Samtycke och nakenbilder

Att skicka och/eller ta emot nudes (avklädda bilder/nakenbilder) är vanligt och något som många barn och unga har erfarenheter av och kan därför vara en konkret ingång i att prata om samtycke på internet.  

Det kan låta ungefär så här:

  • "Jag har lite dålig koll på det här med nudes och sånt, men har hört att det är ganska vanligt. Vill du berätta om vad det är? Hur ser det ut bland unga, är det något du känner igen?" 

  • "Vad kan det finnas för plus och minus med att skicka/ta emot nudes?"  

  • "Hur vet man om någon vill ha en nude?" 

  • "Vad är exposekonton* och hur funkar de?"  

  • "Hur gör man ifall man ser att en nude sprids på någon på till exempel ett exposekonto?"  

*Ett exposekonto är ett konto på sociala medier, till exempel på Snapchat, där det utan samtycke läggs ut privata och/eller kränkande bilder på enskilda personer. Det finns verksamheter som är specialiserar sig på sexualiserat våld online. Se till exempel Ecpat för mer information och stöd.

Många unga har inte koll på att det är olagligt att ha eller sprida nakenbilder på någon som är under 18 år.

Trots att det är vanligt med nudes, är det många unga som inte har koll på att det är olagligt att ha eller sprida nakenbilder på någon som är under 18 år. Det kan vara fint att lyfta in i samtalet, om det passar.

Det kan även vara bra att uppmana barnet eller ungdomen att komma till dig ifall det skulle vara så att hens bilder sprids utan samtycke. Det kan låta ungefär så här:  

  • "Det är viktigt att veta att ingen får ha eller sprida nakenbilder på dig om du är under 18 år, även om du har sagt att det är okej eller skickat med samtycke."  

  • "Om du någon gång har skickat en nude och den sprids eller om det blir tokigt på något vis så vill jag att du kommer och pratar med mig."