Bli medlem – hjälp till att stoppa våld innan det sker

Vi kämpar för en jämställd värld där inte en enda kille förväntas tåla våld eller använda våld mot andra. Delar du vår dröm? Bli medlem nu! Den ordinarie medlemsavgiften är nu nedsatt till 100 kronor.

Utsatt för våld

Har någon utsatt dig för kontroll, kränkningar eller våld? Då är det viktigt att du söker hjälp, oavsett vilken typ av våld det handlar om. Det finns mycket stöd att få. På den här sidan kan du läsa mer om vart du kan vända dig.

Det kan vara svårt att berätta om våld. Du kanske inte ens är säker på att någon har utsatt dig för är våld. Men om du har en klump i magen, prata med någon. Du kan börja med en vän som du litar på eller kanske en kollega. Om du inte blir tagen på allvar, prata med någon annan.

Du har rätt att leva ditt liv utan att någon utsätter dig för våld.

Akut fara

Om du är i akut fara, ring 112.

Uppsök en akutmottagning, om du är akut fysiskt skadad eller har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Du hittar akutmottagningarna på 1177.se. Du kan också ringa till 1177 så hjälper de dig vidare.

Gör en polisanmälan

Om det inte är akut, ringer du polisen på 114 14. De hjälper dig att göra en polisanmälan.

Du kan be att få ett målsägandebiträde när du gör en polisanmälan. Det är en person, oftast en advokat, som stöttar dig genom hela processen, från förhör till eventuell rättegång. Läs mer här på Sveriges domstolars webbplats.

Vårdcentralen

Du kan vända dig till vårdcentralen för att få hjälp att dokumentera skador eller om du är i behov av vård. De har även kuratorer som man kan prata med, oavsett vilken typ av våld man har blivit utsatt för. Detta gäller även om du inte är redo att göra en polisanmälan.

Du hittar din närmsta vårdcentral på 1177.se.

Socialtjänsten

Socialtjänsten i din kommun är skyldig att ge dig stöd och hjälp om du är utsatt för våld, utsätter andra för våld eller är orolig för ett barn. Du hittar kontaktuppgifter till socialtjänsten genom att googla på ”socialtjänsten” och namnet på kommunen där du bor.

Brottsofferjouren.se

Som våldsutsatt kan du eller en närstående alltid söka hjälp hos Brottsofferjouren för råd och stöd efter ett brott. RFSL har även en brottsofferjour för hbtqi-personer som du hittar här.

Våld i nära relation

Här hittar du information om vart du kan vända dig om någon utsätter dig för våld i nära relation.

Det kan vara särskilt svårt att prata om att en närstående utsätter en för våld. Man kanske har barn eller huslån tillsammans. Kanske står lägenhetskontraktet i den andras namn. Kanske är du rädd att era gemensamma vänner inte ska tro dig.

Det är inte ditt fel att din närstående utsätter dig för våld. Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet. Börja med att prata med någon du litar på, eller ring anonymt till Kvinnofridslinjen, om du behöver hjälp att fundera över vad du blir utsatt för.

Kvinnofridslinjen.se

Tel: 020-50 50 50

Hit kan du ringa om du vill prata med någon om dina upplevelser av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med polis, socialtjänst eller en lokal kvinnojour.

Du kan vara anonym, men om du inte vill att samtalet ska synas i samtalshistoriken på din telefon behöver du radera samtalet därifrån.

Kvinnojourerna

Unizon.se eller roks.se

På Unizons och Roks webbplatser hittar du information om våld i nära relationer samt kontaktuppgifter till landets kvinnojourer. Kvinnojourerna erbjuder stöd till den som är utsatt för våld i nära relation. De flesta kvinnojourer erbjuder även skyddat boende, där du kan få bo om du behöver fly från ditt hem.

Rikskriscentrum.se

På Rikskriscentrums webbplats hittar du kontaktuppgifter till mottagningar som bedriver professionellt behandlingsarbete mot våld i nära relationer bland annat genom rådgivning, samtalsstöd och behandling till personer som använder eller riskerar att börja använda våld mot en närstående. Många av medlemsmottagningarna erbjuder även behandling och stöd till våldsutsatta och deras barn.

Våld på jobbet

Din arbetsgivare är skyldig att ha rutiner både för att förebygga våld och ingripa och ge stöd om någon utsätter någon annan för våld på jobbet. Om någon har utsatt dig för våld på din arbetsplats och din arbetsgivare inte tar det på allvar, kan du alltid vända dig till polisen på 114 14.

Våld på offentlig plats

Om någon utsätter dig för våld på en offentlig plats, ska du i första hand vända dig till polisen.

Det är bra om du även vänder dig till personalen eller eventuella säkerhetsvakter, om någon utsätter dig för våld till exempel på en bar, en festival eller ett stort idrottsevenemang. De har ofta rutiner för hur de ska hantera det.

Om du har möjlighet är det bra att försöka komma ihåg detaljer om händelseförloppet och gärningspersonen, samt att ta kontaktuppgifter till vittnen som såg vad som hände. Det kan hjälpa vid en framtida utredning och eventuell rättegång.

Våld på nätet

Idag är det även många som utsätter andra för våld på nätet. Personer utsätter andra bland annat för sexualiserat våld, hatbrott och psykiskt våld på nätet. Svensk lag gäller även här, och du kan alltid anmäla ett brott till polisen. På webbplatsen Näthatshjälpen hittar du mer information om näthat och tips på vad du kan göra om någon har utsatt dig för näthat.

För dig som är ung

Du som är ung kan även vända dig till följande stödinstanser.

Bris.se

Tel: 116 111.

Bris jourtelefon är öppen dygnet runt. Det är gratis att ringa och du kan vara helt anonym. Bris har även en stödchatt.

Du som är under 18 år kan få råd och stöd hos Bris. Du kan ringa till Bris för att prata om vad som helst. Det kan till exempel vara att du har blivit utsatt för våld eller att du är orolig för någon annan.

Ungdomsjourerna

ungasjourer.se

killar.se (för killar 10–20 år)

Du kan även vända dig till en av ungdomsjourerna om du behöver prata med någon. Det är helt anonymt och de är inte skyldiga att göra orosanmälan till socialtjänsten.

På ungasjourer.se hittar du jourer som riktar sig till dig som är ung och kille, tjej, transperson eller icke-binär.

Ingen fråga är för stor eller för liten! Kanske sa din bästis något som kändes lite jobbigt, kanske var det någon som tafsade i korridoren, kanske har någon utsatt dig för grovt våld. Det spelar ingen roll. Här får du stöd.

Jourerna kan även hjälpa dig att ta kontakt till exempel med sjukvården eller polisen, om du är i behov av professionellt stöd eller vill ha hjälp att göra en polisanmälan.

Ungdomsmottagningen: umo.se

På ungdomsmottagningen kan du få hjälp både med ditt fysiska och psykiska mående. Om du behöver prata med någon finns det kuratorer, men här jobbar även barnmorskor som är specialister på kropp, kön och sexualitet. Om du till exempel har blivit utsatt för en våldtäkt kan de hjälpa dig att dokumentera skadorna, men du kan vända dig till ungdomsmottagningen oavsett vilken typ av våld någon har utsatt dig för. Det är gratis att gå till ungdomsmottagningen.

Detta gäller även om du inte är redo att göra en polisanmälan.

Barn- och ungdomspsykiatrin (bup)

Du hittar din närmsta mottagning på 1177.se.

BUP erbjuder specialiserad vård och behandling för barn och unga upp till 18 år med svår eller akut psykiatrisk problematik.

Våld i skolan

Skolan är den vanligaste plats där unga utsätts för våld. I första hand ska du kontakta skolpersonalen om någon utsätter dig eller någon annan för våld i skolan. Alla skolor är, enligt skollagen, skyldiga att ha en handlingsplan för att förebygga och förhindra våld och kränkningar.

Du kan också få stöd från elevhälsan på skolan, till exempel kurator.

Om våldet fortsätter utan att skolan gör något kan du anmäla skolan till Skolinspektionen.