Stärka pappors omsorg

Trots att Sverige på vissa områden ligger långt fram när det gäller jämställdhet, så är mammor fortfarande sjukskrivna dubbelt så mycket som pappor. Det är en av många effekter av att vi lever i ett ojämställt samhälle, där omsorgsansvar ofta blir mäns valfrihet och kvinnors huvudansvar. Det här vill vi på organisationen MÄN ändra på.

Samtidigt som kvinnor ofta tar huvudansvaret för hem och barn, ser vi även att män står för majoriteten av våldet, både i och utanför hemmet. Vi är övertygade om att omsorg är ett kraftfullt motmedel mot våld och dominans. Mäns omsorgsarbete behöver öka och de normer som ger kvinnor det huvudsakliga ansvaret för omsorg behöver utmanas.

Stöd till alla pappor

Att stärka pappors omsorg handlar också om att stötta pappor. Många pappor saknar helt eller delvis ett nätverk med personer som de kan ventilera tankar och frågor om relationer och föräldraskap med. Det kan leda till att man som pappa känner sig ensam och vilsen, vilket kan påverka såväl föräldrar som barn negativt.

För att stötta pappor anordnar vi pappagrupper och utbildar pappagruppsledare. Vi har även startat stödplattformen pappor.se, som ger pappor ett sammanhang där de kan samtala med andra pappor och ta del av värdefull information om föräldraskap, barn och relationer. På så sätt erbjuder vi pappor en trygg och inkluderande plats att samlas kring frågor som rör deras roll som pappor med fokus på barnens bästa.

Omsorg är motsatsen till våld

Så här arbetar MÄN för att stärka pappors omsorg:

  • Vi erbjuder stöd och råd på vår stödplattform pappor.se.

  • Vi anordnar pappagrupper.

  • Vi utbildar pappagruppsledare.

  • Vi bedriver projekt där vi undersöker pappors villkor.

  • Vi opinionsbildar och sprider kunskap om jämställt föräldraskap.

  • Vi stöttar yrkesverksamma som möter pappor.

Äntligen pappa! Men hur gör man? Vad har man för ansvar och uppgift? Och hur hanterar man alla nya tankar och känslor som kommer med föräldraskapet?
-- Citat från stödplattformen pappor.se

Det (o)jämställda föräldraskapet

I dag tar pappor ut 30 procent av föräldraförsäkringen, vilket är mer än förr. Innan 1974 var nästan inga pappor hemma och tog hand om barnen, men det året infördes föräldraförsäkringen vilket förändrade spelplanen. Pappor har sedan vid varje tvingande lag om föräldradagar tagit ut mer pappaledighet. Men även om fler män tar ut pappaledighet i dag är det ett problem att männen i större utsträckning gör det på sina villkor. Män tar ofta kortare och mindre sammanhängande ledighet än vad kvinnor gör, till exempel i samband med semestrar. Under barnets två första år är det fortfarande 80 procent av ledigheten som tas ut av kvinnor och 20 procent som tas ut av män. 

Obalansen i uttaget av föräldradagar påverkar hur mycket lön vi får, vilka arbeten vi kan ta och hur mycket vi kan arbeta. Det vill säga hur stor inkomst vi får under en stor del av våra liv, och därmed vår pension. Denna ojämställdhet där kvinnor tvingas bära en tyngre börda påverkar även relationerna i familjen och kvinnors hälsa. Studier visar att kvinnor har lika god hälsa som män fram tills att första barnet kommer, men efteråt fördubblas sjukfrånvaron för kvinnor. Det här håller åtminstone i sig de första 18 åren, det vill säga så länge barnet är barn. För varje månad en pappa tar ut föräldradagar ökar däremot kvinnans framtida inkomst med sju procent. Om vi förändrar pappors användande av föräldraförsäkringen, har vi alltså möjlighet att både förbättra kvinnors hälsa och ekonomi.

En tid av förändring

Att bli och vara pappa kan vara både det bästa man har varit med om och det jobbigaste – ofta båda samtidigt. Särskilt den första tiden kan vara omtumlande. Man måste ständigt improvisera och reagera på helt nya situationer, mitt i en storm av nya intryck, tankar och känslor, ofta utan tillräckligt med återhämtning för att hinna processa dem.

Föräldraskapet är ett ständigt lärande. Men tack vare det kan föräldraskapet också öppna för utveckling – och hjälpa en att växa. För många blir föräldraskapet en katalysator för förändring, vilket också kan riva upp många svåra känslor. Många börjar fundera över sin egen uppväxt och hur man själv hade det. Vi vill stötta och stärka pappor i denna turbulenta tid.