Facebook event headers bokmässan

Träffa MÄN på Bokmässan

Årets tema för Bokmässan är jämställdhet!

MÄN kommer till Bokmässan för första gången och deltar i flera samtal och seminarier med fokus på våldsförebyggande arbete och jämställt föräldraskap. Varmt välkommen på våra programpunkter och till Machofabrikens monter.

PROGRAM:

26-29 SEPTEMBER: MÄNs och Unizons gemensamma projekt Machofabriken har en egen monter med ett flertal programpunkter. Se hela programmet här. Hitta oss i monter C05:10.

26 SEPTEMBER: Kön avgör lön.
Kl 12:00-12:45 Sal F2
Ekonomisk ojämställdhet drabbar kvinnor hela livet. Trots att unga kvinnor i genomsnitt har högre utbildning och högre betyg än unga män halkar de efter i löneutvecklingen. Kvinnor förlorar i snitt ca 48 000 kronor per år. Diskrimineringen leder till att många inte kan leva på pensionen eller har råd att lämna den man de lever med. Vad kan samhället göra för att utjämna dessa klyftor?

Medverkande: Jenny Andersson, sakkunnig inom ekonomi och arbetsmarknad på Sveriges Kvinnolobby, Alexandra Pascalidou och Jens Karberg, MÄN.
Moderator: Devrim Mavi, journalist

28 SEPTEMBER: Because I´m a man.
Kl. 11:00–11:20. Globala Torget.
När jämställdheten ökar så minskar fattigdomen. Men för att skapa mer jämställda samhällen behöver normer och könsroller förändras. Hur får man män och pojkar att vilja engagera sig och förändra stereotypa bilder kring vad det innebär att vara man? Vad funkar och ”what’s in it for them”? Vad var framgångsfaktorn i den svenskfinansierade kampanjen Because I’m a man i Egypten, Marocco, Libanon och Palestina?

Medverkande: Lena Karlsson, jämställdhetsrådgivare, Sida och Alan Ali, ordförande MÄN
Moderator: Susanna Ahlfors, Sida

29 SEPTEMBER: Stormöte på Bokmässan. #Metoo – andra vågen.
Kl. 11:00-13:00. Scen K2
Bokmässan tillsammans med organisationen MÄN bjuder in alla män till ett stormöte om #metoo med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Vad kan vi göra för att bryta tystnadskulturen och hur kan män vara en del av lösningen?

Stormötet består av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod Lilla rummet. Mötet riktar sig främst till män, men alla kön är välkomna.

Medverkande: PATRIK LUNDBERG, journalist och författare, MATS SÖDERLUND, författare och poet, ALEXANDER KARIM, skådespelare och författare samt ATILLA YOLDAS, journalist och författare. Moderator: HANNA NAVIER, kommunikationschef på MÄN.

Anmälan är obligatorisk. Läs mer här och anmäl dig här

_DSC9303

Har du fått medel för att jobba med att förebygga våld?

Vad kul att ni vill vara med i arbetet mot ett samhälle fritt från våld med hjälp av Machofabriken, Mentors in Violence Prevention (MVP) och Agera Tillsammans (AT)! Vi välkomnar regeringens och SKL:s satsning på det våldspreventiva arbetet i skolan…

Läs vidare

_DSC0168-2

Vi bjuder in alla män till samtal

Om internationella kvinnodagen är en dag då kvinnor går ut och kräver sina rättigheter, hoppas vi på organisationen MÄN att internationella mansdagen kan vara en dag då män reflekterar över sina privilegier och sina egna beteenden och erfarenheter. Vår undersökning…

Läs vidare

_DSC6445

Evenemang under En vecka fri från våld

Under En vecka fri från våld (25 nov - 1 dec) kommer MÄN och flera lokalgrupper inom MÄN att ordna evenemang över hela landet. Missa inte chansen att vara med och delta i kampen för ett liv fritt från våld.…

Läs vidare

Header hemsidan #allamän överkryssat(1)

#Allamän kan engagera sig mot mäns våld

I november, inför internationella mansdagen, driver vi i organisationen MÄN kampanjen #allamän. Med #Allamän vill vi sätta fokus på mäns våld som ett av våra största samhällsproblem. Men vi vill också visa att vi tror att förändring är möjlig. Vi…

Läs vidare

caleb-jones-rpPvrOQmR2s-unsplash

Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor

Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn. Före förlossningen…

Läs vidare

_DSC1622

MÄN söker ekonomichef

MÄN är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi jobbar med män och pojkar för att förebygga våld och utmana stereotypa maskulinitetsnormer. På kansliet i Stockholm arbetar idag ett 30-tal personer, med olika nationella…

Läs vidare

Skärmavbild-2019-11-05-kl.-07.28.01

Titta på stormötet på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg bjöd vi in till ett stormöte om #metoo, med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Stormötet bestod av ett panelsamtal med inbjudna gäster samt en efterföljande workshop med självreflekterande samtal enligt MÄNs metod…

Läs vidare

_DSC0905

Vi kommer till er fackklubb och håller samtal för #allamän

Är du fackligt engagerad? Tycker du att ni borde adressera frågorna som #metoo-uppropen satte på agendan? Då har vi ett erbjudande för november månad! Tack vare stöd från Postkodstiftelsen kan vi erbjuda ett kostnadsfritt stormöte där vi kommer till er,…

Läs vidare

Photo by Picsea on Unsplash

Svenska föräldraförsäkringen sänke för jämställdheten

Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan. Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad…

Läs vidare

1140x500_0c85d890-ea77-11e9-a611-791669f95679.jpg-imgpar-adaptive=1&up=1&p=1

Mindre än hälften av männen har rannsakat sitt eget beteende sedan #metoo

För andra året i rad publicerar MÄN en undersökning av mäns attityder till #metoo. Resultatet visar att fler män blivit mer engagerade i jämställdhetsfrågor, men inte ens hälften har rannsakat sitt eget beteende. Sedan hösten 2017, och starten på #metoo-rörelsen,…

Läs vidare