Utbildning för processledare inom våldsprevention
MÄN har under det senaste decenniet flyttat fram positionerna för det våldspreventiva arbetet i Sverige tillsammans med kommuner och regioner runtom i landet. Nu har vi samlat vår kunskap i Processledarutbildningen! Den riktar sig till kommuner som vill komma i gång med ett effektivt, långsiktigt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete.
Att arbeta med våldsprevention är en del i att bygga ett motståndskraftigt, jämställt och inkluderande samhälle, fritt från våld. Därför är det ett viktigt hållbarhetsarbete i kommunen.
Vill ni börja arbetet redan idag? Mejla oss på utbildning@mfj.se!
MÄN:s Processledarutbildning är resultatet av MÄN:s metodutveckling, kartläggning och teoretiska fördjupning, såväl som vår erfarenhet av praktisk handledning, samverkan och utbildning inom våldsprevention. Processledarutbildningen ger er verktyg för att
få till ett brett, kommunövergripande förebyggande arbete
öka kunskapen om våld i kommunen
skapa tydliga rutiner för att kartlägga våldet på ett systematiskt och strukturerat sätt
bygga nätverk mellan olika aktörer och nyckelpersoner på både kommunal, regional och nationell nivå.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till personer som tillsammans med andra ska leda eller driva ett våldsförebyggande och jämställdhetsfrämjande förändringsarbete. Vi rekommenderar 4–6 deltagare per kommun. I första hand riktar utbildningen sig till kommuner som är i startgroparna eller har kommit en bit på vägen i att utveckla sitt arbete.
Upplägg
Utbildningen omfattar totalt åtta dagar under ett år, fördelat på fyra träffar. Utbildningen är processbaserad och bygger på aktivt deltagande. Vi varvar föreläsningar med övningar, självreflektion, färdighetsträning, erfarenhetsutbyten och grupparbete utifrån den egna kommunens verksamheter.
Utbildningen är uppbyggd kring de fem steg för förändring som presenteras i handboken Inget att vänta på, som tagits fram av MUCF, MÄN och Unizon. De fem stegen är följande:
initiera samverkan
beskriv våld som problem
identifiera förändringsfaktorer
utveckla insatser
implementera, följ upp och sprid.
Vi har även lagt in steg 0: kartläggning av kommunens nuläge och förankring.
Utbildningen fokuserar dels på hur man kan jobba operativt, till exempel i skolan, på familjecentraler och i andra verksamheter, dels hur man kan jobba strategiskt, till exempel med kommunövergripande styrdokument, policyer och handlingsplaner. Utbildningen utgår ifrån risk- och skyddsfaktorer och vad som skapar förändring.
MÄN:s våldspreventiva nätverk
När ni går Processledarutbildningen får ni tillgång till MÄN:s våldspreventiva nätverk, där det ingår både kommuner som precis påbörjat sitt arbete och kommuner som kommit långt. På så sätt kan man lära av varandra och tillsammans jobba mer effektivt. Det nationella nätverket samlar runt 60 kommuner, men också regioner, länsstyrelser, statliga myndigheter och Sveriges kommuner och regioner.