Shahab Ahmadian

Behöver mannen en offerhistoria?

Krönika av Shahab Ahmadian, projektledare Mannen Myten, MÄN. Shahab var en av paneldeltagarna i SVT:s nya samhällsprogram Ekdal och Ekdal, avsnittet Mannen. Här är hans tankar efter programmet.

Vi lever i en kultur där vi älskar en underdogs framgångssaga, en symbol som står för äkthet och ger oss trovärdighet. Vi vill alla äga underdog-perspektivet samtidigt som vi vill äta på kakan. Oftast handlar det om att rättfärdiga att det är just vi som äter på kakan. Till och med Trump har sin offerhistoria där han hävdar att livet inte alltid har varit så lätt, en gång i tiden började han med en lägenhet och ett lån på en miljon dollar som han hade fått av sin far.

Tisdagens avsnitt av Ekdal och Ekdal i SVT behandlade ämnet mannen, ”den stackars mannen” som en av programledarna uttryckte sig i inledningen. Programmet handlade om att män hamnar efter i skola och i arbetslivet. Men samtalet kunde inte få en en konstruktiv ton då kontexten var osammanhängande. Resultatet kom att bli mannens offerhistoria.

Vi kan prata om mäns utsatthet, men i ett patriarkat är det inte jämställdheten som är förtryckaren. Det är inte synd om män om vi inte längre har förtur i skolan och på arbetsmarknaden. Vi kan inte använda det som grund för att påstå att ”vi måste vända jämställdhetskampen 180 grader för nu är det mannen som behöver hjälp”.

För att kunna driva igenom sina teser i programmet valde man att helt glömma bort jämställdhetskampens största fråga, nämligen mäns våld mot kvinnor. Det är ett enormt strukturellt samhällsproblem som vi inte kan förneka genom att påstå att ”tjejer kommer ikapp för nu finns inte längre sexismen som höll tillbaka dem”. Det är inte sant och är ett missvisande påstående. Det krävdes en internationell metoo-rörelse och flertalet vittnesmål för att våga anmäla en känd tv-snickare som ändå blev frikänd. Istället erbjuds dessa män en offerhistoria á la Uppdrag granskning när de vill hävda sitt utsatthet gentemot feminismen.

Mannens offerskap eller hotade framtid står inte och faller med jämställdheten, det är snarare tvärtom. Att arbeta för att förändra manlighetsnormer i en positiv riktning och därmed för mäns välmående är en av agendorna för jämställdhetskampen. Och om vi nu ska prata om offerskap, vilka män är det vi talar om och hur ser deras offerskap ut? Pratar vi om hur männen utanför storstan blir utanför och irrelevanta på grund av en storstadsnorm? Eller hur män som rasifieras hamnar i utanförskap och lider av psykisk ohälsa på grund av rasismen i vårt samhälle? Varför talar vi inte om klass som orsakar att många män känner sig som förlorare idag och inte kan leva upp till ett mansideal som framgångsrik?

Det är kombinationen av andra maktordningar där män hamnar i utanförskap och destruktiva maskulinitetsnormer som lägger grunden för att många män hamnar efter, mår dåligt, får missbruksproblem, blir porrberoende och hamnar i kriminalitet. Det är inte ett jämställt samhälle som hotar mannen.

Men på en punkt är jag överens med programledaren –  ”det var lättare att vara man förr” vilket är helt sant, för då visste vi knappt om att vi var män, vi hade ett individprivilegium och världen fick förhålla sig till det.

Shahab Ahmadian
Projektledare Mannen Myten
MÄN

Skärmklipp 2018-11-21 13.22.46

Storsatsning på turné för män

Efter den uppmärksammande dokumentären om artisten Josefin Nilsson har många män velat engagera sig mot mäns våld mot kvinnor. Svenska Postkodstiftelsen har nu beviljat MÄN ökat anslag för en extrainsatt #eftermetoo-turné på 20 orter runt om i landet. De första mötena på turnén har redan…

Läs vidare

_DSC0405s

Inför årsmötet 2019

Nu börjar uppvärmningen inför MÄNs årsmöte 2019! Den 27-28 april är det dags för årsmöte igen, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄNs högst beslutande organ. Vi fattar beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen…

Läs vidare

eliott-reyna-1336852-unsplash

Hur blir vi bättre på att inkludera unga?

Varmt välkomna till en givande halvdag lördag 13 april med mat och roliga workshop om unga och jämställdhet på föreningen MÄN i Stockholm. MÄN har arbetat med unga på olika sätt i våra vardagliga verksamheter under 10 års tid. Vi…

 • Datum: 2019-04-13
 • Tid: 12:00
 • Plats: MÄNs kansli, Hammarby Allé 93, Stockholm

Läs vidare

Confetti headerbild Brinn för Josefin

Stormöte Kalmar: Vi fortsätter att brinna #eftermetoo

Efter debatten om mäns våld mot kvinnor i samband med dokumentären om Josefin Nilsson har #metoo-rörelsen fått ny kraft. Många män hör av sig och vill bidra till förändring. Vi i organisationen MÄN tror att all förändring börjar med oss…

 • Datum: 2019-04-14
 • Tid: 14:30
 • Plats: Vasaskolans matsal (Germundsgatan 7-9)

Läs vidare

Confetti headerbild Brinn för Josefin

Stormöte Göteborg: Vi fortsätter att brinna #eftermetoo

Efter debatten om mäns våld mot kvinnor i samband med dokumentären om Josefin Nilsson har #metoo-rörelsen fått ny kraft. Många män hör av sig och vill bidra till förändring. Vi i organisationen MÄN tror att all förändring börjar med oss…

 • Datum: 2019-04-17
 • Tid: 18:00
 • Plats: Kvinnofolkhögskolan Göteborg (Första Långgatan 28C)

Läs vidare

stormötepappa

Stormöte för pappor

Senaste veckornas debatt kring mäns våld mot kvinnor har skapat ett stort engagemang för förändring. Nu bjuder MÄN in till ett stormöte för dig som är man och förälder. Det första i sitt slag. Välkommen på stormöte för pappor #eftermetoo. Hur…

 • Datum: 2019-04-10
 • Tid: 17:30
 • Plats: Årsta Folkets Hus, Stockholm

Läs vidare

Tony blandade Instaposter stående relationstest

Gör vårt digitala relationstest!

Män tar fortfarande bara ut en tredjedel av föräldraledigheten, och kvinnor står för merparten av det obetalda arbetet i hemmet. Vi lanserar nu ett digitalt test där föräldrar kan se om de delar lika på ansvaret för barn och hem.…

Läs vidare

_DSF0547-3

Stor uppmärksamhet kring vårt stormöte på Södra Teatern

I fredags höll vi ett välbesökt stormöte på Södra Teatern med anledning av den viktiga debatt om mäns våld mot kvinnor, som återuppväckts efter den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson. Ett hundratal deltagare och journalister från flera av Sveriges största…

Läs vidare

55798254_2214768738569892_6362440633897975808_o

Stormöte för alla män: Vi fortsätter att brinna för Josefin

Senaste veckans viktiga debatt om mäns våld mot kvinnor efter den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson har gjort att många fått nog. Vi är många män som vill bidra till förändring. Därför bjuder vi i organisationen MÄN till stormöte på…

 • Datum: 2019-03-29
 • Tid: 09:00
 • Plats: Södra Teatern, Mosebacke Torg, Stockholm

Läs vidare

Tony blandade Instaposter stående JOSEFIN 2

MÄN – NU AGERAR VI MOT MÄNS VÅLD

I helgen som gick visade SVT dokumentären "Älska mig för den är". Den handlar om artisten Josefin Nilsson, som dog 2016. I dokumentären framkommer att Josefin under många år misshandlades svårt av en pojkvän. Under #brinnförjosefin har vreden och sorgen…

Läs vidare