Facebook event headers bokmässan

Träffa MÄN på Bokmässan

Årets tema för Bokmässan är jämställdhet!

MÄN kommer till Bokmässan för första gången och deltar i flera samtal och seminarier med fokus på våldsförebyggande arbete och jämställt föräldraskap. Varmt välkommen på våra programpunkter och till Machofabrikens monter.

PROGRAM:

26-29 SEPTEMBER: MÄNs och Unizons gemensamma projekt Machofabriken har en egen monter med ett flertal programpunkter. Se hela programmet här. Hitta oss i monter C05:10.

26 SEPTEMBER: Kön avgör lön.
Kl 12:00-12:45 Sal F2
Ekonomisk ojämställdhet drabbar kvinnor hela livet. Trots att unga kvinnor i genomsnitt har högre utbildning och högre betyg än unga män halkar de efter i löneutvecklingen. Kvinnor förlorar i snitt ca 48 000 kronor per år. Diskrimineringen leder till att många inte kan leva på pensionen eller har råd att lämna den man de lever med. Vad kan samhället göra för att utjämna dessa klyftor?

Medverkande: Jenny Andersson, sakkunnig inom ekonomi och arbetsmarknad på Sveriges Kvinnolobby, Alexandra Pascalidou och Jens Karberg, MÄN.
Moderator: Devrim Mavi, journalist

28 SEPTEMBER: Because I´m a man.
Kl. 11:00–11:20. Globala Torget.
När jämställdheten ökar så minskar fattigdomen. Men för att skapa mer jämställda samhällen behöver normer och könsroller förändras. Hur får man män och pojkar att vilja engagera sig och förändra stereotypa bilder kring vad det innebär att vara man? Vad funkar och ”what’s in it for them”? Vad var framgångsfaktorn i den svenskfinansierade kampanjen Because I’m a man i Egypten, Marocco, Libanon och Palestina?

Medverkande: Lena Karlsson, jämställdhetsrådgivare, Sida och Alan Ali, ordförande MÄN
Moderator: Susanna Ahlfors, Sida

29 SEPTEMBER: Stormöte på Bokmässan. #Metoo – andra vågen.
Kl. 11:00-13:00. Scen K2
Bokmässan tillsammans med organisationen MÄN bjuder in alla män till ett stormöte om #metoo med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Vad kan vi göra för att bryta tystnadskulturen och hur kan män vara en del av lösningen?

Stormötet består av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod Lilla rummet. Mötet riktar sig främst till män, men alla kön är välkomna.

Medverkande: PATRIK LUNDBERG, journalist och författare, MATS SÖDERLUND, författare och poet, ALEXANDER KARIM, skådespelare och författare samt ATILLA YOLDAS, journalist och författare. Moderator: HANNA NAVIER, kommunikationschef på MÄN.

Anmälan är obligatorisk. Läs mer här och anmäl dig här

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Frukostseminarie #Metoo – två år senare

Välkommen på frukostseminarium med MÄN. Vi presenterar resultaten från en nygjord undersökning av mäns attityder efter #metoo, utförd av Sifo på uppdrag av MÄN. Nu har det gått två år sedan #metoo startade och blev till en kraftfull rörelse. Så…

Läs vidare

Men, Masculinity and #MeToo, WEB, v4_Sida_07

Frukostsamtal: MÄN och klimatkrisen

Den 20 till 27 september mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen. De skolstrejkande ungdomarna uppmanar nu vuxenvärlden att göra gemensam sak globalt för att visa de politiska ledarna att vi tar klimatkrisen på allvar, och att…

Läs vidare

EKFFV nätverksträff beskuren

MÄN lanserar utbildning i arbetet för att förebygga våld

Vill du vara med och utveckla det våldsförebyggande arbetet i din kommun? Behöver du stöd för att komma igång eller komma vidare? Nu bjuder MÄN in till en ettårig processinriktad utbildning för att göra just detta. Under året kommer vi…

Läs vidare

1140x500_9f262ca0-be9a-11e9-b85d-a55de62f6907.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Stormöte på Bokmässan – Metoo andra vågen

Efter dokumentären om Josefin Nilsson under våren 2019 fick metoo-rörelsen ny fart inom kulturvärlden och fler män än tidigare engagerade sig och tog ställning mot mäns våld. Nu bjuder Bokmässan tillsammans med organisationen MÄN in alla män till ett stormöte…

Läs vidare

killfragor-liten

Killfrågor söker fler chatt-volontärer

Prata machokultur och självkänsla med unga killar Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt, som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt till dig som har bearbetade erfarenheter av olika…

Läs vidare

minsk

Call for international project evaluator

MÄN is a Swedish civil society organization working towards gender equality and freedom from violence. MÄN seeks to contract an external evaluator for one of our international projects. Project name: Men in Belarus 2018-2021 Contract period: September 2019 – February…

Läs vidare

webb-lilla-rummet

Välkommen in i Lilla rummet

På MÄN tror vi på samtalsmetoden Lilla rummet. Men vad är det egentligen? Vad händer i Lilla rummet? Se vår nya film för att få veta mer! Läs mer och gå med i en Lilla rummet-samtalsgrupp här. Varmt välkommen att…

Läs vidare

En stol för RFSL

#EnstolförRFSL i Almedalen

Under flera år har nazistiska NMR tillåtits hota och trakassera människor under Almedalsveckan. Förra året misshandlades ett flertal personer, där ibland MÄNs egna ordförande, och många fler kände sig hotade och utsatta av nazisternas närvaro. NMR fick förra året tillstånd…

Läs vidare

VB-2018-digital-1

Vad gjorde MÄN under 2018?

Visste du att MÄN hade aktiviteter i 14 länder och att vi tog emot 6500 stödsamtal på killfrågor.se under 2018? Det och mycket mer kan du läsa om i vår verksamhetsberättelse för 2018.  Varje år sammanfattar vi vad vi gör…

Läs vidare