

Studier, bland annat från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF, visar att könsnormer är centralt när unga killar utövar våld. Med våldet lever de upp till normer för maskulinitet som styrka, aggressivitet och makt. Den egna manligheten förstärks genom att ta avstånd från och nedvärdera det som anses omanligt och/eller kvinnligt. Att tafsa blir ett sätt att manifestera sin manlighet och sin (hetero)sexualitet. Killar upplever att omgivningen har starka förväntningar på att de ska vara manliga. Dessa förväntningar leder till åsikter och handlingar som legitimerar sexuellt våld. 13 procent av killarna anser att en kvinna är delvis ansvarig om hon blir våldtagen när hon är full.

Varje dag sker 100 våldtäkter i Sverige enligt uppskattningar från Brå. Viktigt att komma ihåg är att dessa sexuella övergrepp sker överallt, året om, och betydligt oftare i hemmet än på festivaler. De allra flesta våldtäkter och misshandelsfall sker av en man som den utsatta har någon form av relation till. Den kan vara en pojkvän, en kompis, en kollega. Förövarna finns också i vår närhet. De är våra söner, bröder, pappor, våra kompisar.

Länge har det varit kvinnor som uppmärksammat och tagit ansvar för det sexuella våldet som män orsakar. Nu måste vi män ta vårt ansvar och göra allt vi kan för att stoppa övergreppen. Vi kan förändra den stereotypa bilden av manlighet som leder till att män utövar våld och begår övergrepp. Vi måste tillsammans visa att det är helt oacceptabelt att män utsätter kvinnor för trakasserier och övergrepp. Vare sig de är på festival eller hemma hos sig själva.

Vi i MÄN arbetar varje dag med att förändra de normer som formar oss som pojkar och män. I skolor och på arbetsplatser använder vi oss av våldsförebyggande metoder baserade på forskning. Vi pratar om könsnormer, beteenden och våld med elever och lärare, politiker och tjänstemän. Vi har en chatt för unga killar, Killfrågor.se, där de får stöd och hjälp att ifrågasätta destruktiva normer. Vi bjuder in män till samtalsgrupper, Killsnack, om hur det är att vara man idag.

Vi män kan välja att bli en del av lösningen. Vi kan bli aktiva åskådare som tydligt säger ifrån när när vi hör sexistiska skämt och när vi ser män trakassera kvinnor. Sexuellt våld behöver inte vara en del av manligheten.

Så vår uppmaning denna sommar till alla män är – organisera er! Att gå med i rörelsen MÄN är ett sätt. Varmt välkomna att förändra – och förändras – tillsammans med oss.

Luis Lineo
Ordförande MÄN

Artikeln har publicerats i Upsala Nya Tidning den 6 juli.

Här kan du blir medlem i MÄN. 

_DSC0168-2

Vi bjuder in alla män till samtal

Om internationella kvinnodagen är en dag då kvinnor går ut och kräver sina rättigheter, hoppas vi på organisationen MÄN att internationella mansdagen kan vara en dag då män reflekterar över sina privilegier och sina egna beteenden och erfarenheter. Vår undersökning…

Läs vidare

_DSC6445

Evenemang under En vecka fri från våld

Under En vecka fri från våld (25 nov - 1 dec) kommer MÄN och flera lokalgrupper inom MÄN att ordna evenemang över hela landet. Missa inte chansen att vara med och delta i kampen för ett liv fritt från våld.…

Läs vidare

Header hemsidan #allamän överkryssat(1)

#Allamän kan engagera sig mot mäns våld

I november, inför internationella mansdagen, driver vi i organisationen MÄN kampanjen #allamän. Med #Allamän vill vi sätta fokus på mäns våld som ett av våra största samhällsproblem. Men vi vill också visa att vi tror att förändring är möjlig. Vi…

Läs vidare

caleb-jones-rpPvrOQmR2s-unsplash

Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor

Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn. Före förlossningen…

Läs vidare

_DSC1622

MÄN söker ekonomichef

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer. På kansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella…

Läs vidare

Skärmavbild-2019-11-05-kl.-07.28.01

Titta på stormötet på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg bjöd vi in till ett stormöte om #metoo, med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Stormötet bestod av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod…

Läs vidare

_DSC0905

Vi kommer till er fackklubb och håller samtal för #allamän

Är du fackligt engagerad? Tycker du att ni borde adressera frågorna som #metoo-uppropen satte på agendan? Då har vi ett erbjudande för november månad! Tack vare stöd från Postkodstiftelsen kan vi erbjuda ett kostnadsfritt stormöte där vi kommer till er,…

Läs vidare

Photo by Picsea on Unsplash

Svenska föräldraförsäkringen sänke för jämställdheten

Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan. Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Frukostseminarie #Metoo – två år senare

Välkommen på frukostseminarium med MÄN. Vi presenterar resultaten från en nygjord undersökning av mäns attityder efter #metoo, utförd av Sifo på uppdrag av MÄN. Nu har det gått två år sedan #metoo startade och blev till en kraftfull rörelse. Så…

Läs vidare