aditya-romansa-5zp0jym2w9M-unsplash.jpg

Så kan du som man engagera dig i förlossningskrisen – våra tre tips

Vi vill se att fler män engagerar sig i förlossningskrisen. Här presenterar vi tre förslag på hur det kan se ut.⁠

  1. Lyft frågan som din egen – för det är den.
    Det är inte bara i solidaritet med kvinnor som fler män borde lyfta förlossningsfrågan. Risken och oron för att förlora barn i förlossningar som går fel är också våra. Män kan förlora partners i barnsäng på grund av brist på personal eller resurser. Förlossningar berör i slutändan alla och vi män har inte råd att vara tysta längre.

  2. Dela och skriv på.
    Män som grupp är inte särskilt bra på att ta socialt ansvar. Det är särskilt synd eftersom män lyssnar mer på män, och många som sitter på styrande positioner och har makt att förändra är just män. Flera som startat namninsamlingar har den senaste tiden vittnat om att det mest är kvinnor som skriver under. Gör något åt det! Det finns en uppsjö av stora namninsamlingar, börja med att skriva under Männens upprop mot barnmorskekrisen.

  3. Ta plats tidigt.
    Vi män får ofta höra att vi tar för mycket plats. Men i vissa sammanhang är det helt tvärtom – vi borde ta mer plats. Det är lätt att känna sig bortglömd som pappa i mödra- och barnhälsovården. Samhällets normer och förväntningar på oss pappor behöver förändras. Men varför vänta? Låt oss bjuda in oss själva till verksamheter som vänder sig till föräldrar och ta ansvar som pappor. Så gå på MVC och BVC, var engagerad och ställ frågor.