
Behöver mannen en offerhistoria?
Krönika av Shahab Ahmadian, projektledare Mannen Myten, MÄN. Shahab var en av paneldeltagarna i SVT:s nya samhällsprogram Ekdal och Ekdal, avsnittet Mannen. Här är hans tankar efter programmet.
Vi lever i en kultur där vi älskar en underdogs framgångssaga, en symbol som står för äkthet och ger oss trovärdighet. Vi vill alla äga underdog-perspektivet samtidigt som vi vill äta på kakan. Oftast handlar det om att rättfärdiga att det är just vi som äter på kakan. Till och med Trump har sin offerhistoria där han hävdar att livet inte alltid har varit så lätt, en gång i tiden började han med en lägenhet och ett lån på en miljon dollar som han hade fått av sin far.
Tisdagens avsnitt av Ekdal och Ekdal i SVT behandlade ämnet mannen, ”den stackars mannen” som en av programledarna uttryckte sig i inledningen. Programmet handlade om att män hamnar efter i skola och i arbetslivet. Men samtalet kunde inte få en en konstruktiv ton då kontexten var osammanhängande. Resultatet kom att bli mannens offerhistoria.
Vi kan prata om mäns utsatthet, men i ett patriarkat är det inte jämställdheten som är förtryckaren. Det är inte synd om män om vi inte längre har förtur i skolan och på arbetsmarknaden. Vi kan inte använda det som grund för att påstå att ”vi måste vända jämställdhetskampen 180 grader för nu är det mannen som behöver hjälp”.
För att kunna driva igenom sina teser i programmet valde man att helt glömma bort jämställdhetskampens största fråga, nämligen mäns våld mot kvinnor. Det är ett enormt strukturellt samhällsproblem som vi inte kan förneka genom att påstå att ”tjejer kommer ikapp för nu finns inte längre sexismen som höll tillbaka dem”. Det är inte sant och är ett missvisande påstående. Det krävdes en internationell metoo-rörelse och flertalet vittnesmål för att våga anmäla en känd tv-snickare som ändå blev frikänd. Istället erbjuds dessa män en offerhistoria á la Uppdrag granskning när de vill hävda sitt utsatthet gentemot feminismen.
Mannens offerskap eller hotade framtid står inte och faller med jämställdheten, det är snarare tvärtom. Att arbeta för att förändra manlighetsnormer i en positiv riktning och därmed för mäns välmående är en av agendorna för jämställdhetskampen. Och om vi nu ska prata om offerskap, vilka män är det vi talar om och hur ser deras offerskap ut? Pratar vi om hur männen utanför storstan blir utanför och irrelevanta på grund av en storstadsnorm? Eller hur män som rasifieras hamnar i utanförskap och lider av psykisk ohälsa på grund av rasismen i vårt samhälle? Varför talar vi inte om klass som orsakar att många män känner sig som förlorare idag och inte kan leva upp till ett mansideal som framgångsrik?
Det är kombinationen av andra maktordningar där män hamnar i utanförskap och destruktiva maskulinitetsnormer som lägger grunden för att många män hamnar efter, mår dåligt, får missbruksproblem, blir porrberoende och hamnar i kriminalitet. Det är inte ett jämställt samhälle som hotar mannen.
Men på en punkt är jag överens med programledaren – ”det var lättare att vara man förr” vilket är helt sant, för då visste vi knappt om att vi var män, vi hade ett individprivilegium och världen fick förhålla sig till det.
Shahab Ahmadian
Projektledare Mannen Myten
MÄN

Praktikant till MÄNs internationella team
Vi söker en praktikant till hösten till vårt internationella team! Vi använder oss av FUF:s praktikantprogram, så du som student kan få ut så mycket som möjligt ut av din praktik. Genom programmet får du, förutom att praktisera hos oss…

Killfrågor söker volontärer
Killfrågor söker fler chatt-volontärer! Datum: 30-31 mars samt fördjupningskväll 4 april Tid: 09-17 Plats: MÄNs kansli, Hammarby Allé 93 Stockholm. Prata machokultur och självkänsla med unga killar Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som…

Bli pappagruppsledare!
MÄNs pappagrupper sätter barnet i fokus och främjar pappors omsorg om och närvaro med barnen och ger tillfälle att lära av varandra. På samhällsnivå minskar pappagrupperna våld och främjar jämställdhet, vilket också gynnar kvinnors ekonomi och hälsa. Vi söker nu…
- Datum: 2019-03-16
- Tid: 09:00
- Plats: Stockholm

MÄNs lokalföreningar söker styrelseledamöter
Män – det är dags att steppa upp i arbetet mot mäns och killars våld! Hundratusentals kvinnor och icke-binära i Sverige engagerar sig i den feministiska kampen. Mäns engagemang har ökat efter #metoo, men vi behöver ännu fler män som…

Seminarier: Manligheten och klimatkrisen
Klimatkrisen är en realitet vi inte kan blunda för. För att förebygga katastrofer måste vi ställa om våra samhällen och vårt sätt att leva. Men patriarkala strukturer och destruktiva manlighetsnormer står i vägen för omställningen. I Sverige släpper exempelvis mäns…

MÄN till Forum Jämställdhet
Den 30-31 januari äger Sveriges största jämställdhetskonferens rum i Luleå. Forum Jämställdhet vänder sig till förtroendevalda, chefer och experter i offentliga, privata och fackliga organisationer som vill få inspiration, fylla på med kunskap och utveckla sina nätverk. MÄN kommer att…

MÄNs medlemsrörelse växer!
En ny lokalgrupp har precis startat upp i Västerås. Vi kollade läget med Robert Sihvonen, engagerad i styrgruppen för den nystartade lokalgruppen. Vad roligt att ni har startat igång MÄN Västerås! Vad har ni på gång just nu? - Just…

Pappors uttag av föräldradagar ökar
Försäkringskassan har presenterat siffrorna för uttaget av föräldrapenningdagarna under 2018. Den visar att männens uttag ökade med 1,4 procentenheter jämfört med 2017. I genomsnitt tog papporna ut 29,3 procent av föräldraledigheten, sett till antalet dagar. – Utvecklingen går mot ett…

#Eftermetoo till Luleå!
För ett år sedan samlades ett hundratal män på ett #metoo stormöte. Det var början på en växande samtalsrörelse. Ett år senare är det dags igen - och nu kommer vi till Luleå! Vi kallar det #eftermetoo för att det…
- Datum: 2019-01-29
- Tid: 18:00
- Plats: Studiefrämjandet Norrbotten
Kyrkogatan 2, Luleå

Stor förändring börjar med små samtal
Den här videon är filmad under ett stormöte i Stockholm den 25 oktober 2018 med tema #eftermetoo. Under kvällen gav vi män en möjlighet att prata, men framför allt lyssna, på varandra. I klippet berättar de som deltog under kvällen…