Week of Visibility of Sexualised Exploitation – #StopSE

Under #StopSE-veckan, 31 maj–4 juni, ordnas en serie av webbinarier och paneldiskussioner med några av de främsta experterna inom sexualiserad exploatering. #StopSE-veckan samlar forskare, överlevare, kvinno- och tjejjoursrörelsen samt organisationer som arbetar med män och pojkar.

Sexualiserad exploatering är en komplex fråga som grundar sig i ojämställdhet och som underlättar och upprätthåller mäns våld mot kvinnor och flickor i vårt samhälle. Den så kallade sexindustrin har många olika ansikten: från prostitution till pornografi, från striptease till webbkameror, från sugar daddy-dating till OnlyFans och "sexbloggar". Sätten som kvinnor, flickor och andra utsatta grupper rekryteras och utnyttjas på i branschen blir allt fler.

De förödande ekonomiska konsekvenserna av pandemin har gjort det lättare att locka kvinnor, flickor och andra utsatta grupper till sexindustrin. Överlevares vittnesmål och rapporter från både civilsamhällesorganisationer och myndigheter visar samtidigt att mäns efterfrågan på kvinnors kroppar växer. På samma gång krymper utrymmet för de aktörer som tillhandahåller stöd och skydd för personer som utnyttjas i sexindustrin, vilka främst är kvinnor och flickor.

MÄN och Unizon har länge sett ett behov av att bredda det redan existerande samtalet om sexualiserat våld och SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, till att också inkludera samtal om sexualiserad exploatering av kvinnor, flickor och andra utsatta grupper. MÄN vill särskilt lyfta det ansvar vi har, som en del av en rörelse som vill engagera pojkar och män mot mäns våld, då vi ser sexualiserad exploatering som en del av mäns våld. 

Week of Visibility of Sexualised Exploitation, #StopSE är ett initiativ av fem medlemsorganisationer i nätverket MenEngage Global Alliance: MÄN (Sverige), Unizon (Sverige), Crisis Centre for Women in Sankt Petersburg (Ryssland), Men's Development Network (Irland) och Gender Violence Institute (Minnesota, USA). Tillsammans vill de lyfta frågor kopplade till sexualiserad exploatering, prata om dess orsaker och konsekvenser, diskutera mäns ansvar och engagemang i kampen mot sexualiserad exploatering (SE), dela erfarenheter och metoder kring både förebyggande insatser och stöd till överlevare. 

Missa inte denna chans att tillsammans med oss ta vårt gemensamma ansvar i kampen mot sexualiserat våld och exploatering! 

#StopSE-veckan
När:
31 maj–4 juni 2021.
Program: Här hittar du programmet för hela veckan.
Språk: Engelska, med undantag för två webbinarier på ryska (med tolkning till engelska).
Lyssna: Redan i april smygstartade vi #StopSE-veckan med ett webbinarium, tillsammans med ovan nämnda organisationer. Webbinariet finns här.


Foto: Sasha Freemind on Unsplash