Bli medlem – vi stärker den manlighet som står för trygghet och medkänsla

Vi kämpar för en jämställd värld där inte en enda kille förväntas tåla våld eller använda våld mot andra. Stöd vår verksamhet – Bli medlem nu!

climate-justice-belgium-2024--62.jpg
Pär Holmgren, EU parlamentariker, Miljöpartiet, Sohanur Rahman från YouthNet Bangladesh och Kayinga Muddu Yisito från COTFONE i Uganda. Foto: Tom Hornbrook.

Forum lyfte röster från det globala syd i Bryssel

Som en del av den globala MenEngage arbetsgruppen för klimaträttvisa var MÄN med och organiserade ett forum för klimaträttvisa i Bryssel 15–19 oktober. Forumet hade särskilt fokus på maskulinitetsnormer. Där mötte arbetsgruppen även EU-parlamentarikern Pär Holmgren (Mp).

Efter att ha arbetat tillsammans online i över 3 år träffades MenEngage-arbetsgruppen för klimaträttvisa fysiskt för första gången, och då på plats i maktens korridorer i Bryssel. Flera av medlemmarna i arbetsgruppen är framstående ledare för jämställdhet och klimaträttvisa, bland annat från Uganda, Bangladesh och Trinidad & Tobago.

Huvudsyftet med forumet var att göra rösterna från det globala syd hörda i Bryssel, samt att slipa på strategier och krav inför arbetsgruppens påverkansarbete vid FN:s globala klimatkonferens COP29 i Azerbajdzjan i november i år och COP30 i Brasilien 2025.

- De som lever i klimatkrisens frontlinjer idag är bland de mest marginaliserade i världen och de behöver finnas och ha makt vid förhandlingsbordens frontlinjer där de globala klimatbesluten fattas, säger Vidar Vetterfalk, internationell projektledare på MÄN och en av initiativtagarna till forumet.

Några av medlemmarna i MenEngages arbetsgrupp för klimaträttvisa, från vänster: Jan Reynders (Nederländerna), Sue-Ann Barrat (Trinidad & Tobago), Sohanur Rahman (Bangladesh), Katrien van der Heyden (Belgien), Aniket Wakankar (Indien), Vidar Vetterfalk (Sverige). Foto: Tom Hornbrook.
Några av medlemmarna i MenEngages arbetsgrupp för klimaträttvisa, från vänster: Jan Reynders (Nederländerna), Sue-Ann Barrat (Trinidad & Tobago), Sohanur Rahman (Bangladesh), Katrien van der Heyden (Belgien), Aniket Wakankar (Indien), Vidar Vetterfalk (Sverige). Foto: Tom Hornbrook.

Gruppens feministiska huvudbudskap är att patriarkala strukturer och maskulinitetsnormer, som belönar dominans och utnyttjande av människor och natur, är viktiga grundorsaker till klimatkrisen. Arbetsgruppen driver frågan att dessa orsaker behöver adresseras för att skapa en systemförändring där omsorg sätts i centrum och att fler pojkar och män behöver engageras i omställningen.

MenEngages arbetsgrupp besökte även EU-parlamentet, där de träffade EU-parlamentarikern Pär Holmgren (Mp), som gått från att vara meteorolog och forskare till att engagera sig politiskt. Han berättade att han under senare år insett hur de mest marginaliserade redan drabbas av klimatkrisen och har därför börjat fokusera alltmer på klimaträttvisa i sitt politiska arbete. Pär Holmgren uppskattade särskilt de konkreta exemplen på arbete med att engagera pojkar och män för jämställdhet och klimaträttvisa som Kayinga Muddu Yisito från COTFONE, Uganda och Sohanur Rahman från YouthNet Bangladesh kunde rapportera om.

Som en del av forumet anordnades även en konferens i samarbete med ledande ekofeministiska organisationer, som Women Engage for a Common Future (WECF) och Oxfam, samt forskare från IPCC (IPCC skriver FN:s klimatrapporter). Konferensen spelades in och kan ses här.