Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv.

Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män åt? Vad är det som påverkar hur vi förhåller oss till manlighetsnormerna? Varför har män och killar så svårt att utmana manlighetsnormerna?

Med detta perspektiv vill vi synliggöra hur män kan ha makt i ett sammanhang och samtidigt vara i underläge i andra sammanhang och vad det ger för konsekvenser.

Workshopen alternativt föreläsningen anknyter till centrala delar i skollagen som framhåller hur skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles grundläggande demokratiska värderingar och låta dess komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Mannen Myten lyfter särskilt tankar om individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet och solidaritet mellan människor.

I workshopen undersöker vi tillsammans med deltagarna vad killar och män kämpar med och hur vi kan förändra manlighetsnormerna. Vi utgår från en feministisk analys där män som grupp har makt och privilegier i relation till kvinnor, och inte tar ansvar för vad gruppen gör mot kvinnor, globalt och i Sverige.

För att skapa förändring på riktigt behöver vi förstå varför det har varit så svårt för män att utmana strukturer och normer. I workshopen sätter vi på ett tydligt och lättsamt sätt med hjälp av film och musik manlighet i relation till andra roller, identiteter och strukturer. Vi berör också #metoo och hur den rörelsen påverkat samtalet om mäns ansvar.

Våra workshops består av en föreläsningsdel där vi berättar om manlighet utifrån olika perspektiv och en workshopdel där vi tillsammans gör kreativa övningar där killarna själva får reflektera kring sina egna erfarenheter, uppväxt och roller. Workshopen är också ett sätt för Mannen Myten att samla in berättelser och erfarenheter direkt från unga män.

Det är även möjligt att beställa enbart en föreläsning på ca 1-1,5 timme för ett större antal deltagare av alla kön.

Mannen Myten är ett projekt inom organisationen MÄN finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Föreläsning och workshop
Total 2 h 30 min
Pris: 10 000 kr för en grupp på upp till 20 deltagare.

Enbart föreläsning
Tid: 1-1, 5 h
Pris: Upp till 50 deltagare: 10 000 kr. Över 50 deltagare: 15 000 kr

Vill ni göra en intresseanmälan?

Klicka här för att boka. 

Kontakta oss för mer information på mannenmyten@mfj.se 

 

Vi har inom MÄN flera olika upplägg och koncept för skolor och organisationer. Läs mer här under Anlita oss. 

Alán Ali, ordförande MÄN

Debatt: Världens bästa fars dag-present: pappagrupper till alla

Idag firas många pappor – ofta med fint inslagna slipsar, gosiga kramar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar ge Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn.  …

Läs vidare

Ledigt jobb_utbildningssamordnare

Nytt jobb: Utbildningssamordnare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

Ledigt jobb_verksamhetsutvecklare

Nytt jobb: Verksamhetsutvecklare/processledare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella och internationella…

Läs vidare

Skärmavbild-2018-10-30-kl.-12.15.41

Se sändningen från seminariet Hur mår killar egentligen?

Nu kan du se direktsändningen från vårt frukostseminarium den 30/10 där vi presenterade rapporten “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” som är MÄNs första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa?…

Läs vidare

EVFFVfb-banner

En vecka fri från våld

Den 3:e till 9:e december är det dags för 2018 års upplaga av En vecka fri från våld! Veckan är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld. Sverige har sedan…

Läs vidare

Medlemshelg i Stockholm

Varmt välkomna på  medlemshelg i Stockholm den 17-18 november! Den här helgen är riktad till dig som är aktiv i en lokalgrupp i MÄN (eller till dig som är sugen på att starta en lokalgrupp). På medlemshelgen lyfter vi de…

 • Datum: 2018-11-17
 • Tid: 09:30

Läs vidare

130611s0043_Jackson Katz_scL-2

Seminarium: inspiration om MVP

Är du nyfiken på MVP-programmet? Den 14 november bjuder vi, tillsammans med Unizon, in till en förmiddag fylld med inspiration och fakta om MVP. Du får också lyssna på MVP-grundaren Jackson Katz, som är på besök i Sverige. Jackson Katz…

 • Datum: 2018-11-14
 • Tid: 09:00
 • Plats: Plats: Birger Jarl Conference, Tulegatan 8, Stockholm. T-bana Rådmansgatan.

Läs vidare

130613s0139_Jackson Katz_scL

Fördjupning med MVP-experten Jackson Katz

Jackson Katz, grundaren av MVP-programmet, kommer till Sverige i november. Katz är en välkänd aktivist, utbildare, filmskapare och författare. Hans arbete fokuserar på frågor kring maskulinitet, våld och medier. Nu bjuder MÄN in till ett flertal arrangemang under veckan. Tisdagen…

 • Datum: 2018-11-13
 • Tid: 09:00
 • Plats: Birger Jarl Conference, Tulegatan 8, Stockholm. T-bana Rådmansgatan.

Läs vidare

killfrågor

Frukostseminarium – hur mår killar egentligen?

Välkommen på frukostseminarium den 30 oktober där vi presenterar rapporten “Jag som är en kille får fan inte gråta och vara rädd” som är MÄNs första egna rapport på temat: Vad vet vi om killars psykiska (o)hälsa? Rapporten, som lanserades i…

 • Datum: 2018-10-30
 • Tid: 08:30
 • Plats: Hammarby Allé 93, 4tr

Läs vidare

Ett år #eftermetoo

Samtalskväll: #EFTERMETOO Göteborg

Ett år efter #metoo - Nu bjuder vi in alla män till samtal   För ett år sedan samlades ett hundratal män på stormöte #eftermetoo i Stockholm. Det var början på en växande samtalsrörelse. Ett år senare är det dags…

 • Datum: 2018-11-08
 • Tid: 18:00

Läs vidare