huskurage-400px

“Börja agera med Huskurage!”

Vi vet att mäns våld mot kvinnor och barn är något som framför allt sker i hemmen, bakom stängda dörrar. Vi vet också att kvinnor som dödas av en partner ofta har utsatts för upprepat våld under en längre tid. Nina Rung och Peter Svensson som båda arbetat i flera år med våld och våldsförebyggande metoder startade för fyra år sedan den ideella föreningen Huskurage  – för att ge grannar verktyg att agera.

Huskurage är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa, med målet att förebygga och förhindra våld i nära relation. Policyn handlar om att lyfta fram civilkuraget, eller att ”aktivera åskådaren” enligt metoden MVP som vi arbetar med på MÄN. Att våga knacka på dörren, ställa frågor eller säga till – ja, att visa Huskurage helt enkelt.

Metoden är enkel och består av en policy med tre steg som alla kan agera utefter om de misstänker att en granne far illa.

  1. ring på dörren och fråga hur det står till
  2. vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
  3. ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Vi frågade Nina och Peter – vad är det viktigaste alla behöver veta om Huskurage?

– Det finns några saker som är särskilt viktiga att komma ihåg.
Huskurage är gratis, alla kan införa eller verka för ett införande där vi bor.
Att knacka på och gå därifrån kan räcka för att avbryta våldet och därmed vara en tillräcklig handling för att rädda liv.
Minst 200 000 barn i Sverige lever i hem med våld. Genom att stoppa våldet i hemmen kan vi bryta destruktiva levnadsmönster och livslånga våldsspiraler.

Hur kan jag se till att Huskurage införs där jag bor?

– Lever du som hyresgäst kan föreslå Huskurage till din hyresvärd. Lever du i bostadsrätt eller villaägareförening kan föreslå Huskurage för den sittande styrelsen och motionera inför stämman. Du kan också föreslå att Huskurage antas i den kommun du lever i på ett mer övergripande sätt, som en del i det förebyggande arbetet mot våld i nära relation.

– Också: att införa är superlätt! Ett beslut i styrelsen eller hos hyresvärden, sätta upp information i trapp samt dela till grannarna och sedan börja agera med Huskurage för att rädda och hjälpa barn och vuxna som lever i hem med våld!

Vad har ni fått för respons från bostadsrättsföreningar och hyresvärdar?

– Många uttrycker en ökad stolthet och större gemenskap bland de boende efter införandet. Det har också lett till att grannar har agerat mer av omtanke än misstanke. Hellre knackat på en gång för mycket än en för lite… Vi har också fått veta att orosanmälningarna ökat i kommuner och Polisen vittnar om att grannars agerande har räddat liv.

Lär mer om Huskurage och skriv ut en policy här!

Nina Rung är kriminolog och genusvetare, har varit aktiv inom kvinnojoursrörelsen och har under många år arbetat med frågor som rör våld och kön. Hon arbetade tidigare på Familjevåldsenheten med grovt våld i nära relation. Nina har också suttit som styrelseledamot i MÄNs styrelse. Hon föreläser på heltid sedan 2017 om sexuellt våld och våld samt hur vi kan förebygga det.

Peter Svensson har länge arbetat med våldsprevention inom omsorgen. Som anställd hos MÄN var han med vid införandet av metoden MVP i Sverige. Han har även utbildat Svensk Elitfotboll i uppförandekoden. Han föreläser om normbrytande arbete samt machokultur. Peter har även varit ledamot i styrelsen för MÄN Stockholm.

 

 

 

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare