Bli medlem – hjälp till att stoppa våld innan det sker

Vi kämpar för en jämställd värld där inte en enda kille förväntas tåla våld eller använda våld mot andra. Delar du vår dröm? Bli medlem nu! Den ordinarie medlemsavgiften är nu nedsatt till 100 kronor.

valdsprevention2024.jpg

Varför minskar inte våldet?

Fredagen den 15 november anordnade MÄN årets våldspreventionskonferens, i år med temat "Varför minskar inte våldet?” Svaret som tonade fram under dagen var att det behövs mer samarbete mellan olika aktörer, fler strukturer för arbetet och fler samtal. Och, inte minst – arbetet måste prioriteras och ges mer resurser.

Frågan om varför mäns våld mot kvinnor inte minskar undersöktes under dagen genom föreläsningar, panelsamtal och brandtal. Ämnen som avhandlades var bland annat vårdnadshavares och föräldrars roll i att förebygga våld, kommunernas arbete och mäns engagemang för jämställdhet.

Konferensen hölls i en lokal vid Mariatorget i Stockholm, med drygt hundra deltagare på plats och lika många deltagare digitalt. MÄN:s förbundsordförande Shahab Ahmadian öppnade konferensen med att ge sitt svar på frågan om varför våldet inte minskar:

– Jag vet inte. Jag tror att det är viktigt att säga det ibland. Icke-vetandet kan vara en obekväm plats. Men sen kan vi komma till en plats där vi kan ta vara på våra misstag och se det som en möjlighet till lärande.

Politikersamtal med Annika Strandhäll och Jan Jönsson

Konferencier för dagen var Parisa Amiri, journalist och programledare. Hon modererade ett politikersamtal med Annika Strandhäll (S) och Jan Jönsson (L).

– Jag kan se att det tas fram handlingsprogram nationellt, men det är företrädarna i kommunerna som måste genomföra arbetet. Tycker kommunpolitikerna inte att det är viktigt så blir det heller inte genomfört, sa Jan Jönsson i samtalet.

Annika Strandhäll å sin sida lyfte vikten av att arbeta med frågan på högre nivå:

– Som minister har jag lärt mig att det verkligen spelar roll om man är överens på det nationella planet. Om man genom styrning och resurssättning till kommuner och regioner visar att det här är viktigt, då kan man få saker att hända.

Stora skillnader i hur kommunerna arbetar våldsförebyggande

Håkan Leifman, från Våldspreventivt center i Botkyrka, har forskat på kommunernas förutsättningar att jobba mot mäns våld mot kvinnor. Han berättade att viktiga framgångsfaktorer är att bygga långsiktiga strukturer, arbeta tvärsektoriellt och att hålla frågan levande genom hela styrkedjan. Det finns dock stora skillnader i hur mycket kommunerna arbetar med frågan.

– Antagligen prioriterar man frågorna olika i de olika kommunerna. Det traditionella brottsförebyggande arbetet är högre prioriterat i kommunerna än mäns våld mot kvinnor. De som jobbar med våld i nära relationer sitter också ofta ute i förvaltningen, medan de som jobbar brottsförebyggande sitter centralt i en strategisk position, sa Håkan Leifman.

Han avslutade med en uppmaning om att sträva mot att få ihop arbetet mot mäns våld mot kvinnor med det brottsförebyggande arbetet.

Hårdare tag kontraproduktivt

Rúna Baianstovu, lektor i socialt arbete vid Örebro universitet, föreläste om hedersrelaterat våld. Hon förklarade att hedersnormer i grunden handlar om att familje- eller gruppmedlemmar är beroende av varandra. När individens möjlighet att leva ett bra liv ökar och det materiella beroendet mellan familjemedlemmar minskar – då minskar också våldet.

– Arbetet mot hedersvåld idag är svartvitt, repressivt, exkluderande och straffande. Det bidrar till att öka människors utsatthet. Det är våld i sig, och stärker det hedersrelaterade våldet eftersom folk blir rädda och känner att det finns ingen som tar emot mig – det skapar inneslutning, konstaterade Rúna Baianstovu.

Föräldraarbete är hälsofrämjande

Anja Nordenfelt från Mamma United deltog i dagens panelsamtal om föräldrars och vårdnadshavares roll i att förebygga våld och framhöll vikten av att skapa sammanhang.

– Säger vi att socialtjänsten kommer på torsdag när vi ska ha träff i Fisksätra, då kommer inte en enda mamma. Men om vi säger att vi ska prata om föräldraskap och socialtjänsten sedan är där så kan vi jobba med att bygga förtroende. Mammorna får också ett sammanhang genom grupperna – många av dem lever i ofrivillig isolering, sa Anja Nordenfelt i panelsamtalet.

Jens Karberg från MÄN funderade över det problematiska i att arbetet med föräldrar ofta ramas in som ett brottsförebyggande arbete. Kajsa Lönn Rhodin från Länsstyrelsen i Stockholms län hakade på:

– Arbete med föräldrar är inte bara vålds- och brottsförebyggande utan även hälsofrämjande. Många av de problem vi ser i samhället idag har samma risk- och skyddsfaktorer. Jag försöker sälja in det som ett kommun-hack. Satsa på föräldrar så jobbar ni med alla de här delarna!

Alexandra Pascalidou höll brandtal

Som en av de avslutande programpunkterna höll Alexandra Pascalidou ett visionärt brandtal med en uppmaning om att ta berget till Mohammed. Eller snarare till Anders:

– Vi kanske ska ha nästa konferens på ett börsnoterat bolag där det finns mycket cash och alla heter Anders, och tvinga dem att lyssna på det här.