Samtyckeslagen

I Sverige har vi sedan 2018 en samtyckeslag. Läs om den här. Att prata utifrån den kan vara ett sätt att lyfta ämnet samtycke.

Så här skulle det kunna låta:

  • "Jag har själv lite dålig koll på den här samtyckeslagen som vi har nu. Det jag vet är att det handlar om att säkerställa att den eller de man har sex med faktiskt vill, men jag är osäker på hur den funkar i praktiken. Jag tycker det är viktigt att vi har koll på den. Vet du hur den fungerar? Ska vi kolla upp det tillsammans?"

  • Gå in på frivilligtsex.se och gör testet ”Okej eller inte okej” eller surfa runt på hemsidan för att läsa mer om samtyckeslagen.

Allt annat än ett ja är ett nej.

Du kan också läsa upp sammanfattningen nedan av samtyckeslagen och utgå från den i samtalet.

  • "Vi har en lag som heter samtyckeslagen som jag tycker det vore fint att prata med dig om. Jag läser upp den så kan vi väl prata om vad vi tänker att den faktiskt innebär?"

”Sverige har sedan juli 2018 en ny sexualbrottslagstiftning som ofta kallas samtyckeslagen. Den nya lagstiftningen bygger på frivillighet. Sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt. Frivilligt sex betyder att en person aktivt behöver uttrycka ett ja till en sexuell handling med ord eller kroppsspråk. Den som vill ha sex måste alltså ta reda på om den andra verkligen vill vara med, till exempel genom att fråga personen.”

  • "En tolkning av lagen skulle kunna vara att det som tidigare gick att sammanfatta som ”Ett nej är ett nej” nu snarare är ”Allt annat än ett ja är ett nej”. Vad tänker du att skillnaden är?"

Möjliga följdfrågor:

  • Vad tänker du att lagen medför för ansvar i en intim/sexuell situation?

  • Hur kan man uttrycka ja i kroppsspråk?

  • Hur går det att veta att det finns en ömsesidig bra känsla – hur märks det i sådana fall?