MVP Skola

MVP Skola är en lektionsserie för skolan, med målet att stoppa och förebygga mäns och killars våld. MVP Skola bygger på tre grundkomponenter: Att skapa en gemensam förståelse av vad våld är, att se att kön spelar roll i hur våldet tar sig uttryck och påverkar och att göra oss alla till aktiva åskådare.

I MVP Skola lär elever och lärare sig att ta ansvar för varandra och säga ifrån om de ser eller hör våld och kränkningar. Vi på MÄN har under många år anpassat och utvecklat MVP för en svensk kontext och är ledande i Sverige i utvecklingen av metoden. I Sverige arbetar MÄN nu med att utbilda, handleda och stötta skolor som vill börja arbeta med programmet.

MVP Skola bygger på ett antal tematiska lektioner anpassade för elever på mellanstadiet (åk 4-6), högstadiet (åk 7-9) och gymnasiet. Kärnan i programmet är att jobba med scenarion för att tillsammans reflektera kring hur vi på olika sätt kan agera mot våld i vår vardag. Inget ingripande är för litet – och vi kan alla göra något före, under och efter att våld sker. 

MVP (Mentors in Violence Prevention) är ett effektutvärderat program för att förebygga våld bland barn och unga. Programmet grundades i USA 1993 av pedagogen, författaren och dokumentärfilmaren Jackson Katz. Programmet var bland de första att använda en så kallad åskådaransats i arbetet med att förebygga mäns våld. I USA och Skottland används programmet framgångsrikt inom skolor, idrottsförbund och militären.

Vill du komma igång med MVP Skola?

Kontakta oss gärna om MVP Skola på: utbildning@mfj.se.

Dessa kommuner jobbar redan med MVP Skola:

Arboga kommun

Borgholms kommun

Eskilstuna kommun

Fagersta kommun

Gotland

Gävle kommun

Göteborgs stad

Habo kommun

Halmstads kommun

Helsingborg

Håbo kommun

Högsby kommun

Höörs kommun

Järfälla

Jönköpings kommun 

Kalmar kommun

Kalmarsunds gymnasieförbund

Karlskrona

Lessebo kommun

Lindesbergs kommun

Lycksele kommun
Mora kommun

Norrtälje kommun

Norsjö kommun

Nykvarn kommun

Nyköpings kommun

Nässjö kommun

Olofsströms kommun

Perstorps kommun

Ronneby

Sigtuna kommun

Skellefteå

Sorsele kommun

Stenungsunds kommun

Stockholms stad

Söderhamns kommun

Södertälje kommun

Upplands Väsby kommun

Vilhelmina kommun

Västerås

Växjö kommun

Åsele kommun

Öckerö kommun

Örebro kommun

Europeiska unionens flagga

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.