ordforandesokes

MÄN söker ordförande och styrelseledamöter

Efter #metoo har intresset för MÄN och debatten kring att stoppa mäns våld ökat enormt i omfattning. Vi har startat över 40 samtalsgrupper, tredubblat vårt medlemsantal och inlett samarbeten med en rad aktörer i näringsliv och politiken. Vi söker nu en ny ordförande som kan leda MÄN vidare och framåt under en tid när vi fortsätter växa och våra frågor står högt på agendan.

MÄN är en ideell, feministisk organisation som startade 1993 för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. Vi arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Vår vision är en jämställd värld utan våld. Vi arbetar både nationellt och internationellt, där vi är en del av det globala nätverket MenEngage Alliance. I dagsläget har föreningen cirka 1500 medlemmar, ett kansli med 27 medarbetare och en omsättning på cirka 30 miljoner.

På årsmötet i april är det dags att välja styrelse, och vi söker både nya styrelseledamöter och ny ordförande för organisationen.

Som MÄNs ordförande är du organisationens huvudsakliga talesperson och ansikte utåt. Du driver våra frågor gentemot beslutsfattare och leder styrelsens arbete. Du är förtroendevald av våra medlemmar och håller löpande kontakt med medlemsorganisationen. Ordförandeuppdraget är ett arvoderat förtroendeuppdrag, i dagsläget på motsvarande 50 procent, och mandatperioden löper på två år i taget.

Vi letar efter en ordförande som: 
  • Är en kommunikativ person som ser lösningar.
  • Kan på ett moget och balanserat sätt ta diskussioner, debatter och vara ansiktet utåt. 
  • Walk the talk: förändring börjar med en själv. Du ser mäns ansvar, engagerar dig och tar ansvar för ditt agerande i nära relationer och samhälle i stort. 
  • Kan i samarbete med andra staka ut vägen för att ta organisationen till nästa nivå. 
Ledamöter till styrelsen

Vi söker också ett antal styrelseledamöter som på ideell basis vill driva organisationen framåt tillsammans med andra. Styrelsen består av ordförande och åtta ledamöter. Styrelsen leder organisationen mellan årsmötena och arbetar strategiskt för att driva föreningen i den riktning som medlemmarna bestämt.

Vi söker ledamöter som har kunskaper i organisationsutveckling och styrelsearbete. Det är också till fördel om du har fördjupad kunskap i sakfrågor såsom maskulinitet, hbtq, våldsprevention, mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, normkritik och mänskliga rättigheter.
I år söker vi aktivt efter personer som:
  • har gedigen erfarenhet av organisationsutveckling. Föreningen MÄN har vuxit konstant i medlemmar, resurser och verksamhet i 10 års tid. Nästa utmaning är att fortsätta utveckla verksamheten i en stabil och hållbar riktning.
  • är uppdaterad och är ajour med den akademiska och politiska diskursen i sakfrågor som är relevanta för föreningen MÄN. Vi ser därför gärna att du har kan ha erfarenhet av frågorna från myndigheter, föreningar eller forskning.
  • har kunskap om ekonomi, finansiell planering och vill utveckla organisationens samarbete med externa aktörer.
Alla ledamöter ska läsa och ställa sig bakom MÄN:s idéplattform och vår etiska policy. 

Nominera kandidater till ordförande och styrelseledamot innan den 15 mars 2018. Du nominerar genom att fylla i det här formuläret. 

Relevanta kandidater kommer att fortlöpande kontaktas av valberedningen för djupintervjuer.

Då vi har 90-konto som medför särskilda krav på ledamöterna, kommer det att göras en kreditupplysning om du blir aktuell för att bli invald.

Vid frågor om processen, tips om kandidater eller andra klokheter går det bra att kontakta Eva Maria “Evis” Sköld, sammankallande för valberedningen. 0767-74 06 00 eller evamaria.skold@gmail.com

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare