Kulturtips

Kultur i olika former kan fungera som utgångspunkt för diskussion. Kultur kan också ge intressanta perspektiv, som hjälper oss att vrida och vända på saker för att bättre förstå oss själva och världen.

Därför tipsar vi om poddar, tv-serier, filmer och böcker som på olika sätt handlar om det vi på MÄN arbetar med och intresserar oss för: jämställdhet, att stoppa våld, maskulinitetsnormer och normkritik, antirasism, sex, samtycke och relationer samt intersektionella perspektiv.

Tv-serier

Björnstad (HBO)
TV-serien Björnstad, baserad på en bok av Fredrik Backman, berättar historien om ett sexuellt övergrepp i en småstad i norra Sverige. Serien berör ämnen som manlighetsnormer, relationer, sexuellt våld och vänskap. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar sexuellt våld.

Dear white people (Netflix)
En dramaserie om rasism och andra former av diskriminering som en grupp svarta studenter möter på en till stor del vit Ivy League-högskola. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar våld, grov rasism, sexism och grovt språk.

I May Destroy You (HBO)
Dramaserie vars handling kretsar kring sexuella övergrepp, dejtning, vänskap och sex. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar sexuellt våld och övergrepp.

Insecure (HBO)
En komediserie av Issa Rae om rasism, relationer och att bli vuxen. Serien följer bästa vännerna Issa och Molly när de försöker balansera sina yrkesliv och privatliv i Los Angeles, samtidigt som de hanterar de utmaningar som möter två svarta kvinnor som trotsar fördomar.

Normala Människor (SVTPlay)
Serien bygger på boken med samma namn, och handlar om kärlek, klass, makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar våld, sexuellt våld och övergrepp.

Unbelievable (Netflix)
En tonåring anklagas för att ljuga om att ha blivit våldtagen, men två detektiver följer spåren till sanningen. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar sexuellt våld och övergrepp.


Foto: Normala Människor/SVT

Böcker

Feministisk teori: Från marginal till centrum – bell hooks (översatt till svenska 2021) 
Denna text av den nyligen bortgångna feministikonen bell hooks gavs ut på svenska i somras och går att beställa från Lil'Lit Förlag. 

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män
– Ida Östensson och Thor Rutgersson (2018)
En bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego, sex och vänskap. 

Bli snäll igen
– Geir Gulliksen (2020)
En roman om könsroller, sexualitet, heteronormen och kärleksrelationer.

Med uppenbar känsla för stil – Stephan Mendel-Enk (2004)
En reportagebok om manlighet, våld och maskulint kodade miljöer.

Mansboken – från en kille till en annan – Atilla Yoldas (2019)
Journalisten och styrelseledamoten i MÄN:s förbundsstyrelse Atilla Yoldas utforskar kulten kring machomannen och de myter som omger mansrollen. Boken behandlar kroppshets, pubertet, sexualitet, känslor och psykisk ohälsa.

Männen i mitt liv – Sofia Rönnow Pessah (2020)
En bok om relationer, sex i gråzonen, samtycke, sexmissbruk och hur det är att växa upp som ung kvinna. 

Normala Människor – Sally Rooney (2019)
Marianne och Connell växer upp i samma småstad men med olika klassbakgrunder. Utifrån deras relation tar denna roman upp frågor om kärlek, klass, makt och hur en person kan förändra en annan människas liv. Romanen har också filmatiserats.

Samtal med vänner – Sally Rooney (2017)
Sally Rooneys debutroman Samtal med vänner är en samtida roman om avundsjuka, klass, sex, politik och vänskap.

Slumpens barn
 – Amat Levin (2020)
Boken är ett porträtt av en diaspora bestående av många olika röster, åsikter och erfarenheter. Det är också en personlig berättelse om viljan att reparera familje­band och vad det innebär att föra ett arv vidare.

Poddar

Mannen Myten (avsnittet PappaMannen)
En podd som producerades under det avslutade projektet Mannen Myten. I avsnittet som heter PappaMannen träffar vi bland andra MÄN-medarbetare Mats Berggren och medlemmen Jocke Kellokumpu. Lyssna här!

Power Meeting Podcast
Jonathan Rollins, Peter Smith och Amat Levin pratar om terapi, rasism, relationer, populärkultur och hur man motverkar machokultur. Lyssna här!

Raseriet
Kusinerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby avverkar ämnen som är kopplade till populärkultur, feminism, rasism, och relationer. Lyssna här!

Vafan Mannen 
Marco Vega, MÄN Malmö/Lund, och sexualupplysare, samtalar i sin podd med andra män om de olika roller vi  tar som män, och de roller vi får under våra liv. Lyssna här!

Radio och tv-program

Hur är Hampus i sängen? (SVT Edit)
En kortdokumentär där artisten Hampus Nessvold utforskar hur porr, könsroller och prestationskrav har påverkat hans sexualitet och känsloliv.

Känsligt läge – med Uje Brandelius (Sveriges Radio P1)
Den här upplagan av Känsligt läge, med Uje Brandelius som programledare, handlar om att känna sig dålig och inkompetent på olika saker. Varje avsnitt kretsar kring ett specifikt ämne: sex, föräldraskap, vänskap, humor, jobbet och partnerskap.

Pappa Mos (SVTPlay)
En dokumentärserie om att bli pappa, med bland andra Johannes Anyuru, Simon Sköld, Sebastian Stakset och Erik Berg.

Sällskapet (SVTPlay)
En animerad satir baserad på intervjuer med personer ur normens och privilegiernas epicentrum. Vilka är de? Vad vill de? Och finns det fler känslor än hungrig, arg, trött och kåt? Åtta vita män möts vid lägerelden, i baren och på badhuset. 

Filmer

Boyhood (2014)
Vi följer Masons liv från tidig barndom till universitet. En film om att växa upp.

Boys don't cry (1999)
Brandon Teena är en ung man som navigerar kärlek, liv och att vara transgender på landsbygden i Nebraska. Triggervarning! Innehåller scener som gestaltar våld.

Brokeback Mountain (2005)
Filmen skildrar en romantisk och sexuell relation mellan två män i västra USA mellan 1963 och 1983. Berör teman som maskulinitet, homofobi och könsroller.

Get Out (2017)
När Chris besöker föräldrarna till sin flickvän tror han till en början att de har svårt att acceptera att han är svart, men märker sedan att anledningen är värre än han nånsin kunnat tro. Triggervarning! Grov rasism och psykologisk skräck.

Moonlight (2016)
En film om rasism, våld, maskulinitet, om att växa upp som svart man i USA och komma ut som homosexuell.

Tough guise 2 (2013)
En uppdatering av den hyllade Tough Guise. Anti-våldsutbildaren och kulturteoretikern Jackson Katz argumenterar att den pågående epidemin av mäns våld i Amerika är rotad i vår oförmåga som samhälle att gå bortom förlegade mänskliga ideal. Triggervarning! Det finns en 52-minutersversion som innehåller våld, sexuellt innehåll och starkt språk samt en "ren" version på 46 minuter.

Se till att återkomma till den här sidan, vi kommer att fylla på med fler tips. Saknar du något tips kan du mejla oss på info@mfj.se.