Screenshot-2022-05-29-at-11.09.32-copy-1653816006.jpg
Foto: Janne Danielsson / SVT, Thron Ullberg / Alexandra Pascalidou

Tack till alla världens mammor på Mors dag

"Ge mammorna makten och möjligheten att göra skillnad. Låt deras röster eka i maktens korridorer." I dag på Mors dag hyllar författaren och journalisten Alexandra Pascalidou alla världens mammor i en krönika för MÄN.

De senaste sju åren har jag försökt ge röst åt förortens och arbetarklassens mammor i bok, teater och tv. Jag ville se och synliggöra och höra de vars röster och rop på hjälp sällan når ut. Det började med att jag förbryllades över att de som visste allt om uppväxtvillkoren, klyftorna, orättvisorna, våldet, segregationen, fattigdomen ändå aldrig fick komma till tals. Ingen brydde sig om att studera mammorna. De var tydligen inte tillräckligt viktiga att forska på, undersöka, skildra, intervjua. Fast de har en unik insyn. Fast de är alltings början och slut.

Jag for land och rike runt och intervjuade miljonprogrammens marginaliserade mammor som har fostrat förebilder mot alla odds men också mammor som har väckts mitt i natten för att få veta att deras barn bragts om livet. Mammor som sviks i sorgen och skuldbeläggs och ifrågasätts av utomstående som skriver och säger att de borde skylla sig själva och ha koll på sina barn. Vilket de aldrig säger om och till mammor bortom betongen.

Ändå fortsätter de kämpa för sina och sina barns liv. Ändå fortsätter de resa sig från botten av alla tänkbara patriarkala hierarkier och parera det flerfaldiga förtrycket.

Istället för gratulationer vore nog några tack på sin plats.

Tack världens mammor för liven, kampen och kärleken.

Tack till mammorna som burit, fött och fostrat oss. Tack till mammor som min som axlat och axlar både mamma- och papparoller.

Tack till de mammor som varken haft ett eget rum eller egen tid och ändå är där.

Tack till mammorna som inte får ihop livspusslet oavsett talang och ansträngning.

Tack till mammorna som bär samhället på sina sköra axlar. Mammorna som tar hand om de små, de sjuka, de svaga, de sköra, de gamla. Ofta oavlönat.

Tack till mammorna som stod i frontlinjen i vården under pandemin och som aldrig hade lyxen att isolera sig och distansera sig. Mammorna som sen kom hem - inte till vila och återhämtning utan till fortsatt vård och omsorg. Mammor som varken har råd med behandlingar som lindrar belastningsskador eller semestrar i solen. Mammor som idag inte får någon knytblus eller spabehandling.

Ge mammorna makten och möjligheten att göra skillnad. Låt deras röster eka i maktens korridorer. Låt dem vittna om vår tids varierande och villkorade människovärde. Det som gör skillnad på folk och folk. Låt dem visa vägen till en värld utan våld. Våld som inte bara slår med knytnävarna utan även symboliskt och strukturellt våld som lamslår sina offer.

Ge mammorna friheten att slippa vara fromma och stumma enligt urgamla patriarkala påbud. Ge dem friheten att slippa vara ikoner som lider i tystnad.

När världens mammor är fria kan vi gratulera dem. Tills dess – tusen tack.

Alexandra Pascalidou

Missa inte Alexandra Pascalidous dokumentärserie Mammorna i våldets skugga i sex delar på SVT Play eller på tisdagar 21.00 i SVT1.

Läs boken Mammorna av Alexandra Pascalidou.

"Vi kommer från mödrarna. Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam - Från Moder Jord till Jungfru Maria och Moder Svea - de har sällan fått komma till tals. Tills nu. I den här boken får du möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas no-go-zones."