Praktikant till regionalt partnerskapsprogram i Östeuropa och södra Kaukasus

HÖSTTERMINEN 2024

MÄN:s internationella verksamhet kännetecknas av nära samarbete med internationella partners för att säkra en delad värdegrund och att bidra till att flytta fram positioner och kvalitet i jämställdhetsfrämjande arbete med män. Vår internationella verksamhet omfattar såväl långsiktiga samarbetsprojekt som kortare samarbeten och uppdrag för svenska och internationella organisationer, myndigheter och ambassader, påverkansarbete samt ett aktivt internationellt nätverkande. 

Om praktikplatsen 

MÄN genomför ett femårigt program (2023–2027) i Östeuropa och södra Kaukasus med fokus på att stötta organisationer från Georgien, Armenien, Moldavien och Belarus att starta upp och utveckla arbete med män/killar i sina respektive sammanhang. Programmet syftar till att etablera en regional plattform för utbyte och lärande, metod- och kunskapsutveckling, samt att erbjuda mentorskap och stöd till partnerorganisationerna.  

Som praktikant kommer du att jobba nära de två projektledarna, men också bidra till andra aktiviteter och arbetsuppgifter inom MÄN:s internationella team. Du kommer också att få chans att delta i organisationens samtal kring maskulinitetsnormer, jämställdhet, intersektionalitet och våldsförebyggande.  

Arbetsuppgifter

Tillsammans med MÄN:s två projektledare– och i samarbete med partnerorganisationerna i regionen – kommer du bland annat ha möjlighet att:  

 • Bidra till att planera och genomföra digitala och fysiska möten inom den regionala plattformen för erfarenhetsutbyte och metodutveckling 

 • Bidra till koordineringen av ett regionalt forskningsprojekt på temat maskulinitet 

 • Bidra till en kartläggning av relevanta samarbetspartners bland moldaviska civilsamhällsorganisationer 

 • Bidra till MÄN:s externa (svenska och engelskspråkiga) kommunikation om REDEFINE-programmet 

 • Delta i projektledarnas interna och externa möten samt möten med MÄN:s internationella team och kansli.  

Kvalifikationer för praktikplatsen

 • En feministisk och antirasistisk värdegrund, samt att du kan stå bakom MÄN:s idéplattform 

 • Intresse och erfarenhet av att arbeta med/studera jämställdhetsfrågor och/eller internationellt samarbete i sociala rättvisefrågor 

 • Förmåga att arbeta självständigt såväl som i team 

 • God förmåga att uttrycka dig på engelska, i tal och i skrift.

Meriterande för praktikplatsen

 • Erfarenheter av internationellt arbete, och särskilt i Östeuropa/Södra Kaukasus 

 • Erfarenheter av att koordinera projekt eller arrangera digitala och fysiska möten, events eller liknande 

 • Erfarenhet av ideellt engagemang eller aktivism i sociala rättvisefrågor 

 • Kunskap om intersektionella perspektiv och/eller levd erfarenhet av att utsättas för marginalisering och förtyck. 

Personliga egenskaper 

Vi välkomnar sökande av alla kön. Vi söker dig som är kommunikativ och gillar att samarbeta med andra samt har en vilja till lyssnande och självreflektion. För praktikplatsen bör du vara ansvarstagande och tycka om att växla mellan olikartade arbetsuppgifter. Du behöver vara noggrann och bra på att planera och strukturera arbetet. Vi hoppas du vill vara med och skapa förutsättningar för ett spännande och angeläget förändringsarbete inom området genus, våld och maskulinitet. 

Praktiskt

Praktiken är oavlönad och vi ser därför gärna att den ingår i en studiemedelsberättigad utbildning eller är en arbetspraktik genom Arbetsförmedlingen. Praktiken är placerad på MÄN:s kansli i Hammarby Sjöstad i Stockholm, och är på heltid (37,5 h/vecka) under perioden 1/9-20/12 2024, om inte annan överenskommelse görs (perioden kan anpassas efter behov/skolgång). 

Sök praktikplatsen genom att klicka på länken nedan. Du kommer få svara på urvalsfrågor som bedöms tillsammans med ditt CV.

Eventuella frågor besvaras av projektledare Maria Ristinmaa: maria.ristinmaa@mfj.se  

Välkommen med din ansökan senast den 15 april!  

Om MÄN 

MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. På vårt kansli i Stockholm arbetar ca 40 personer - med olika kön och bakgrund - i nationella och internationella verksamheter och projekt.