Mannen Myten, workshop och föreläsning infoblad

Föreläsning och workshop om manliga myter och möjligheter

Projektet Mannen Myten erbjuder under hösten 2018 grupper i åldern 17-25 år inom skola och andra organisationer en kreativ workshop eller föreläsning om maskulinitet utifrån ett intersektionellt perspektiv.

Vad har män som grupp gemensamt? Vad skiljer olika grupper av män åt? Vad är det som påverkar hur vi förhåller oss till manlighetsnormerna? Varför har män och killar så svårt att utmana manlighetsnormerna?

Med detta perspektiv vill vi synliggöra hur män kan ha makt i ett sammanhang och samtidigt vara i underläge i andra sammanhang och vad det ger för konsekvenser.

Workshopen alternativt föreläsningen anknyter till centrala delar i skollagen som framhåller hur skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles grundläggande demokratiska värderingar och låta dess komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Mannen Myten lyfter särskilt tankar om individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet och solidaritet mellan människor.

I workshopen undersöker vi tillsammans med deltagarna vad killar och män kämpar med och hur vi kan förändra manlighetsnormerna. Vi utgår från en feministisk analys där män som grupp har makt och privilegier i relation till kvinnor, och inte tar ansvar för vad gruppen gör mot kvinnor, globalt och i Sverige.

För att skapa förändring på riktigt behöver vi förstå varför det har varit så svårt för män att utmana strukturer och normer. I workshopen sätter vi på ett tydligt och lättsamt sätt med hjälp av film och musik manlighet i relation till andra roller, identiteter och strukturer. Vi berör också #metoo och hur den rörelsen påverkat samtalet om mäns ansvar.

Våra workshops består av en föreläsningsdel där vi berättar om manlighet utifrån olika perspektiv och en workshopdel där vi tillsammans gör kreativa övningar där killarna själva får reflektera kring sina egna erfarenheter, uppväxt och roller. Workshopen är också ett sätt för Mannen Myten att samla in berättelser och erfarenheter direkt från unga män.

Det är även möjligt att beställa enbart en föreläsning på ca 1-1,5 timme för ett större antal deltagare av alla kön.

Mannen Myten är ett projekt inom organisationen MÄN finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Föreläsning och workshop
Total 2 h 30 min
Pris: 10 000 kr för en grupp på upp till 20 deltagare.

Enbart föreläsning
Tid: 1-1, 5 h
Pris: Upp till 50 deltagare: 10 000 kr. Över 50 deltagare: 15 000 kr

Vill ni göra en intresseanmälan?

Klicka här för att boka. 

Kontakta oss för mer information på mannenmyten@mfj.se 

 

Vi har inom MÄN flera olika upplägg och koncept för skolor och organisationer. Läs mer här under Anlita oss. 

Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Malmö

Pressmeddelande 2018-09-10 Med projektet #eftermetoo vill organisationen MÄN ta tillvara på det enorma engagemang som #metoo skapade. Malmö blir första stoppet på den nationella turné som har målet att engagera minst 1 500 män i självreflekterande samtal för ett samhälle…

Läs vidare

#eftermetoo web1

Turnéstart för #eftermetoo – samtal för alla män

De allra flesta män som har läst och tagit del av #metoo-uppropen har känt en sorg över att vara del av något så destruktivt. Många har tänkt: vad kan jag göra? Det här är faktiskt något män kan göra. I…

Läs vidare

jiroe-526478-unsplash

Utlysning arbetsgrupp för transinkludering

Vill du utveckla MÄNs arbete med transinkludering? Flertalet studier visar att självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transpersoner i Sverige idag. Transpersoner uppger denna utsatthet både inom arbetsplatser, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter…

Läs vidare

_DSC2677

Bli informatör för MÄN!

Helgen 29-30 september bjuder MÄN in till en informatörsutbildning i Stockholm. Vi välkomnar dig som är eller vill bli aktiv medlem i MÄN och vill lära dig mer om hur du kan representera organisationen. Utbildningen passar också dig som redan…

  • Datum: 2018-09-29
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

trailer

Alla avsnitt av Mannen Myten podcast

Våren 2018 publicerades MANNEN MYTEN Podcast. Arvsfondsprojektet Mannen Myten ville med podcasten utforska hur manligheten förhåller sig till olika maktordningar. Programledare är Shahab Ahmadian och Svante Tidholm, producent Åsa Secher för SoundTelling. Här finns nu alla nio avsnitt samlade.  Avsnitten…

Läs vidare

killfrågor3

Prata machokultur och självkänsla med unga killar

Vill du stötta killar och vara en förebild som du själv hade behövt som ung? Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt…

Läs vidare

MÄN i Almedalen

Mäns ansvar under Almedalsveckan 2018

Mäns ansvar för mäns våld har aldrig varit mer viktigt att prata om inom politiken efter förra årets #metoo-upprop och inför valet 2018. Vad gör våra politiker för att ett #metoo aldrig mer ska behövas? Medan vissa partier vill prata…

Läs vidare

Bild till hemsidan

Att ta sig ur tvångströjan

Vi vet att många killar och män vill vara en del av lösningen mot sexuella trakasserier och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. I ett försök att göra detta möjligt har projektet IMAGINE vidgat och förvandlat tvångströjan av traditionella, normativa…

Läs vidare

bg_handinhand

MÄN får drygt 12,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Pressmeddelande 2018-06-19 Projektet ”Samtal för ett liv fritt från våld” syftar till att stötta unga män med erfarenheter av ha använt och utsatts för våld. För projektet får MÄN stöd med drygt 12,8 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden.…

Läs vidare

_DSC0571

Debatt: Kvinnors egenmakt kräver ansvarstagande från män

Idag den 17 juni firas miljontals pappor på fars dag i över 50 länder. Vi i organisationen MÄN passar då på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barnen och hemarbetet som män gör.…

Läs vidare