IMG_1255

Årets första medlemshelg: “Jag går stärkt härifrån”

Förra helgen samlades drygt 40 av MÄNs medlemmar från hela landet till en medlemsträff i Stockholm. Tack till alla er som deltog!

Under medlemshelgen fördes diskussioner i olika former på temat: ”Efter #metoo: hur skapar vi hållbart engagemang i MÄN?”. Det som diskuterades var exempelvis – vad kan jag som aktivist och medlem göra? Och hur organiserar vi oss bäst för att fånga upp varje medlems engagemang?

Vi ställde några frågor till Elis Larsson, föreningsutvecklare på MÄN, som var med under helgen:

Vad tar du med dig från helgens träff?

– I varje kontakt jag har med MÄNS medlemmar slår det mig hur smarta och kloka de är. Under helgen blev det också tydligt att frågan inte är OM vi kommer att fortsätta att växa, utan om HUR vi växer på ett så bra och hållbart sätt som möjligt.

MÄN har ju fått hundratals nya medlemmar under det senaste halvåret. Hur har det påverkat organisationen tycker du?

– Jag tycker att det arbete vi har lagt ner på att bygga och utveckla våra strukturer börjar ge resultat. Det är ett utvecklingsarbete som är pågående, och viktigt för att hela organisationen ska kunna växa på ett bra sätt. Medlemmarna är en avgörande del av MÄN och ju bättre vår organisation fungera, desto bättre kan vi påverka samhället. Jag känner också, i och med det ökade antalet medlemmar, att vi kan driva våra frågor med en avsevärt större kraft.

Hur var stämningen under helgen?

– Väldigt positiv! Jag upplevde det som att alla på plats tyckte att det var bra att träffas och är peppade på att fortsätta med vårt arbete med att förändra och förändras.

Du säger ”förändra och förändras”. Vad innebär det i relation till medlemsarbetet tänker du?

– Att vi arbetar med både vad jag kallar ”utåtvänd” och ”inåtvänd” aktivism. Vi måste alltid ”börja med oss själva” men vi vill också ta oss ut och påverka opinionen, säga ifrån eller ta bra diskussioner med folk i vår omgivning. Det kan vara pressat och jobbigt att stå upp för det du själv tror på om du känner dig ensam om det. Därför är det så viktigt att vi inom MÄN arbetar aktivt med att bygga trygga och varma rum där alla kan känna sig välkomna.

Vi frågade också ett par medlemmar om varför just de var engagerade, och vad de tar med sig från medlemshelgen?

– Jag har varit feministiskt engagerad väldigt länge. Nu är det dags att ta tag i maskulinitetsfrågorna. Jag vill stärka mig själv, våga ingripa och säga ifrån, säger Hjalmar Eriksson, engagerad i MÄN Stockholm.

– Jag tar med mig alla personerna och perspektiven, att se bredden men ändå att vi har ett gemensamt mål.

– Jag tar med mig mycket på ett personligt plan. Att jag inte är ensam. Jag går stärkt härifrån. Det var väldigt roligt att diskutera i smågrupper. Det var också bra att blicka inåt och utåt, säger Holger Perring, MÄN Malmö-Lund.

Under helgen pratades det mycket om just medlemmarnas möjligheter till engagemang, samt så genomfördes en workshop i motionsskrivning med en efterföljande diskussion om viktiga ideologiska frågor.

Vill du veta mer om helgens diskussioner, eller kanske bli medlem?
Kontakta oss gärna! 

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare