unnamed

Linea Matei sprider budskap med jättestaty

En stor mansstaty med budskap och tankar om maskulinitet. MÄN samarbetar med konstnären Linea Matei som sätter fokus på destruktiva mansroller. Nu ställs hennes staty ut under Våldsprevention 2017.

”Alla förlorar på patriarkatet men om män förlorade mer än de vann hade de redan gjort revolution. Du som man har en maktposition och du upprätthåller systemet så fort du inte aktivt motarbetar det. Det är män som måste göra något eftersom det är männens roll i samhället som är den mest destruktiva.”

Det är budskapet i Linea Mateis projekt Schyssta killar, som består av en mansstaty med kläder som pryds av budskap. Schyssta Killar är skapt för att rikta fokus till män, som individer och som grupp. En grupp vars överrepresentation inom brottsstatistiken vi bör tala om allt mer än vi gör, tycker Linea Matei.

– Verket skall vara en öppning för egen reflektion och samtal med andra.

Schyssta Killar handlar om att schyssta män och killar inte enbart kan ta avstånd från vad en anser dåligt med mansrollen, utan att en aktivt måste göra något.

– Män måste engagera sig för en mer jämställd situation i samhället, inom sitt privatliv, arbete, hobbyer, organisation, både som individ och tillsammans med andra män, kvinnor och icke-binära. Samtal och arbete kan ibland kännas tryggare och lättare i relation till fler, därför är bland annat MÄN en super bra organisation att utforska.

Linea Matei berättar att schyssta Killar väcktes i en frustration av att själv vara kvinna i ett patriarkalt samhälle och att ha diskriminerats och förminskats.

– Redan som liten fick jag omfamna mina vänner för att män utsatt dem. Det här är något vi måste få ett stopp på. Mäns överrepresentation inom brottsstatistiken är inte okej. Jag önskar att Schyssta Killar långsiktigt kan bidra till att gruppen kvinnor och icke-binäras liv blir lättare genom att verket öppnar upp för diskussion med fokus på mäns engagemang, känslor och överrepresentation inom brott. Jag hoppas att vi, han, hon och hen kan göra samhället till en plats där vi alla (oavsett kön) vågar röra oss utan att bli rörd utan vår vilja, eller få samma lön för samma arbete.

Citatrutor på en skjorta i närbild.

…….

Om Linea Matei:
Linea Matei arbetar inom många fält, allt ifrån konstprojekt, textil design, workshops, inredning och kostym. Hon har precis varit kostymassistent åt Evelina Hedin för tio kortfilmer genom Amphi produktionsförlag för Matchofabriken. Nu arbetar hon med kommande projekt, varav ett utav dem är ett utforskande i mötet och vänskapen mellan hennes mamaia (farmor på Rumänska) och mormor. För att se mer av Linea Matei gå in på www.lineamatei.com, och följ Linea på @lineamatei och @linea_matei på Instagram.

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare