Förändra destruktiva manlighetsnormer

MÄN kämpar för en värld där pojkar och män har full tillgång till sin förmåga att ge och ta emot kärlek och omsorg. En värld där det är självklart att killar och män kan be om hjälp, och där inte en enda pojke eller man utsätts för våld, förväntas tåla våld eller använder våld mot andra. Vi vill förändra de manlighetsnormer som skadar både män, kvinnor och andra.

Pojkar lär sig tidigt i livet vad det innebär att vara man. Vad som anses manligt kan se olika ut i olika sammanhang och förändras över tid, men många normer är vanligt förekommande och seglivade. Män förväntas ha kontroll, tåla smärta, inte vika undan och inte ge uttryck för svaghet eller osäkerhet. Här kan du läsa mer om kopplingen mellan manlighetsnormer och våld.

En man förväntas klara sig själv, prestera i alla lägen och kunna hantera fara utan rädsla. Det finns små möjligheter att känslomässigt bearbeta vad man varit med om och att utveckla sin förmåga till omsorg om sig själv och sin omgivning. Utrymmet för att hitta nya sätt att vara man på utan att bryta mot förväntningarna är också begränsat.

Pojkar tränas att klara sig i det patriarkala systemet och de stereotypa normerna kring manlighet riskerar att gradvis bli en del av självbilden. Rädslan för att förlora status i relation till andra män gör att killar och män trycker ner och begränsar både sig själva och varandra.

Den nya manligheten

Vilka värderingar, egenskaper och beteenden skulle en ny, friare manlighet innehålla? Läs MÄN:s 6 punkter för en ny manlighet!

Vi skapar förändring tillsammans

Föreställningar om manlighet och normernas koppling till ojämställda maktstruk­turer kräver förändringar av institutioner, samhällsnormer och individer. MÄN arbetar med allt ifrån opinionsbildning och politisk påverkan till stödverksamhet för individer och utveckling av metoder för att arbeta normförändrade på till exempel skolor och arbetsplatser.

Så här motverkar MÄN skadliga manlighetsnormer:

  • Vi erbjuder pappagrupper och utbildar ideella pappagruppsledare.

  • Vi stöttar killar som behöver någon att prata med genom vår stödchatt Killar.se.

  • Vi stöttar pappor genom vår digitala stödplattform pappor.se.

  • Vi uppmuntrar killar och män att lyssna, reflektera och prata med andra om mäns livsvillkor, bland annat genom att erbjuda samtalsgrupper på olika teman.

  • Vi utbildar yrkesgrupper som möter killar så att de kan stötta killar och män i förändringsprocesser.

  • Vi skapar förutsättningar för samtal med killar och unga män om porr, samtycke och sexualitet.

  • Vi har alltid en normförändrande ansats i våra metodmaterial.

  • Vi har en bred utåtriktad kommunikation kring maskulinitetsnormer och mäns livsvillkor.

Var med och skapa förändring

Genom att synliggöra och diskutera killnormer i samtalsgrupper, projekt i skolan och genom påverkansarbete gör MÄN skillnad. Kom med i arbetet för en värld där inga killar utsätts för våld, förväntas tåla våld eller använder våld mot andra!

Vår syn på manlighet

MÄN:s arbete utgår från att det finns en orättvis maktordning i vår värld där män strukturellt har mer makt än kvinnor och icke-binära. Vårt fokus är att förändra maktrelationer baserade på föreställningar om kön. I vårt arbete med män inkluderar vi alla som identifieras eller identifierar sig som män. Vi tilltalar ofta män och killar som grupp, men är samtidigt medvetna om att det ryms många erfarenheter inom den.

Killar och män har olika levnadsvillkor, handlingsutrymme och olika mycket makt. Strukturella maktordningar, som till exempel klass och etnicitet, spelar stor roll för de individuella förutsättningarna. Flera av dessa förtryckande maktordningar kan också förstärka varandra. En persons status är rörlig och personen kan vara både överordnad och marginaliserad beroende på vilket sammanhang och vilken situation hen befinner sig i.

Mäns utsatthet

De rådande normerna kring manlighet bidrar till att män som grupp har mer makt, men normerna skadar också män själva. Normerna skapar omänskliga krav som förminskar och begränsar mäns livsutrymme. Det leder till att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken, i olyckor, i missbruk och som våldsoffer. Män har ofta svagare sociala nätverk, är oftare ensamma och lever kortare liv. Det finns ett behov av att öka förståelsen för hur rigida manlighetsnormer skapar ohälsa. Vi behöver också erbjuda pojkar och män möjligheten att utveckla delar av sig själva som övergetts längs vägen.

Mäns utsatthet

Utsatthet för våld

Merparten av alla som utsätts för misshandel eller dödligt våld i det offentliga rummet är killar och män, ofta av en man de inte känner. Däremot är tjejer, kvinnor och icke-binära i mycket högre grad utsatta för sexualiserat våld och våld i nära relationer. Våldet utövas nästan alltid av en kille eller man.

Psykisk ohälsa

Killar och män begår självmord dubbelt så ofta som tjejer och kvinnor – som dock gör tre gånger fler självmordsförsök och rapporterar sämre psykisk hälsa. Färre killar och män söker vård, vilket kan bero på idealen om att "män klarar sig själva" och "män pratar inte om känslor".

Sämre resultat i skolan

Killar har betydligt sämre resultat än tjejer när de går ut grundskolan och färre är behöriga att söka till gymnasium och högre utbildning. Forskning visar att det har med killnormer att göra.

Fysisk ohälsa

Män är i högre utsträckning överviktiga, äter mer rött kött och hälsoskadlig mat och äter mer sällan frukt och grönt än kvinnor. Två tredjedelar av alla män har minst en ohälsosam levnadsvana, jämfört med hälften av kvinnorna.

Risktagande

Killar och män är kraftigt överrepresenterade vad gäller intag av alkohol, tobak och missbruk av droger. Det gäller också andra riskbeteende som brottslighet, olycksfall i trafik, idrottsrelaterade skador eller utmaningar från killgänget att våga göra farliga saker.

Död som kan undvikas

Sammantaget dör cirka 2 500 fler män än kvinnor i åldern 15-64 varje år i Sverige. Det är ofta en död som hade kunnat förhindras med andra levnadsvanor, ett ändrat riskbeteende och genom att söka hjälp i tid. Killnormer spelar en stor roll i detta.