Tony blandade Instaposter stående JOSEFIN 2

MÄN – NU AGERAR VI MOT MÄNS VÅLD

I helgen som gick visade SVT dokumentären “Älska mig för den är”. Den handlar om artisten Josefin Nilsson, som dog 2016. I dokumentären framkommer att Josefin under många år misshandlades svårt av en pojkvän.

Under #brinnförjosefin har vreden och sorgen och kampen samlats i helgen, både i sociala medier och genom en manifestation i Stockholm i lördags. Vi är, precis som er, arga och ledsna över det våld som män utsätter kvinnor för, varje dag, år efter år, och att det får fortgå. Men precis som efter #metoo, känner vi samtidigt hopp när vi ser män som säger ifrån. Män som nu säger att de vill vara en del av lösningen. Som inte längre tänker vara tysta när deras manliga vänner är våldsamma eller begår övergrepp. Som säger #jagtackarnej. Och kanske det svåraste – män som vågar rannsaka sig själva.

Alltför många år har kvinnor ensamma försökt lyfta allvaret i mäns våld mot kvinnor. Alltför många har inte velat tro på kvinnor som vittnat om våld. Alltför många män har skyddat och backat sina manliga vänner. I 25 år har vi i organisationen MÄN därför kämpat för att sätta män i rörelse mot mäns våld och lyft frågan om mäns våld mot kvinnor. Hela tiden i nära samarbete med kvinnojoursrörelsen.

Vi har lyft att fler män ska ta ansvar och vilja vara en del av lösningen. Med metoder, påverkanskrav, konkreta tips till män. Men vi är långt ifrån framme. Ska vi verkligen stoppa våldet behöver vi därför bli ännu fler män som säger: Det är nog nu.

Låt det här bli startskottet där vi tillsammans kämpar för en annan värld. Ta kraft ur vreden och sorgen och börja engagera dig. En sak du kan göra är att bli stödmedlem i MÄN. Förändring är möjlig, men då måste vi vara många som gör det – tillsammans. Det är genom att organisera oss vi kan göra verklig skillnad. Vi välkomnar medlemmar av alla kön, men vi vill göra en extra stark uppmaning till #allamän.

Det finns många viktiga saker du kan göra för att bidra till förändring. Vi kommer att uppdatera i våra kanaler med viktiga tips och arrangera extrainsatta aktiviteter över landet för att mobilisera oss och blicka framåt. Håll utkik för fler uppdateringar.

Det är hög tid för fler män att agera!

_DSC9303

Har du fått medel för att jobba med att förebygga våld?

Vad kul att ni vill vara med i arbetet mot ett samhälle fritt från våld med hjälp av Machofabriken, Mentors in Violence Prevention (MVP) och Agera Tillsammans (AT)! Vi välkomnar regeringens och SKL:s satsning på det våldspreventiva arbetet i skolan…

Läs vidare

_DSC0168-2

Vi bjuder in alla män till samtal

Om internationella kvinnodagen är en dag då kvinnor går ut och kräver sina rättigheter, hoppas vi på organisationen MÄN att internationella mansdagen kan vara en dag då män reflekterar över sina privilegier och sina egna beteenden och erfarenheter. Vår undersökning…

Läs vidare

_DSC6445

Evenemang under En vecka fri från våld

Under En vecka fri från våld (25 nov - 1 dec) kommer MÄN och flera lokalgrupper inom MÄN att ordna evenemang över hela landet. Missa inte chansen att vara med och delta i kampen för ett liv fritt från våld.…

Läs vidare

Header hemsidan #allamän överkryssat(1)

#Allamän kan engagera sig mot mäns våld

I november, inför internationella mansdagen, driver vi i organisationen MÄN kampanjen #allamän. Med #Allamän vill vi sätta fokus på mäns våld som ett av våra största samhällsproblem. Men vi vill också visa att vi tror att förändring är möjlig. Vi…

Läs vidare

caleb-jones-rpPvrOQmR2s-unsplash

Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor

Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn. Före förlossningen…

Läs vidare

_DSC1622

MÄN söker ekonomichef

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer. På kansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella…

Läs vidare

Skärmavbild-2019-11-05-kl.-07.28.01

Titta på stormötet på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg bjöd vi in till ett stormöte om #metoo, med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Stormötet bestod av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod…

Läs vidare

_DSC0905

Vi kommer till er fackklubb och håller samtal för #allamän

Är du fackligt engagerad? Tycker du att ni borde adressera frågorna som #metoo-uppropen satte på agendan? Då har vi ett erbjudande för november månad! Tack vare stöd från Postkodstiftelsen kan vi erbjuda ett kostnadsfritt stormöte där vi kommer till er,…

Läs vidare

Photo by Picsea on Unsplash

Svenska föräldraförsäkringen sänke för jämställdheten

Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan. Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare