Skarmavbild-2021-07-07-kl.-14.18.29.png
Foto: Skärmdump från Ali Memarchis film Bakom stängda dörrar.

Regissör uppmärksammar gömda kvinnor

Tillsammans med nätverket Gömda Kvinnor belyser regissören Ali Memarchi situationen för gömda kvinnor i en film som släpptes i våras. Vi på MÄN vill att fler ser och delar den. Uppemot 800 kvinnor lever gömda, med skyddad folkbokföring, i Sverige på flykt från en man de har haft en relation med.

Stockholmsbaserade regissören Ali Memarchi, som tidigare på eget bevåg gjort en kortfilm om hemlösa, släppte i våras en film om hur det är för våldsutsatta kvinnor att leva med skyddad identitet. Båda filmerna har Memarchi gjort utan ekonomiska medel.

– Eftersom jag jobbar inom film och reklam som regissör har jag kunnat använda mitt kontaktnät för att skapa filmen, säger han till MÄN. 

Ali Memarchi vill att filmen, som gjordes tillsammans med nätverket Gömda Kvinnor, får ännu större spridning än den fått sedan den släpptes, för att fler ska få upp ögonen för situationen för de kvinnor som tvingas leva gömda. 

Bakom stängda dörrar av Ali Memarchi.

– Genom gruppen Gömda Kvinnor på Instagram kom jag i kontakt med denna starka kvinna som i filmen berättar med egen röst om sin situation, säger Ali Memarchi.

Kvinnan som kallas Sara och som delar sin berättelse har skyddad identitet och bor på hemlig ort med sitt barn. ”Jag valde att använda min riktiga röst i den här filmen för att det är det enda jag har kvar, allt annat är borta”, säger hon i filmen.

"Tusentals kvinnor och barn tvingas varje år att fly från mäns våld"

MÄN jobbar nära riksförbundet Unizon i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som förra året hade över 138 000 stödkontakter. På unizonjourer.se finns stöd att få varje dag, året om. Tillsammans arbetar MÄN och Unizon för att förebygga mäns och killars våld genom exempelvis det gemensamma metodmaterialet Machofabriken och det årliga initiativet En vecka fri från våld.

– Tusentals kvinnor och barn tvingas varje år att fly från mäns våld. Det är orimligt att dessutom behöva gå under jorden och tvingas gömma sig för att överleva, allt för att en man du haft en relation med utgör så stort hot. Samhället måste bli bättre på hålla förövare ansvariga så att dessa kvinnor och barn kan få livet åter, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon.

Utöver de uppemot 800 kvinnor som i Sverige har skyddad folkbokföring och därmed lever som gömda, så har ytterligare tusentals kvinnor samt barn den lägsta skyddsgraden sekretessmarkering. Sammanlagt handlar det om drygt 13 000 kvinnor som lever med skyddad folkbokföring eller sekretessmarkering i Sverige 2021, enligt statistik från Skatteverket.

Gå in på Instagram-kontot Gömda Kvinnor och dela filmen vidare!