Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv.

Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män åt? Vad är det som påverkar hur vi förhåller oss till manlighetsnormerna? Varför har män och killar så svårt att utmana manlighetsnormerna?

Med detta perspektiv vill vi synliggöra hur män kan ha makt i ett sammanhang och samtidigt vara i underläge i andra sammanhang och vad det ger för konsekvenser.

Workshopen alternativt föreläsningen anknyter till centrala delar i skollagen som framhåller hur skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles grundläggande demokratiska värderingar och låta dess komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Mannen Myten lyfter särskilt tankar om individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet och solidaritet mellan människor.

I workshopen undersöker vi tillsammans med deltagarna vad killar och män kämpar med och hur vi kan förändra manlighetsnormerna. Vi utgår från en feministisk analys där män som grupp har makt och privilegier i relation till kvinnor, och inte tar ansvar för vad gruppen gör mot kvinnor, globalt och i Sverige.

För att skapa förändring på riktigt behöver vi förstå varför det har varit så svårt för män att utmana strukturer och normer. I workshopen sätter vi på ett tydligt och lättsamt sätt med hjälp av film och musik manlighet i relation till andra roller, identiteter och strukturer. Vi berör också #metoo och hur den rörelsen påverkat samtalet om mäns ansvar.

Våra workshops består av en föreläsningsdel där vi berättar om manlighet utifrån olika perspektiv och en workshopdel där vi tillsammans gör kreativa övningar där killarna själva får reflektera kring sina egna erfarenheter, uppväxt och roller. Workshopen är också ett sätt för Mannen Myten att samla in berättelser och erfarenheter direkt från unga män.

Det är även möjligt att beställa enbart en föreläsning på ca 1-1,5 timme för ett större antal deltagare av alla kön.

Mannen Myten är ett projekt inom organisationen MÄN finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Föreläsning och workshop
Total 2 h 30 min
Pris: 10 000 kr för en grupp på upp till 20 deltagare.

Enbart föreläsning
Tid: 1-1, 5 h
Pris: Upp till 50 deltagare: 10 000 kr. Över 50 deltagare: 15 000 kr

Vill ni göra en intresseanmälan?

Klicka här för att boka. 

Kontakta oss för mer information på mannenmyten@mfj.se 

 

Vi har inom MÄN flera olika upplägg och koncept för skolor och organisationer. Läs mer här under Anlita oss. 

Skärmklipp 2018-11-21 13.22.46

Storsatsning på turné för män

Efter den uppmärksammande dokumentären om artisten Josefin Nilsson har många män velat engagera sig mot mäns våld mot kvinnor. Svenska Postkodstiftelsen har nu beviljat MÄN ökat anslag för en extrainsatt #eftermetoo-turné på 20 orter runt om i landet. De första mötena på turnén har redan…

Läs vidare

_DSC0405s

Inför årsmötet 2019

Nu börjar uppvärmningen inför MÄNs årsmöte 2019! Den 27-28 april är det dags för årsmöte igen, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄNs högst beslutande organ. Vi fattar beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen…

Läs vidare

eliott-reyna-1336852-unsplash

Hur blir vi bättre på att inkludera unga?

Varmt välkomna till en givande halvdag lördag 13 april med mat och roliga workshop om unga och jämställdhet på föreningen MÄN i Stockholm. MÄN har arbetat med unga på olika sätt i våra vardagliga verksamheter under 10 års tid. Vi…

 • Datum: 2019-04-13
 • Tid: 12:00
 • Plats: MÄNs kansli, Hammarby Allé 93, Stockholm

Läs vidare

Confetti headerbild Brinn för Josefin

Stormöte Kalmar: Vi fortsätter att brinna #eftermetoo

Efter debatten om mäns våld mot kvinnor i samband med dokumentären om Josefin Nilsson har #metoo-rörelsen fått ny kraft. Många män hör av sig och vill bidra till förändring. Vi i organisationen MÄN tror att all förändring börjar med oss…

 • Datum: 2019-04-14
 • Tid: 14:30
 • Plats: Vasaskolans matsal (Germundsgatan 7-9)

Läs vidare

Confetti headerbild Brinn för Josefin

Stormöte Göteborg: Vi fortsätter att brinna #eftermetoo

Efter debatten om mäns våld mot kvinnor i samband med dokumentären om Josefin Nilsson har #metoo-rörelsen fått ny kraft. Många män hör av sig och vill bidra till förändring. Vi i organisationen MÄN tror att all förändring börjar med oss…

 • Datum: 2019-04-17
 • Tid: 18:00
 • Plats: Kvinnofolkhögskolan Göteborg (Första Långgatan 28C)

Läs vidare

stormötepappa

Stormöte för pappor

Senaste veckornas debatt kring mäns våld mot kvinnor har skapat ett stort engagemang för förändring. Nu bjuder MÄN in till ett stormöte för dig som är man och förälder. Det första i sitt slag. Välkommen på stormöte för pappor #eftermetoo. Hur…

 • Datum: 2019-04-10
 • Tid: 17:30
 • Plats: Årsta Folkets Hus, Stockholm

Läs vidare

Tony blandade Instaposter stående relationstest

Gör vårt digitala relationstest!

Män tar fortfarande bara ut en tredjedel av föräldraledigheten, och kvinnor står för merparten av det obetalda arbetet i hemmet. Vi lanserar nu ett digitalt test där föräldrar kan se om de delar lika på ansvaret för barn och hem.…

Läs vidare

_DSF0547-3

Stor uppmärksamhet kring vårt stormöte på Södra Teatern

I fredags höll vi ett välbesökt stormöte på Södra Teatern med anledning av den viktiga debatt om mäns våld mot kvinnor, som återuppväckts efter den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson. Ett hundratal deltagare och journalister från flera av Sveriges största…

Läs vidare

55798254_2214768738569892_6362440633897975808_o

Stormöte för alla män: Vi fortsätter att brinna för Josefin

Senaste veckans viktiga debatt om mäns våld mot kvinnor efter den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson har gjort att många fått nog. Vi är många män som vill bidra till förändring. Därför bjuder vi i organisationen MÄN till stormöte på…

 • Datum: 2019-03-29
 • Tid: 09:00
 • Plats: Södra Teatern, Mosebacke Torg, Stockholm

Läs vidare

Tony blandade Instaposter stående JOSEFIN 2

MÄN – NU AGERAR VI MOT MÄNS VÅLD

I helgen som gick visade SVT dokumentären "Älska mig för den är". Den handlar om artisten Josefin Nilsson, som dog 2016. I dokumentären framkommer att Josefin under många år misshandlades svårt av en pojkvän. Under #brinnförjosefin har vreden och sorgen…

Läs vidare