Jämställt sex

Många män lär sig att de ska vara handlingskraftiga, prestationsinriktade och känslomässigt avstängda, även när det kommer till sex och relationer. Detta kan leda till missförstånd, bristande samtycke och ett sämre sexliv. Men hur gör man egentligen, inte bara för att undvika att gå över gränsen, utan för att ha jämställt sex som utmanar idéer om hur en "riktig man" ska göra i sängen?

Närvaro

Att vara närvarande, känna in en sexpartners lust och vilja och samtidigt uttrycka vad man själv vill är ett grundläggande recept för att ha mer jämställt sex. Det har ingenting att göra med att begränsa sexuella rollspel, eller att göra sex tråkigt. Men att bryta stereotypa mönster för sex kan vara uppiggande och faktiskt göra att alla inblandade får bättre sex. En viktig del av det är för män att gå ifrån en känslomässig avstängdhet och öva på att både prata med och lyssna på sin sexpartner. 

  1. Prata med varandra. Om ni har pratat om hur ni gillar att ha sex är det mer troligt att ni kommer närmre varandra och har sex “tillsammans” istället för att var och en har sina idéer om hur det ska vara. Det minskar också risken att ni går över varandras gränser.

  2. Pröva att dela på initiativen. Se det som en dans av givande och tagande. Män behöver inte vara aktiva hela tiden. Om du inte tar på dig automatiskt att vara den som styr, så lämnar du också plats för initiativ.

  3. Våga ta det långsamt. Då hinner ni lättare känna in varandras vilja och minskar risken för missförstånd eller att gå för fort fram. 

Prestation?

Känner du förväntan på att hålla ut länge under samlag, alltid "vara redo", att vara en kille som ligger med många, eller vara den som kan bra tekniker för att lyckas ge någon en orgasm? Många män känner prestationsångest, vilket också kan vara en bidragande orsak till problem i sängen. Det kan flytta fokus från njutning och att känna in varandra och sig själv – men också vara orsak till erektionsproblem och bristande lust. Nästa gång du står inför en sexuell situation tänk på detta: 

  1. Försök att se mindre på sex som något tekniskt som ska leda till ett resultat – det får ofta motsatt effekt. Dessutom är det svårt att njuta av stunden. 

  2. Är det bara du som får orgasm? Ofta är män fasta i en idé om att penetrationssex är det enda "riktiga" sexet. Om du har sex med kvinnor kan det vara bra att veta att det vanligaste sättet att komma är genom klitorisstimulans och inte penetration. Testa vid något tillfälle att ha sex helt utan penetration. Se var kreativiteten tar er! Det finns många tips om hur man kan ha sex på andra sätt på RFSU:s hemsida eller Umo.se.

  3. Jagar du partnerns orgasm? Njutning handlar ofta om att kunna slappna av tillsammans och att tvunget vilja att någon ska få orgasm kan vara en del av problemet. Det kan också höra ihop med idén av att "en riktig man" ska vara en bra älskare, vilket kan göra det hela till en ego-prestation istället för att man tänker på den andres lust.