Utbildningen riktar sig till dig som leder eller driver ett våldsförebyggande och jämställdhetsfrämjande förändringsarbete i din kommun. Vi rekommenderar 4–6 deltagare per kommun. I första hand riktar utbildningen sig till kommuner som är i startgroparna eller har kommit en bit på vägen i att utveckla sitt arbete.
få till ett brett, kommunövergripande förebyggande arbete
öka kunskapen om vad våld är
skapa tydliga rutiner för att kartlägga våld på ett systematiskt och strukturerat sätt
bygga nätverk mellan olika aktörer och nyckelpersoner på både kommunal, regional och nationell nivå.
Utbildningen omfattar totalt sju dagar under ett år, fördelat på tre träffar. Utbildningen är processbaserad och bygger på aktivt deltagande. Vi varvar föreläsningar med övningar, självreflektion, färdighetsträning, erfarenhetsutbyten och grupparbete utifrån den egna kommunens verksamheter.
Utbildningen är uppbyggd kring de fem steg för förändring som presenteras i handboken Inget att vänta på, som tagits fram av MUCF, MÄN och Unizon.
Utbildningen fokuserar dels på hur man kan jobba operativt, till exempel i skolan, på familjecentraler och i andra verksamheter, dels hur man kan jobba strategiskt, till exempel med kommunövergripande styrdokument, policyer och handlingsplaner. Utbildningen utgår ifrån risk- och skyddsfaktorer och vad som skapar förändring.
Sedan 2015 driver MÄN ett våldspreventivt nätverk. Ungefär 60 kommuner ingår i nätverket, liksom olika regioner, länsstyrelser, statliga myndigheter och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Nätverket ger deltagarna en möjlighet både att lära av varandra och tillsammans jobba mer effektivt. Tillgång till nätverket ingår när ni jobbar med någon av MÄN:s våldspreventiva metoder eller utbildningar.