
Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män
Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör. För att nå det globala målet om jämställdhet och kvinnors egenmakt så måste män ta hälften av ansvaret för det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Därför krävs det att vi höjer ambitionerna och ökar takten i jämställdhetsarbetet. Det skriver Alán Ali, ordförande för MÄN.
Kvinnor utgör hälften av världens arbetskraft, samtidigt som de globalt utför upp till tre gånger mer av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Enligt ILO kommer det att ta minst 75 år innan kvinnors och mäns inkomster är jämställda. Så länge kan vi inte vänta.
Män måste ta hälften av ansvaret
I det globala målet om jämställdhet lyfts frågan om vikten av att erkänna och värdesätta det obetalda omsorgs- och hushållsarbete genom att tillhandahålla offentliga tjänster, infrastruktur och socialt skydd samt genom att främja delat ansvar inom hushållet och familjen.
Många av de globala målen är mätbara, men delmålet om att män ska ta sin del av ansvaret för hem- och omsorgsarbetet är varken särskilt konkret eller mätbart. Det måste förändras. Ett främjat delat ansvar måste innebära ett tydligt mål om att män globalt ska ta sina fulla 50 procent av ansvaret.
Sveriges regering följer även upp på det globala jämställdhetsmålet i handlingsplanen för en feministisk utrikespolitik, där det står att denna ska bidra till alla kvinnors och flickors ekonomiska rättigheter och egenmakt, bland annat via främjandet av sociala trygghetssystem. Och detta är givetvis bra och av största vikt. En kvalitativ och offentligt finansierad barnomsorg är en förutsättning för att kvinnor ska kunna lönearbeta, och barnbidrag är viktigt för att öka kvinnors ekonomiska trygghet och främja jämställdhet. Framför allt är betald, icke-överförbar föräldraledighet för föräldrar av alla kön fundamentalt för jämställdheten. Idag finns föräldraledighet som kan tas ut av båda föräldrarna endast i 53 av världens länder.
Mansrollen måste utmanas och förändras
Men det räcker inte att främja sociala trygghetssystem, eller med skrivningar om att främja ett delat ansvar inom hushållet. Det krävs ett aktivt normförändrade arbete – på både individ- och samhällsnivå. Stereotypa normer och värderingar kring kvinnors och mäns olika roller och ansvar måste utmanas och förändras, och då bidra till att män gör mer av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
Vi vet att förändring är möjlig – det finns det gott om goda exempel på världen över. Data från International Men and Gender Equality Survey visar liknande resultat i nästan samtliga av studiens 30 länder: män som uppgav att deras pappor utförde hushållsarbete som traditionellt ses som ”kvinnligt” var mer benägna att själva utföra sådant arbete som vuxna.
Nyblivna pappor – ett fönster till förändring
Vi vet av erfarenhet, från Sverige och internationellt, att när män ska bli föräldrar uppstår ett fönster till förändring. Här bidrar till exempel föräldrautbildningar för nyblivna pappor med en fantastisk möjlighet. Organisationer i Ryssland och Belarus har utbildat pappagruppsledare som håller samtalsgrupper för blivande och nyblivna pappor. Den attityd- och beteendeförändring de ser i sådana grupper speglar en längtan efter en ökad närvaro, närhet och omsorgstagande kring barnen och bidrar också till en mer jämställd fördelning av det obetalda arbetet i hemmet.
Studier visar att när män deltar i föräldrautbildningar ökar deras engagemang i föräldraskapet och jämställdheten i familjen förbättras. När länder inför pappaledighet stärks kvinnors ekonomiska egenmakt. Världsbanken konstaterade i en rapport från 2016 att sysselsättningen bland kvinnor är betydligt högre i länder som har pappaledighet. Det internationella utvecklingssamarbetet kan här spela en viktig roll.
För att nå verklig jämställdhet under vår livstid vill vi se:
- Höjda ambitioner i arbetet med normer och värderingar. Vi måste uppmuntra män att se sig som både försörjare och omsorgspersoner, och därmed göra sin del av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
- Att män får tillgång till betald föräldraledighet. Stater, internationella och nationella institutioner måste skapa förutsättningarna för att pappor ska kunna ta sin del av ansvaret.
- Ett konkret och mätbart mål om att män ska ta 50 procent av ansvaret. Vi vill se Sveriges feministiska regering flytta fram positionerna, och bidra till framtagandet av ett globalt mål om mäns ansvar för det obetalda hem- och omsorgsarbetet, med konkreta planer för genomförande och uppföljning och resurser avsatta till detta.
Vi är inne på det sista året med den nuvarande feministiska utrikespolitiken, och snart är det val. Vi hoppas att den framtida utrikesförvaltningen, oavsett vilken den blir, tar ytterligare steg mot att uppnå en verkligt jämställd fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet globalt. Endast så kan kvinnors ekonomiska utveckling och egenmakt säkras.
Alán Ali, ordförande MÄN.
Debattartikeln publicerades på Omvärlden.se den 17 juni 2018.

Har du fått medel för att jobba med att förebygga våld?
Vad kul att ni vill vara med i arbetet mot ett samhälle fritt från våld med hjälp av Machofabriken, Mentors in Violence Prevention (MVP) och Agera Tillsammans (AT)! Vi välkomnar regeringens och SKL:s satsning på det våldspreventiva arbetet i skolan…

Vi bjuder in alla män till samtal
Om internationella kvinnodagen är en dag då kvinnor går ut och kräver sina rättigheter, hoppas vi på organisationen MÄN att internationella mansdagen kan vara en dag då män reflekterar över sina privilegier och sina egna beteenden och erfarenheter. Vår undersökning…

Evenemang under En vecka fri från våld
Under En vecka fri från våld (25 nov - 1 dec) kommer MÄN och flera lokalgrupper inom MÄN att ordna evenemang över hela landet. Missa inte chansen att vara med och delta i kampen för ett liv fritt från våld.…

#Allamän kan engagera sig mot mäns våld
I november, inför internationella mansdagen, driver vi i organisationen MÄN kampanjen #allamän. Med #Allamän vill vi sätta fokus på mäns våld som ett av våra största samhällsproblem. Men vi vill också visa att vi tror att förändring är möjlig. Vi…

Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor
Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn. Före förlossningen…

MÄN söker ekonomichef
MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer. På kansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella…

Titta på stormötet på Bokmässan
Under Bokmässan i Göteborg bjöd vi in till ett stormöte om #metoo, med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Stormötet bestod av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod…

Vi kommer till er fackklubb och håller samtal för #allamän
Är du fackligt engagerad? Tycker du att ni borde adressera frågorna som #metoo-uppropen satte på agendan? Då har vi ett erbjudande för november månad! Tack vare stöd från Postkodstiftelsen kan vi erbjuda ett kostnadsfritt stormöte där vi kommer till er,…

Svenska föräldraförsäkringen sänke för jämställdheten
Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan. Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad…

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo
För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…