Samtycke
I media hör vi ofta om hur killar och män har svårt med gränsdragningar när det kommer till sex. Statistiken talar också sitt tydliga språk – nästan samtliga som döms eller misstänks för sexualbrott av olika grad är killar och män. Men vad betyder egentligen samtycke och ömsesidighet vid sex?
Nya samtyckeslagen som infördes 2018 säger att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Samtycke handlar om ett ansvar i att vara uppmärksam på om den eller de som deltar i en sexuell situation med dig, vill ha sex. Detta gäller även om någon först vill ha sex, men sen ångrar sig, eller kanske vill ha sex på ett sätt men inte ett annat. Ömsesidighet handlar om att det ska kännas bra för de som har sex både innan, under och efteråt. Är du det minsta osäker på om en person vill ha sex med dig ska du stanna upp och försäkra dig om att personen vill innan ni fortsätter.
Ofta är det uppenbart vad någon vill eller inte, men för att veta säkert handlar det om att lyssna in personen på flera plan samtidigt; vad som sägs, kroppsspråk och andra signaler. Samtycke och ömsesidighet handlar med andra ord om inställningen att vara uppmärksam och inkännande som regel, och inte “köra på tills man får ett nej”, eller att något inte känns ok. Man kan helt enkelt säga att allt utom ett ja, är ett nej.
Ha aldrig sex med någon som är väldigt still och passiv, verkar vara rädd, ha ont, som har somnat eller är mycket full eller påverkad. Det är våldtäkt.
Samtyckestips!
Känn in dig själv. Är det en bra känsla i magen? Känns situationen ömsesidig? Tror du att du skulle ångra dig efteråt om ni fortsätter?
Testa att komma överens innan. Om ni har pratat om hur ni gillar att ha sex är det mindre risk att ni går över varandras gränser.
Var uppmärksam. Om en sexpartner exempelvis drar sig undan, verkar tappa närvaron, röra sig mindre, vara mindre engagerad så kan det vara signaler om att personen inte längre vill. Man kan vara kåt i början, men tappa lusten under tiden, förvänta dig inte att upphetsningen följer din egen kurva.
Dela på ansvaret om preventivmedel – försök inte att övertala någon om att ni inte ska använda kondom eller annat preventivmedel.
Lär dig hantera att bli avvisad. Det kan vara en svår känsla att ha lust när den andra inte har det, men genom att ha en plan för det är det lättare att undvika att visa sin besvikelse. Är ni i en fast relation kan det vara bra idé att söka rådgivning.
Pusha inte, varken dig själv eller en partner, att ha sex. Om du känner att du börjar tjata om sex är det en varningssignal om att något inte står rätt till. Det ger inte heller särskilt mycket självrespekt. Då är det bättre att stanna upp och prata om varför ni gör som ni gör.
Efter #metoo och den nya lagen har många killar och män pratat om detta och reflekterat över sin egen roll i MÄN:s samtalsgrupper. Vill du diskutera manlighet och sex med andra killar och män? Gå med i eller starta en samtalsgrupp hos MÄN.