IMG_2566.png
På gruppbilden, från vänster: Lena Wallquist, Head of International Programs, MÄN; Ilwad Elman, Elman Peace, Somalia; Petra Tötterman Andorff, Secretary General, Kvinna till Kvinna; Oleksandra Matviichuk, Center for Civil Liberties (CCL) Ukraine; Fartuun Adan, Elman Peace, Somalia

MÄN lyfter årets Right Livelihood-pristagare

I dag delas årets Right Livelihood Award ut, det så kallade ”alternativa nobelpriset”. Två av pristagarna mötte nyligen organisationerna MÄN och Kvinna till Kvinna för att dela med sig av sina erfarenheter kring arbetet med våldsutsatta och mänskliga rättigheter.

Jämställdhetsarbetet i världen går för närvarande bakåt. Situationen för kvinnorättsaktivister försämras stadigt i takt med att auktoritära och nationalistiska regimer är på frammarsch över hela världen. Till detta kommer pandemin som drabbat kvinnor och flickor hårdare, fler väpnade konflikter och den accelererande klimatkrisen. 

Den 28 november samarrangerade MÄN ett internt event tillsammans med Kvinna till Kvinna i samband med utdelningen av Right Livelihood Award. Två av årets pristagare – Center for Civil Liberties från Ukraina (som också är mottagare av Nobels fredspris i år!) och Elman Peace från Somalia, delade med sig av sina erfarenheter till de båda organisationerna.

Om pristagarna

  • Center for Civil Liberties – Ukrainas största människorättsorganisation som verkar för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Sedan krigsutbrottet har de arbetat med att belysa och dokumentera krigsförbrytelser mot den ukrainska befolkningen och för detta får de också Nobels fredspris 2022.

  • Elman Peace and Human Rights Center – Den somaliska organisationen Elman Peace arbetar för fred och mot könsbaserat våld i Somalia. De ger stöd till våldsutsatta, arbetar bland annat med rehabilitering av unga soldater och vill genom sitt community-baserade arbete med fokus på återintegrering och fredsbyggande adressera underliggande orsaker till extremism, konflikt och våld.

Utmanar normer för behandling av krigstrauma

Samtalet kretsade mycket kring hur vi kan arbeta med att förändra normer, kring könsroller, krig och våld:

Hur kan vi förändra normer? Många som vill se oss uppnå långsiktig förändring, ger oss bara kortsiktigt ekonomiskt stöd, och då går det ju inte. Det är ett långsiktigt arbete och vi vet att det går att förändra samhället. 
-- Ilwad Elman, Elman Peace, Somalia

Ett konkret exempel på hur Elman Peace arbetar är deras metod “Ocean Therapy”, som på många sätt utmanar normer kring hur man bearbetar krigstrauma: 

— Somalia har en av Afrikas längsta kuststräckor och vi funderade på hur vi kunde dra nytta av vågorna i vårt arbete. Havet är helt gratis. Det ledde fram till “Ocean Therapy”. Vi pratar ofta om PTSD, Posttraumatiskt stressymptom, men i Somalia finns inte något “P för Post”, inget “efteråt”. Våldet är närvarande hela tiden och många har svårt att prata om svårigheter de varit med om, och man behandlar ofta bara fysiska symptom. När man surfar tillsammans blir man jämlikar och vi använder havets vågor och surfen för att hjälpa samhällen som härjats av år av våld och lidande.

"Vi behöver mänsklig solidaritet"

I slutet av samtalet kom frågorna in på vad de personligen behöver nu för att kunna ta nästa steg, och inte ge upp?

Krig är ett lotteri. Något som blivit väldigt tydligt för mig är att vi verkligen inte har en internationell freds- och säkerhetspolitik som fungerar. Det är svårt att säga vad vi behöver just nu. Att överleva? Allt är så skört just nu. Vi har ingen värme, inget vatten, inget ljus och inget internet. Vi behöver mänsklig solidaritet.
-- Oleksandra Matviichuk, Center for Civil Liberties, Ukraina

Oleksandra delade också med sig av personliga ljusglimtar, som till exempel efter att hon hade varit med och utbildat och reformerat Polisen i Ukraina. Tidigare hade hon hållit sig undan så fort hon såg en polis, men log när hon berättade att hon nu fått höra en polis ropa, med värme i rösten: “Oleksandra, you where our teacher, remember?!”

Mötet kom till genom att Kvinna till Kvinna är en tidigare pristagare av Right Livelihood-priset (2002) och tillsammans med MÄN arbetar för att synliggöra aktivister som arbetar för kvinnors rättigheter.

Juryns motivering

Så här lyder prisnomineringarna:

  • Fartuun Adan och Ilwad Elman, Somalia, “för deras arbete för fred, demilitarisering och mänskliga rättigheter i Somalia där hot som terrorism och könsbaserat våld är ständigt närvarande.”

  • Oleksandra Matviichuk och Center for Civil Liberties (CCL), Ukraina, “för deras arbete med att bygga hållbara demokratiska institutioner i Ukraina och att skapa en väg för internationellt ansvarsutkrävande för krigsbrott.”

Läs mer om alla 2022 års pristagare här: https://rightlivelihood.org/sv/2022-announcement/