Illustration från rapport om Killfrågor.se

Ny rapport: “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd”

MÄN lanserar idag den 14 juni vår första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa?
Rapporten baseras på en genomgång och analys av vår stödchatt Killfrågor.se:s chattar under 2016. Den visar att att stereotypa normer kring kön bidrar till killars och mäns psykiska ohälsa, samt att Killfrågor.se spelar en avgörande roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd.

Färre killar och unga män söker stöd och hjälp när de mår dåligt jämfört med tjejer, trots att det finns många verksamheter med riktad stödverksamhet till unga. Kunskapen och förståelsen av särskilt killars och unga mäns psykiska ohälsa har fortfarande stora brister. Med denna rapport vill MÄN bidra till att förbättra kunskapsläget på området och fördjupa förståelsen för den psykiska ohälsan hos killar och unga män.

Rapporten baseras på chattunderlag med över tvåtusen chattar från Killfrågor.se, varav cirka en tredjedel av chattarna berört psykisk ohälsa på olika sätt. De vanligaste temana i de chattar som handlar om psykisk ohälsa är våld, familj/familjekonflikter, kärlek, sexualitet, könsidentitet samt vänskap.

Den gemensamma utmaningen för de stödsökande är hur stereotypa normer kring maskulinitet på olika sätt försvårar för dem att sätta ord på sina erfarenheter och att våga berätta om hur de mår. Chattarna vittnar om att många killar och unga män väljer att hålla det smärtsamma för sig själva; de berättar inte för vänner och inte heller för sina föräldrar om hur de mår. Vissa killar förtränger sina känslor, eller uttrycker dem på okonstruktiva sätt, vilket i många fall gör det svårt för omgivningen att förstå eller möta killen på ett fungerande sätt. Därför har Killfrågor.se en viktig roll att spela med sitt fokus på killar och unga män.

– I rapporten kan vi se att Killfrågor.se spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd. Förra året hade vi 8 500 stödsamtal via chatten. Med ett stabilt och ökat stöd i framtiden skulle vi kunna nå ännu fler och även bygga vidare på chattstödet med en möjlighet till återkommande, bokade samtal så att en ännu tryggare relation kan skapas, säger Alán Ali, ordförande för MÄN.

Rapporten visar att Killfrågor.se:

 • erbjuder en stödform som passar killar och unga män
 • spelar en avgörande roll när det gäller att fånga upp de killar och unga män som aldrig annars skulle söka stöd
 • fyller en viktig funktion för de stödsökandes psykiska hälsa
 • fyller en viktig funktion för killar och unga män som sällan väljer att berätta om sexualiserad utsatthet
 • spelar en viktig roll i att bana väg för killar och unga män att våga visa hur det känns och bryta normer kring maskulinitet som påverkar ens mående negativt

Ladda ner rapporten här

Läs den längre versionen av studien här

 

Rapporten är framtagen med finansiering från Folkhälsomyndigheten.

 

Killfrågor.se är en nationell stödchatt på nätet, som startades av den ideella feministiska organisationen MÄN 2009. Killfrågor.se är en stödchatt för alla som definierar sig som killar och som är 10–20 år. Killfrågor.se stärker killar att söka stöd, prata om känslor och tänka och agera mer jämställt.

 

Män_mönster_B_RGB

Sökes: Interrimchef metod och utbildning

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

Ingvar Hjärtsjö.

Minnesord: Ingvar Hjärtsjö

Ingvar Hjärtsjö har gått bort Ingvar Hjärtsjö, vår tidigare ordförande och därefter hedersordförande, gick bort den 21 oktober. Ingvar är saknad av många. Av sina barn Tobias och Anna, av sina barnbarn och av sina anhöriga, inte minst i hemtrakterna…

Läs vidare

Facebook headerbild #eftermetoo Falun

#Eftermetoo i Falun

ETT ÅR EFTER #METOO - NU BJUDER VI IN ALLA MÄN TILL SAMTAL För ett år sedan samlades ett hundratal män på stormöte under #metoo. Det var början på en växande samtalsrörelse. Ett år senare är det dags igen. Vi…

 • Datum: 2018-12-04
 • Tid: 18:00
 • Plats: Gamla Elverket, Ölandsgatan 8, Falun

Läs vidare

Skärmklipp 2018-11-21 13.22.46

“Hur djupt har jag grävt i mig själv?”

Stor förändring börjar med små samtal. Följ med Nils på samtal #eftermetoo. Läs mer om vår samtalsrörelse här. Projektet #Eftermetoo - samtal för alla män, drivs av MÄN med finansiering av Postkodstiftelsen.  

Läs vidare

Facebook headerbild #eftermetoo Växjö

#eftermetoo till Växjö

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Växjö idag Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det stora engagemang som #metoo skapade. Växjö blir det sjunde stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i…

 • Datum: 2018-11-21
 • Tid: 18:00
 • Plats: VIDA Arena, Storgatan 86, Växjö

Läs vidare

Alan Ali

Debatt: Feminismen är mäns bästa vän

Idag är det internationella mansdagen, en dag instiftad för att lyfta fokus på mäns hälsa. Vi vill idag lyfta ett av de största hälsoproblemen i världen - nämligen mäns våld. Mäns våld mot sig själva, mot andra män och mot…

Läs vidare

Alan Ali

Debatt: Världens bästa fars dag-present: pappagrupper till alla

Idag firas många pappor – ofta med fint inslagna slipsar, gosiga kramar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar ge Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn.  …

Läs vidare

Skärmavbild-2018-10-30-kl.-12.15.41

Se sändningen från seminariet Hur mår killar egentligen?

Nu kan du se direktsändningen från vårt frukostseminarium den 30/10 där vi presenterade rapporten “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” som är MÄNs första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa?…

Läs vidare

EVFFVfb-banner

En vecka fri från våld

Den 3:e till 9:e december är det dags för 2018 års upplaga av En vecka fri från våld! Veckan är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld. Sverige har sedan…

Läs vidare

Medlemshelg i Stockholm

Varmt välkomna på  medlemshelg i Stockholm den 17-18 november! Den här helgen är riktad till dig som är aktiv i en lokalgrupp i MÄN (eller till dig som är sugen på att starta en lokalgrupp). På medlemshelgen lyfter vi de…

 • Datum: 2018-11-17
 • Tid: 09:30

Läs vidare