Ingripa mot våld

Det är inte lätt att gripa in mot våld och det finns mycket som hindrar oss, men det finns alltid något vi kan göra före, under och efter en våldshandling.

Innan en våldshandling

Om vi på förhand tränat på och tänkt på hur vi ska säga ifrån mot våld är det mycket lättare att faktiskt göra det sen. Det är också mer troligt att andra hjälper till om någon tar ansvar och visar att något inte är ok. Därför är det viktigt att ha bestämt sig för att vara en person som ingriper redan innan en våldshändelse sker. 

Här hittar du exempel på konkreta frågor att ställa om du misstänker att någon utövar våld mot en närstående.

Under en våldshandling

Om vi bevittnar lindrigare våld och kränkningar finns det olika sätt att säga ifrån och visa att det inte är ok. Här är några exempel:

  • Grip in direkt. Du kan lägga dig i, fråga vad som händer och försöka komma med en lösning.

  • Grip in indirekt. Du kan till exempel gå nära och fråga hur läget är, klämma dig mellan personerna eller avbryta genom att undra vad klockan är.

  • Distrahera. Du kan gå in i situationen och låtsas som att du inte förstår att den är våldsam genom att börja prata om något helt annat. Du kan också testa att skrika eller sjunga för att avleda uppmärksamheten från den våldsutsatte. 

  • Ta hjälp av någon annan. Ibland kan det vara för riskfyllt att ingripa själv, då är det bra att samla fler krafter.

Personlig säkerhet är alltid viktigast – vi ska aldrig utsätta oss själva eller någon annan för fara eller riskera att situationen eskalerar. Genom att stoppa lindrigt våld, förebygger vi också det grövre – det är också enklare, mindre riskfyllt och billigare ur ett samhällsperspektiv än att vänta tills det blir allvarligare.  

Grova våldshändelser

I en akut situation där någon brukar våld kan det vara direkt livsfarligt för dig som åskådare att försöka ingripa, men ibland kan det också vara helt avgörande för att rädda ett människoliv eller minska skadorna för den utsatte. Vid exempelvis en pågående misshandel, våldtäkt, eller hotfull situation som är på väg att eskalera, se alltid till att du eller någon annan ringer 112 och larmar polisen så fort som möjligt. 

Gemensamt för alla grova våldshändelser är att du själv ser till att handla på ett sätt som varken gör att du själv eller någon annan i närheten hamnar i ökad fara. Är du själv aggressiv kan det riskera att göra situationen värre. Behåll lugnet, om du är lugn är det mindre risk att våldet eskalerar, eller riktas mot dig. Observera situationen och lägg märke till vad det är som händer och vilka personer som är inblandade för att kunna beskriva våldshändelsen i samtal med polisen eller i ett vittnesmål. 

Efter en våldshändelse

Direkt efter en våldshändelse kan du göra skillnad för den våldsutsatte genom att visa att du sett vad som har hänt och erbjuda ditt stöd. Hjälp personen att uppsöka vård eller kurator om det behövs – här finns mer tips på vart man kan vända sig: utsatt för våld. Ditt vittnesmål kan också vara till viktig hjälp om det blir ett polisärende. Det är inte försent att visa din närvaro även om du inte kunde göra något direkt efter händelsen, du kan fortfarande vara ett stöd genom att höra av dig efteråt. 

TIPS! Känner du den som använt våld – prata med den och visa att det inte är ok. Du kan också fråga hur det kom sig att personen valde att utsätta personen. Uppmuntra denne att ta ansvar och söka stöd för att sluta använda våld.

Aktiva åskådare 

Att vara en "aktiv åskådare" kan handla om att ingripa före, under eller efter en våldshändelse, men också om att bryta en tystnadskultur och skapa en miljö där även lindrigt våld tas på allvar. Det handlar alltså inte bara om att vara en aktiv åskådare i stunden, utan att lära sig att ingripa så tidigt som möjligt, redan vid skämt och kommentarer som inte är okej.

Förebyggande arbete som inkluderar utbildning i att aktivera åskådaren har visat sig vara ett effektivt sätt att bemöta våld långsiktigt, särskilt i skolmiljö. MÄN har under flera år drivit olika projekt, utbildat och tagit fram metodmaterial med detta fokus, exempelvis genom MVP, Machofabriken och Samspel Skola.

Att sätta igång en åskådaransats handlar först om att alla i en miljö ska kunna identifiera en situation som problematisk och förstå de negativa konsekvenserna för den som utsätts. Här handlar det om att vidga våldsperspektivet till att innefatta mer än det fysiska våldet som slag och sparkar. Det är också viktigt att lära sig vilka valmöjligheter man har att agera som aktiv åskådare och öva på att möta en våldshändelse innan den uppstår.

Vi vet att: 

  • en ingripande åskådare oftast förbättrar situationen.

  • vänner ofta är de första och de enda som får vetskap om utsatthet. 

  • det är större sannolikhet att vi griper in om vi känner offret och svårare om vi känner förövaren. 

  • personer som bevittnar ingripanden av aktiva åskådare är mer benägna att effektivt ingripa själva i framtiden. 

  • Det går att ingripa före, under och efter en våldshändelse.

Dessa kunskaper är mycket viktiga inför utbildande insatser. Ju fler i en miljö som känner igen en våldssituation och vet hur man kan reagera, desto enklare blir det att stoppa det innan det lindriga våldet eskalerar och blir grövre. Dessutom ger det ringar på vattnet och är ett sätt att bryta en tystnadskultur. Tillsammans förebygger vi våld!

Är du intresserad av att starta ett arbete med att aktivera åskådaren inom exempelvis skola, fritidsverksamhet eller en idrottsförening? Läs mer om våra metoder och utbildningar här!