8e-mars_devis_ren.png

IF Metall, Unizon och MÄN – tillsammans mot mäns våld mot kvinnor

MÄN och Unizon har sedan en tid tillbaka inlett ett samarbete med IF Metall för att utbilda deras medlemmar om mäns våld mot kvinnor. Samarbetet har resulterat i ett utbildningsmaterial som lyfter hur man kan samtala och agera på arbetsplatsen mot mäns våld mot kvinnor. 

– Vad arbetsplatser och kollegor gör för att stoppa mäns våld mot kvinnor spelar stor roll. Vi är glada att få vara med och utbilda IF Metalls medlemmar kring hur man kan ingripa och uppmärksamma våld, signalera att det inte är okej och ge stöd till ett förändrat beteende, säger Shahab Ahmadian, ordförande för organisationen MÄN.

För många utsatta kan arbetsplatsen vara den enda frizonen från våld och kränkningar och en plats där man kan ha normala sociala kontakter. Arbetsplatsen kan också vara ett sammanhang där man kan få hjälp och stöd. Alltför ofta saknas dock medvetenheten om hur vi kan hjälpa någon som är utsatt för våld.

– Här spelar arbetskamraterna en mycket viktig roll. Att våga ställa frågan om man misstänker att en arbetskamrat blir utsatt för våld, eller till och med är den som utsätter, kan vara första steget för att stoppa det. Vi som fackliga ledare, förtroendevalda och arbetskamrater har ett viktigt ansvar. Vi måste lära oss se tecknen och våga ställa frågor, för att på så vis aktivt kunna stötta, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I utbildningsmaterialet som tagits fram av MÄN och IF Metall finns information om hur man kan upptäcka att en arbetskamrat är utsatt för eller utövar våld – och vad man kan göra. Fokus ligger på att bryta tystnadskulturen och göra alla delaktiga i att kunna agera som aktiva åskådare. 

– Till en början kan det kännas ovant, man kanske kan börja med att inte skratta med när man hör sexistiska skämt. Med lite träning kommer man bli bekväm i att våga säga ifrån. Ett sätt att vara en aktiv åskådare är att stötta den som har blivit utsatt, men det viktigaste sättet för oss män att ta ansvar på handlar om att även våga bemöta den som utsätter. 

Det sa Shahab Ahmadian i webbsänt seminarium anordnat av IF Metall den 8:e mars. På seminariet deltog förutom representanter från IF Metall, även jämställdhetsministern Eva Nordmark, Olga Persson ordförande för Unizon och Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.

Nedan är ett utdrag ur materialet som tagits fram: 

Exempel på frågor att ställa till en kollega som du tror utövar våld mot sin partner: 

–  Jag märker att du ofta vill ha koll på vad din partner gör/var hen är/vilka hen umgås med – hur kommer det sig? 

–  Hur tror du att det får din partner att känna sig? 

–  Jag hörde hur du pratade om din partner, det lät som att du var _______ (t.ex. arg/besviken/inte hade så mycket gott att säga om hen). Vill du berätta mer? 

–  Utifrån det du berättar nu så verkar det som att du inte behandlar din partner på ett sätt som är särskilt schysst. Vad tänker du när jag säger så? 

–  Jag har också blivit svartsjuk eller arg på min partner, men det är aldrig okej att agera på känslorna på ett sätt som kontrollerar, skadar eller skrämmer partnern eller någon annan. Jag skulle gärna vilja prata mer med dig om det här – har du tid att prata senare lite mer enskilt? 

Ladda gärna ner hela materialet här och sätt upp checklistorna på din arbetsplats som ett stöd i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Se också MÄN:s utbildning för IF Metall! (kan ses fram till 31 mars).