lyssna_pånaturen_web

MÄN i klimatkrisen

MÄN arbetar sedan en tid tillbaka med att uppmärksamma kopplingen mellan manlighetsnormer och klimatkrisen. Vi vet att män påverkar miljön negativt i större utsträckning än kvinnor, exempelvis genom:

  • en mindre miljömedveten livsstil – män äter t.ex. mer kött, kör mer bil, flyger mer och slösar mer energi i vardagen.
  • att oftare förneka miljöproblem och klimathot, eller till och med aktivt motarbeta personer och organisationer som försöker göra något åt dem.
  • att vara mer benägna att sätta kortsiktiga ekonomiska hänsyn framför ekologisk hållbarhet.
  • ett större ekologiskt fotavtryck då de tjänar mer pengar än kvinnor, och tar mindre miljömedvetna beslut om hur de ska användas.
  • att vara mindre villiga att göra beteendeförändringar för klimatets skull.

Vi vet också att det främst är kvinnor och flickor som driver arbetet för jämställdhet och hållbarhet. Samtidigt är det ofta      män som är de politiska beslutsfattarna eller företagsledarna som både äger och styr över nästan alla resurser i världen. Det gör klimatkrisen till ett av de mest kraftfulla uttrycken för ojämställdheten mellan könen i vår tid, och handlar till slut om allas vår överlevnad.

MÄN har därför under 2019 tagit fram samtalsmaterialet “Män i klimatkrisen” där vi undersöker hur fler män kan vara med och bidra i omställningen till en hållbar och jämställd värld. Samtalsmaterialet kommer att pilottestas under 2020 både i Sverige och internationellt (materialet översätts till engelska och ryska) och har tagits fram i nära samarbete mellan MÄN, Chalmers Tekniska Universitet och trädgården Under Tallarna i Järna https://undertallarna.se/man-under-tallarna/
Samarbetet har också inkluderat Karin Styrén, Pernilla Hagbert och Pella Thiel, samt Gustaf Sörnmo och Frida Ekerlund från organisationen Vardagens Civilkurage.

Praktiskt bygger samtalsmaterialet Män i klimatkrisen på övningar och instruktioner som prövats fram med fem grupper sedan våren 2018, och den teoretiska grunden kommer från Martin Hultman och Paul Pulés bok Ecological Masculinites.
Viktig inspiration till metodiken i materialet har även hämtats från Joanna Macy´s arbete med ”The work that reconnects” och boken ”Aktivt hopp”  som hon skrivit tillsammans med Chris Johnstone.

Vill du vara med och pilottesta samtalsmaterialet eller veta mer om projektet?
Maila projektledare Vidar Vetterfalk: vidar.vetterfalk@mfj.se

Om du är intresserad av ämnet manskulinitetsnormer, klimat och jämställdhet kan du även läsa mer här:
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/ar-kvinnor-mer-klimatsmarta/

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/29/climate-breakdown-is-increasing-violence-against-women

 

 

 

5e54068558f2f-kallelsersmtejpg

Kallelse till MÄN:s årsmöte 2020

Den 25-26 april är det dags för vårt årsmöte, då vi tillsammans bestämmer inriktningen för MÄN:s verksamhet. Årsmötet är MÄN:s högst beslutande organ. Vi fattar beslut om årets verksamhetsplan och vilken riktning organisationen ska ta under året. Vi väljer också…

Läs vidare

Broschyr till killar NY.indd

MÄN startar mottagning för unga killar som använder eller har använt sig av våld

MÄN har under många år arbetat våldspreventivt genom att ta fram kunskap och metoder för att förebygga män och killars våld i ett tidigt stadium. Stödchatten Killfrågor har hittills varit den enda verksamheten i MÄN:s regi som har erbjudit stödjande…

Läs vidare

Unknown

MÄNs projekt i Belarus tar nästa steg

Den planerade utvecklingen av MÄNs projekt Men in Belarus blir nu äntligen av! Efter nästan två års försening är nu vår partner Gender Perspectives del i projektet registrerat av belarusiska myndigheter och klart att köra igång. Efter fem års arbete…

Läs vidare

180816 – Annons volontär Killfrågor

Killfrågor söker chattvolontärer

Prata med unga killar om machokultur och psykisk ohälsa Vi söker fler volontärer av alla kön från 20 år och uppåt som vill chatta med killar två kvällar i månaden. Vi riktar oss särskilt till dig som har bearbetade erfarenheter…

Läs vidare

Men Engage

MenEngage Europas Sekretariat flyttas till MÄN

Strax innan jul beslutades att sekretariatet för MenEngage Europa kommer att placeras på MÄN under perioden 2020-2022. MenEngage Europa är en av sex regioner inom MenEngage Alliance, ett globalt nätverk som samlar över 700 organisationer som på olika sätt arbetar för att…

Läs vidare

82029482_830965384032875_8512978957128171520_o

Lansering av handbok i samarbete med JäMy och Unizon

Under februari kommer lanseringskonferenser för handboken "Inget att vänta på" anordnas runt om i landet, se hela programmet här Boken samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe. Den ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat…

Läs vidare

_DSC3302

MÄN deltar på Forum Jämställdhet i Jönköping 5-6 februari

På Forum Jämställdhet i Jönköping 5-6 februari deltar MÄN med monter och två programpunkter. Den 6 februari kl 13 medverkar MÄNs ordförande Alán Alí i ett brandtal om manlighet i förändring och kl 14.15 samma dag deltar Louise Nordquist, som är processledare inom MÄNs våldspreventiva arbete, i…

Läs vidare

_DSC9303

Har du fått medel för att jobba med att förebygga våld?

Vad kul att ni vill vara med i arbetet mot ett samhälle fritt från våld med hjälp av Machofabriken, Mentors in Violence Prevention (MVP) och Agera Tillsammans (AT)! Vi välkomnar regeringens och SKL:s satsning på det våldspreventiva arbetet i skolan…

Läs vidare

_DSC0168-2

Vi bjuder in alla män till samtal

Om internationella kvinnodagen är en dag då kvinnor går ut och kräver sina rättigheter, hoppas vi på organisationen MÄN att internationella mansdagen kan vara en dag då män reflekterar över sina privilegier och sina egna beteenden och erfarenheter. Vår undersökning…

Läs vidare

_DSC6445

Evenemang under En vecka fri från våld

Under En vecka fri från våld (25 nov - 1 dec) kommer MÄN och flera lokalgrupper inom MÄN att ordna evenemang över hela landet. Missa inte chansen att vara med och delta i kampen för ett liv fritt från våld.…

Läs vidare