MÄN i isolering

Isolering kan ta sig många olika uttryck. Det kan handla om socialt utanförskap, ekonomisk utsatthet, språkbarriärer eller ett avstängt känsloliv. Destruktiva maskulinitetsnormer gör att många män lever ensamma och har svårt att bryta isoleringen.

Därför har vi startat MÄN i isolering, en videopodd där vår medarbetare Shahab Ahmadian varje vecka intervjuar olika personer om deras förhållande till isolering och ensamhet.

Avsnitt 7 - Nathan Hamelberg

Det sjunde avsnittet av podcasten MÄN i isolering är ett specialavsnitt där vi fördjupar oss i rasism, rasistiskt våld och maskulinitetsnormer, med anledning av Black Lives Matter-protesterna i USA och runt om i världen. Clara Lee Lundberg pratar med MÄN-aktivisten Nathan Hamelberg om rasstereotyper, våldsideal och det koloniala arvet inom USA:s poliskår.

Avsnitt 6 - Sofie Kindahl

Det sjätte avsnittet av podcasten MÄN i isolering är ett specialavsnitt där vi fördjupar oss i Våldspyramiden, som är en modell vi på MÄN använder oss av när vi utbildar om våld och våldsprevention. Shahab Ahmadian pratar med Sofie Kindahl, tidigare medarbetare på MÄN, och får svar på frågor om olika typer av våld, åskådarperspektivet, det egna ansvaret, och om hur synen på våld har förändrats över tid.

Avsnitt 5 – Danny Lam

I femte avsnittet av podcasten MÄN i isolering möter vi Danny Lam. Med honom pratar vi om rasistiska ramsor för barn, frånvarande pappor och tv-spel som lindrar under isoleringen.

Avsnitt 4 - Tanvir Mansur

I fjärde avsnittet av podcasten MÄN i isolering möter vi frilansjournalisten och producenten Tanvir Mansur. Med honom pratar vi om att vara självmedveten, avsaknad av manliga förebilder, och om hur man lär sig att knyta en slips med hjälp av en nedladdad video från nätet.

Avsnitt 3 - Daniel Riazat

I tredje avsnittet av podcasten MÄN i isolering möter vi Daniel Riazat som är riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Med honom pratar vi om att vända på dygnet under karantänen, vägra skaka hand med sverigedemokrater, och att sakna att träffa sina vänner över en god middag på restaurang.

Avsnitt 2 - Vejde Gustafsson

I andra avsnittet möter vi Vejde Gustavsson som är grafisk formgivare och aktiv medlem i MÄN Stockholm. Med honom pratar vi om isoleringen som comfort zone, att stänga av känslor, längtan efter närhet, och rädslan för att dö utan att få hålla en annan människa i handen.

Avsnitt 1 - Arash Dehvari

I första avsnittet möter vi journalisten Arash Dehvari, producenten bakom hiphop-podcasten Ni e med oss, och pratar med honom om att gråta inför sitt barn, att vara isolerad i Sverige under corona-pandemin, och att våga säga ifrån.

Vi pratar också om språklig isolering i form av så kallad ”whitevoice”, ett slags fenomen där människor som rasifieras antar en ”vit" personlighet för att kunna smälta in i sammanhang där vithetsnormen råder.

MÄN i isolering görs under projektet Mannen Myten och finansieras av Allmänna Arvsfonden.