Tony blandade Instaposter stående JOSEFIN 2

MÄN – NU AGERAR VI MOT MÄNS VÅLD

I helgen som gick visade SVT dokumentären “Älska mig för den är”. Den handlar om artisten Josefin Nilsson, som dog 2016. I dokumentären framkommer att Josefin under många år misshandlades svårt av en pojkvän.

Under #brinnförjosefin har vreden och sorgen och kampen samlats i helgen, både i sociala medier och genom en manifestation i Stockholm i lördags. Vi är, precis som er, arga och ledsna över det våld som män utsätter kvinnor för, varje dag, år efter år, och att det får fortgå. Men precis som efter #metoo, känner vi samtidigt hopp när vi ser män som säger ifrån. Män som nu säger att de vill vara en del av lösningen. Som inte längre tänker vara tysta när deras manliga vänner är våldsamma eller begår övergrepp. Som säger #jagtackarnej. Och kanske det svåraste – män som vågar rannsaka sig själva.

Alltför många år har kvinnor ensamma försökt lyfta allvaret i mäns våld mot kvinnor. Alltför många har inte velat tro på kvinnor som vittnat om våld. Alltför många män har skyddat och backat sina manliga vänner. I 25 år har vi i organisationen MÄN därför kämpat för att sätta män i rörelse mot mäns våld och lyft frågan om mäns våld mot kvinnor. Hela tiden i nära samarbete med kvinnojoursrörelsen.

Vi har lyft att fler män ska ta ansvar och vilja vara en del av lösningen. Med metoder, påverkanskrav, konkreta tips till män. Men vi är långt ifrån framme. Ska vi verkligen stoppa våldet behöver vi därför bli ännu fler män som säger: Det är nog nu.

Låt det här bli startskottet där vi tillsammans kämpar för en annan värld. Ta kraft ur vreden och sorgen och börja engagera dig. En sak du kan göra är att bli stödmedlem i MÄN. Förändring är möjlig, men då måste vi vara många som gör det – tillsammans. Det är genom att organisera oss vi kan göra verklig skillnad. Vi välkomnar medlemmar av alla kön, men vi vill göra en extra stark uppmaning till #allamän.

Det finns många viktiga saker du kan göra för att bidra till förändring. Vi kommer att uppdatera i våra kanaler med viktiga tips och arrangera extrainsatta aktiviteter över landet för att mobilisera oss och blicka framåt. Håll utkik för fler uppdateringar.

Det är hög tid för fler män att agera!

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Frukostseminarie #Metoo – två år senare

Välkommen på frukostseminarium med MÄN. Vi presenterar resultaten från en nygjord undersökning av mäns attityder efter #metoo, utförd av Sifo på uppdrag av MÄN. Nu har det gått två år sedan #metoo startade och blev till en kraftfull rörelse. Så…

Läs vidare

Facebook event headers bokmässan

Träffa MÄN på Bokmässan

Årets tema för Bokmässan är jämställdhet! MÄN kommer till Bokmässan för första gången och deltar i flera samtal och seminarier med fokus på våldsförebyggande arbete och jämställt föräldraskap. Varmt välkommen på våra programpunkter och till Machofabrikens monter. PROGRAM: 26-29 SEPTEMBER:…

Läs vidare

Men, Masculinity and #MeToo, WEB, v4_Sida_07

Frukostsamtal: MÄN och klimatkrisen

Den 20 till 27 september mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen. De skolstrejkande ungdomarna uppmanar nu vuxenvärlden att göra gemensam sak globalt för att visa de politiska ledarna att vi tar klimatkrisen på allvar, och att…

Läs vidare

EKFFV nätverksträff beskuren

MÄN lanserar utbildning i arbetet för att förebygga våld

Vill du vara med och utveckla det våldsförebyggande arbetet i din kommun? Behöver du stöd för att komma igång eller komma vidare? Nu bjuder MÄN in till en ettårig processinriktad utbildning för att göra just detta. Under året kommer vi…

Läs vidare

1140x500_9f262ca0-be9a-11e9-b85d-a55de62f6907.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Stormöte på Bokmässan – Metoo andra vågen

Efter dokumentären om Josefin Nilsson under våren 2019 fick metoo-rörelsen ny fart inom kulturvärlden och fler män än tidigare engagerade sig och tog ställning mot mäns våld. Nu bjuder Bokmässan tillsammans med organisationen MÄN in alla män till ett stormöte…

Läs vidare

killfragor-liten

Killfrågor söker fler chatt-volontärer

Prata machokultur och självkänsla med unga killar Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt till dig som har bearbetade erfarenheter av olika…

Läs vidare

minsk

Call for international project evaluator

MÄN is a Swedish civil society organization working towards gender equality and freedom from violence. MÄN seeks to contract an external evaluator for one of our international projects. Project name: Men in Belarus 2018-2021 Contract period: September 2019 – February…

Läs vidare

webb-lilla-rummet

Välkommen in i Lilla rummet

På MÄN tror vi på samtalsmetoden Lilla rummet. Men vad är det egentligen? Vad händer i Lilla rummet? Se vår nya film för att få veta mer! Läs mer och gå med i en Lilla rummet-samtalsgrupp här. Varmt välkommen att…

Läs vidare

En stol för RFSL

#EnstolförRFSL i Almedalen

Under flera år har nazistiska NMR tillåtits hota och trakassera människor under Almedalsveckan. Förra året misshandlades ett flertal personer, där ibland MÄNs egna ordförande, och många fler kände sig hotade och utsatta av nazisternas närvaro. NMR fick förra året tillstånd…

Läs vidare