Sweden

Vi står med barnen för klimatet och deras framtid

Nu på fredag 15 mars äger manifestationen #FridaysForFuture rum. Greta Thunberg, en 16-årig aktivist från Sverige startade den nu globala rörelsen då hon strejkade från skolan för att agera mot klimatkrisen som hotar hennes och andra barns framtid. Hon har fått nog av makthavares likgiltighet inför hoten mot vår natur. “Varför studera för en framtid som kanske inte ens finns där?” frågar hon.

Greta inspirerar människor till förändring över hela världen. Den 16 åriga grundskoleeleven skapade återigen stora globala rubriker i februari när hon under ett tal i det europeiska parlamentet klargjorde för dem att de behöver dubblera sina mål för att vi skall klara 1,5 graders målet. “Men det är inte tillräckligt,” sa hon. “Vi behöver en ny politik. Vi behöver en ny ekonomi. Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka. Det politiska system som ni har skapat handlar bara om tävling. Ni fuskar när ni kan för allt ni bryr er om är att vinna för att få makt.” Se hela talet här: https://www.youtube.com/watch?v=sVeYOPJZ8oc

Genom spridningen av hashtagarna #FridaysForFuture och #ClimateStrike har skolelever och föräldrar över hela jorden följt Gretas uppmaning och protesterar utanför sina parlament och lokala kommunhus – med kravet att deras politiska ledare skall lyssna på forskarna och agera i enlighet med vad forskningen säger.

Greta och andra aktivister har utsatts för mängder av hat, dödshot och sexuella trakasserier, nästan uteslutande av män, som säger åt dem att vara tysta och gå i skolan. ”De verkar vara mer rädda för mig än för klimatförändringarna”, svarar Greta på hoten.

Nu på fredag står vi med barn och ungdomar i deras kamp! Vi deltar för att visa att vi lyssnar, har omsorg om, och agerar för deras framtid. Men det slutar inte där. Detta är allas kamp för systemförändring till jämställdhet och hållbarhet. Detta är även allas kamp för att barn aldrig ska behöva bli utsatta för dödshot eller sexuella trakasserier.

Som Greta säger: ”Om ni tycker att vi borde vara i skolan istället, så är mitt råd att ni tar vår plats på gatorna, strejkar från era jobb, eller ännu bättre: kom med oss så att vi kan skynda på processen.”

Hitta en #FridaysForFuture-demonstration nära dig: https://www.fridaysforfuture.org/events/map

TIPS! Gör ett enkelt plakat! Förslag på texter:

#FridaysForFuture
#ClimateStrike
#FathersForFuture
#MÄNForFuture
Listen to these children

Tony blandade Instaposter stående JOSEFIN 2

MÄN – NU AGERAR VI MOT MÄNS VÅLD

I helgen som gick visade SVT dokumentären "Älska mig för den är". Den handlar om artisten Josefin Nilsson, som dog 2016. I dokumentären framkommer att Josefin under många år misshandlades svårt av en pojkvän. Under #brinnförjosefin har vreden och sorgen…

Läs vidare

28870286_1690459254342911_7198906237222477640_n

MÄN söker internationell projekthandläggare

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra negativa maskulinitetsnormer. På rikskansliet i Stockholm arbetar idag ett drygt 30-tal personer, med olika nationella och…

Läs vidare

killfrågor3

Projekt om samtalsstöd söker referenspersoner

På MÄN har vi ett nytt projekt där vi vill erbjuda samtalsstöd till killar och unga män som använder sig av våld i sina relationer. När vi talar om våld har vi en bred förståelse av våld som innefattar allt…

  • Datum: 2019-04-24
  • Tid: 18:00
  • Plats: MÄNs kansli på Hammarby Allé 93, Stockholm.

Läs vidare

Del av styrelse 2018

Nominera till MÄNs styrelse!

Den 27-28 april är det dags för vårt årliga årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄNs högst beslutande organ. Vi fattar beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året. Nominera till…

Läs vidare

CSW63 WEB Banner_EN_960x175

MÄN till CSW i New York

CSW, Commission on the Status of Women,  är FN:s internationella toppmöte för kvinnors rättigheter. Varje år samlas FN:s medlemsländer i högkvarteret i New York för att sätta globala mål och formulera konkreta åtgärder för att främja jämställdheten världen över. Samtidigt…

Läs vidare

_DSC0588

Kallelse till MÄNs årsmöte

Den 27-28 april är det dags för vårt årliga årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄNs verksamhet. Årsmötet är MÄNs högst beslutande organ. Vi fattar beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året. Vi väljer…

Läs vidare

samtal_man_ute-kopiera

Praktikant till MÄNs internationella team

Vi söker en praktikant till hösten till vårt internationella team! Vi använder oss av FUF:s praktikantprogram, så du som student kan få ut så mycket som möjligt ut av din praktik. Genom programmet får du, förutom att praktisera hos oss…

Läs vidare

omsorg_insta3

Bli pappagruppsledare!

MÄNs pappagrupper sätter barnet i fokus och främjar pappors omsorg om och närvaro med barnen och ger tillfälle att lära av varandra. På samhällsnivå minskar pappagrupperna våld och främjar jämställdhet, vilket också gynnar kvinnors ekonomi och hälsa. Vi söker nu…

  • Datum: 2019-03-16
  • Tid: 09:00
  • Plats: Stockholm

Läs vidare

Shahab Ahmadian

Behöver mannen en offerhistoria?

Krönika av Shahab Ahmadian, projektledare Mannen Myten, MÄN. Shahab var en av paneldeltagarna i SVT:s nya samhällsprogram Ekdal och Ekdal, avsnittet Mannen. Här är hans tankar efter programmet. Vi lever i en kultur där vi älskar en underdogs framgångssaga, en symbol…

Läs vidare

Facebook event headerbild anskökan valberedningar

MÄNs lokalföreningar söker styrelseledamöter

Män – det är dags att steppa upp i arbetet mot mäns och killars våld! Hundratusentals kvinnor och icke-binära i Sverige engagerar sig i den feministiska kampen. Mäns engagemang har ökat efter #metoo, men vi behöver ännu fler män som…

Läs vidare