Vardinge-03611

Ryska nätverk mot mäns våld mot kvinnor

Svåra utmaningar kräver att vi är många som arbetar tillsammans. Det vet våra partners i Ryssland. Under året har de fortsatt stötta varandra i arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Våra ryska partners har mycket att lära MÄN i det våldsförebyggande, breda arbetet som bedrivs. Under 2017 har regionala resurscenter i nordvästra Ryssland fortsatt att utveckla och lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor, jobba förebyggande med ungdomar och pappor, ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn och ge behandling till förövare.

– Dessa civilsamhällesorganisationer lyckas bygga upp nätverk mellan sig och tvärdisciplinära kontakter och samarbeten med lokala myndigheter och institutioner, trots svåra utmaningar. Det är otroligt inspirerande att se deras arbete och starka engagemang för att stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Vidar Vetterfalk som också arbetar med våra ryska partners.

Känslosamt nätverksmöte

I juni hade vi en stor träff på Vårdinge tillsammans med våra ryska partners, och medlemmar från MÄN och Unizon. På plats var även personer från Manscentrum och från andra länder som MÄN samarbetar med, bland annat Österrike, Belarus och Storbritannien. Många workshops väckte starka känslor. Tårarna kom under ett rollspel om hedersrelaterat våld i en tjetjensk kvinnas liv. Och många blev berörda av en kvinnas berättelse om en tidigare våldsam relation: ”Som en kirurg skar jag bort delar av min personlighet för att göra den jag älskade lycklig. Till slut fanns det inget kvar av mig att skära bort.”

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer.

Samtal i solen på Vårdinge. Heinrich Kraus från Wien, Jens Orback, ordförande från Manscentrum och Magnus von Campenhausen, psykolog på Manscentrum samtalar om hur arbete med förövare kan ske i systematiskt samarbete med kvinnojourer. Foto: Eva Corijn

Bidrar till förändring

Bakom allt enträget arbete våra partners bedriver mot mäns våld mot kvinnor i Ryssland finns många historier om utmaningar och svårigheter. Men också berörande känslor från framsteg och utveckling.

Karin Caspani, internationell handläggare på MÄN, berättar om ett berörande möte mellan våra ryska partners, MÄN och Unizon som ägde rum i slutet av året.

– Vi hade en runda där deltagarna fick dela med sig av berättelser från sitt arbete. Det kändes tungt i början, det är inte jättevanligt att dela med sig av känslor på det här sättet. När vi lyssnar på berättelserna inser vi att vi tillsammans bidrar till en större förändring. En kvinna börjar gråta. Vi blir så stärkta av alla berättelser och all positiv energi.

Karin Caspani, projekthandläggare på MÄN, diskuterar tillsammans med översättare German Ivanov och några av våra ryska kollegor. Foto: Eva Corijn

Kampanj föregick #metoo

Metoo blev inte så stort i Ryssland, berättar Vidar Vetterfalk.

– Ett spännande skäl till det är att de var före på ett sätt. 2016 hade de en jättestor kampanj som startades av en kvinna på ”Vkontakte” som är ryska motsvarigheten till Facebook. Hon skrev #JagSkämsInteAttBerätta, #ImNotAshamedToTell och berättade om våld hon utsatts för av en man. Det blev en explosion och jättemånga började dela sina historier, något som inte gjorts tidigare. En del män kom även in och stöttade kvinnorna som delat.

 

 

 

 

 

 

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare