Porr och samtycke i praktiken

I mainstreamporr saknas ofta ett entusiastiskt eller aktivt inhämtande av samtycke. Därför är det viktigt att diskutera porr förhållande till samtycke i praktiken, i verkliga livet. Här är förslag på hur du kan sätta igång samtal om det.

  • "Samtycke handlar om att de som är med i situationen verkligen vill. Hur kan man med säkerhet veta att det finns samtycke i porr?"  

  • "Förutsättningen i porr handlar ofta om att de som är med får betalt, eller är där för att de helt enkelt måste av olika anledningar. Hur tänker du kring det kopplat till samtycke? Går det att betala för samtycke?"  

  • "Hur vet vi att de som är med i videorna fortsätter samtycka så länge som videon finns och sprids online?"  

  • "Alla gillar olika typer av sex och så länge det finns ömsesidigt samtycke från alla parter som deltar får man göra som man vill. Men det som gör det lite mer komplicerat är just porren som är med och skapar förväntningar på hur man kan ha sex. Porren kan skildra handlingar som man kanske inte alls vill ställa upp på. Vad tänker du om det? Hur tror du det kan få unga att må?" Följdfråga om ungdomen kommit i kontakt med porr: "Hur får det dig att må?" 

  • "Porren kan bidra till att man tror att det är såhär sex ska gå till. Det kan till exempel handla om att testa saker som man själv eller andra inte är beredda att ställa upp på. Hur kan man kolla av att den man är med vill testa samma saker som en själv?"