Bli en bättre vän

Statistik visar att män i högre utsträckning än kvinnor drabbas av ensamhet, särskilt medelålders män. Det finns olika teorier om varför, Statistiska centralbyrån (SCB) lyfter fram att män (i heterosexuella relationer) som separerar blir ensammare än kvinnor då barnen oftast bor hos mamman, att män försöker klara sig själva med sina känslor utan att erkänna ett behov av andra, samtidigt som de är sämre på att vårda sociala nätverk. Alla dessa anledningar kan kopplas till vanliga beteenden för hur killar och män bygger relationer.

En kväll med grabbgänget? Ta några öl, kanske göra någon aktivitet tillsammans eller prata om jobbet? I yngre ålder då "manlig vänskap" odlas för livet, saknas ofta viktiga element för att fördjupa och göra relationerna mer beständiga. Det blir lättare att prata på djupet med någon om man har övat. 

Här kommer några tips för att utveckla relationerna:

Inte bara aktiviteter

Män har en tendens att gärna vilja umgås med att göra eller se på saker: sport, spel, tävlingar, kultur eller annat. Det är kul och såklart inget man ska lägga av med, men se om ni kan klara en kväll helt utan det. Vad uppstår då? Blir det obekvämt? Eller kommer det fram nya saker?

Träffas en och en

Killar träffas ofta i gäng, vilket kan leda till att de får en speciell roll i gruppen och glider in i mer ytliga samtal. Kanske är man den roliga, kunniga eller blyga killen – och fastnar i det. Det kan vara lättare att bli mer personlig när man har möjlighet att träffas en och en.  Det kan också kännas som att det är mindre "på spel", om man öppnar sig för att prata om mer personliga saker.

Våga öppna dig

Genom att prata om sånt som verkligen betyder något, öppnas det också upp för att andra pratar om sig själva på ett närmare sätt. Det finns alltid en möjlighet att vara den som vågar börja. Var exemplet! – det ger respekt både inför dig själv och andra. 

Lyssna

En god vän lyssnar minst lika mycket som hen pratar. Var intresserad! Och såklart är det viktigt för förtroendet att personliga saker inte kommenteras på ett sätt som skapar osäkerhet eller förlöjligar. Att lyssna och att lita på varandra går hand i hand.

Testa en kväll utan alkohol

Män dricker betydligt mer än kvinnor och ofta kan det kännas som ett krav att göra när man umgås. Om det blir det enda sättet att kunna prata med varandra finns en risk att alkoholintaget står i vägen för att öppna sig, eller att viktigt som sagts glöms bort eller bortförklaras dagen efter. Testa att ses en kväll utan alkohol och se vad som händer!

Ta tid 

Att odla varaktiga relationer handlar också om att göra sig tillgänglig och öppen för att träffas. Är man alltid upptagen med annat – eller behandlar vänskapen som något pliktskyldigt – blir det ju svårt att komma varandra inpå livet. Se till att du själv också bjuder in och tar initiativ ibland.

Gå med i en av våra samtalsgrupper!

Killar och män behöver öva på att prata och öppna sig. MÄN hjälper till att organisera samtalsgrupper med flera olika teman. Läs mer och starta en samtalsgrupp här!