Ett av MÄN:s fokusområden är våldsprevention. För våld går faktiskt att förebygga! Genom att arbeta långsiktigt och med metoder som baseras på kunskap och beprövad erfarenhet kan vi tillsammans skapa en tryggare vardag för alla.
Alla människor har rätt till ett liv fritt från våld. För många är dock olika typer av våld en normaliserad del av tillvaron. Tjejer får oönskade dickpics skickade till sig, killar dras in i våldsamma ”skojbråk”, många unga utsätts för hat på nätet – och var femte vuxen har någon gång utsatts för våld i nära relation. Det behöver inte vara så. MÄN vill skapa ett samhälle där vi visar omsorg både om oss själva och våra medmänniskor. Tillsammans kan vi bekämpa våldet – innan det sker!
MÄN har sedan starten 1993 arbetat mot mäns våld, och har under åren utvecklat stor kompetens och välkända metoder inom våldsförebyggande arbete. Vi arbetar både nationellt och internationellt, med samarbetspartners runtom i världen. MÄN deltar också aktivt i det våldsförebyggande arbetet på en nationell nivå genom strategiska samarbeten och genom att samtala med beslutsfattare på olika nivåer och ge input till politiska beslut. Vi bedriver även återfallsförebyggande arbete med unga män på vår samtalsmottagning.
Alla våra våldsförebyggande insatser baseras på forskning och vår långa erfarenhet av att arbeta med våldsprevention, både praktiskt och strategiskt. Insatserna utgår ifrån riskfaktorer som kan ligga bakom att män och killar använder våld. Att bredda förståelsen av vad våld är och att utmana stereotypa föreställningar om kön har också visat sig vara effektivt i arbetet mot mäns våld.
Vi vet att
mäns våld mot kvinnor kan förebyggas genom att främja jämställdhet
kulturella och sociala normer som stödjer våld går att förändra
vi behöver utveckla livskunskap hos barn och unga
barns utsatthet och våld bland unga kan minska genom att vi utvecklar trygga och vårdande relationer mellan barn och deras föräldrar.
MÄN står stadigt i övertygelsen att ingen människa är förutbestämd att utöva våld. För oss är det viktigt att fördöma handlingen – inte människan. Däremot är det viktigt att de som utövar våld ges möjlighet att ta ansvar och förändra sitt beteende. Vi förespråkar ett arbete med våldsutövare som vilar på en feministisk grund och som har den våldsutsatta i centrum.
Nästan alla våldsbrott begås av män. 76 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor och flickor är män, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt är de flesta som drabbas av våldsbrott andra killar och män. Mäns och killars våld hänger ihop med föreställningar om vad det innebär att vara man och kille. Dessa föreställningar kan vi förändra – tillsammans.
MVP (mentorer i våldsprevention): MVP är en helhetslösning för att förebygga våld, kränkningar och sexuella trakasserier. Vi erbjuder tre olika metoder: MVP Skola, MVP Fritid och MVP Arbetsplats.
Övriga våldspreventiva metoder: Med Samspel Skola, Machofabriken och I andra skor kan man kickstarta det våldsförebyggande arbetet.
Våldsprevention för kommuner och regioner: Processledarutbildning och våldspreventivt nätverk.
Samtalsutbildningar om våld, porr och samtycke för yrkesverksamma som möter unga.
Samtalsmetoder och -material om teman som #metoo, klimatkrisen och relationer. Alla som vill kan starta en egen samtalsgrupp, materialen är uppbyggda för att kunna användas utan förkunskaper.
Samtalsguide om porr, sex och samtycke riktad till föräldrar och andra viktiga vuxna. Samtalsguiden ger stöd och kunskap för att man ska kunna prata om ämnet med unga, samt även praktiska tips på hur man kommer igång med samtalen.
Samtal för ett liv fritt från våld. På vår samtalsmottagning erbjuder vi samtalsstöd för unga män som har utövat våld i nära relation. Vi har även tagit fram metoder samt utbildning för yrkesverksamma om hur man kan samtala med unga om våld.
Pappor.se och pappagruppsverksamhet. Omsorg är motsatsen till våld. Genom att stötta pappor i sitt omsorgsarbete förebygger vi våld både här och nu och på lång sikt.
Killar.se. Stödchatt för killar dit de kan vända sig för att prata om vad som helst. Våld är ett återkommande tema.
Våldspreventivt kunskapscenter.
Nationell konferens om våldsprevention. Årligen återkommande konferens som samlar myndighetsföreträdare, intresseorganisationer och andra som jobbar våldsförebyggande. Anordnas tillsammans med Unizon, med stöd av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.
Inget att vänta på. Handbok som beskriver hur ett våldsförebyggande arbete kan bedrivas samordnat, systematiskt och kunskapsbaserat. Framtagen i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Unizon, förvaltas av Jämställdhetsmyndigheten.
Vi utgår från en förståelse om att våldsförebyggande arbete behöver göras på flera nivåer samtidigt i samhället: med enskilda individer, relationer, i närmiljö och på strukturell nivå. Nivåerna hänger ihop och påverkar varandra.
Om olika typer av våld accepteras och bilden förstärks av exempelvis skolan, medier och lokalsamhället – så ökar även sannolikheten att våld förekommer. Om de sociala normerna i ett visst sammanhang inte främjar hälsosamma, jämlika och trygga relationer – så kommer de insatser vi gör för att skapa förändring hos enskilda individer få betydligt sämre genomslag. Omvänt får insatserna bättre genomslag om normerna förändras.
Vi behöver alltså jobba med kamratgrupper, partnerrelationer och familjer, skapa förändring på våra arbetsplatser, idrottsföreningar och i våra bostadsområden – samtidigt som vi tar hänsyn till varje människas egen historia och förutsättningar. På strukturell nivå handlar det om att arbeta med exempelvis lagstiftning, policys och samhälleliga normer.